Alea Jacta Est. Sau nu?

dscf2927

de Cristina Andrei
dscf2920

Ştiu că jocurile sunt deja făcute, că zarurile sunt aruncate şi că, probabil, e prea târziu pentru a mai întoarce pe cineva din hotărârea luată pentru votul de duminică. Însă, cine ştie, poate mai există vreo şansă să ajungă acest mesaj la aceia dintre prietenii mei “boicotomani”, “nulomani” şi chiar şi la aceia care intenţionează să-l voteze pe “ăl mic” .

Celor “boicotomani” le aduc aminte că în decembrie 1989 au murit oameni pentru elementarul drept la vot. Acum, măcar acum, după un sfert de veac , am putea să le aducem un omagiu eroilor noştri doar prin simplul gest al votului.

Pe “nulomani” – în special pe prietenii mei monarhişti, care “votează Regele”, anulându-şi votul – îi rog să-şi amintească de faptul că Regele Mihai însuşi s-a implicat în alegerile prezidenţiale, sprijinind candidatura prinţului Duda, în 2009. NU e nimic rău în a-ţi exprima opţiunea, chiar şi în cadrul acestui sistem imperfect şi nedorit. Acest vot nu va împiedica în nici un fel lupta pentru restaurarea monarhiei. Dacă mâine s-ar organiza un referendum în acest sens, VOUĂ v-ar conveni să nu se prezinte lumea la vot? Presupun că nu. Presupun că atunci aţi îndemna lumea la VOT, nu-i aşa? Presupun că nicidecum nu aţi îndemna la anularea votului?!?

Mi-e tare greu să mă adresez celei de-a treia categorii de prieteni menţionaţi. Mi-e greu pentru că nu-i înţeleg. Mi-e greu pentru că printre ei se află prieteni buni şi oameni inteligenţi. Mi-e greu pentru că ştiu că s-au lăsat copleşiţi de o ură pe care – îmi pare rău – nu o pot împărtăşi. Rezervele mele de ură au început şi s-au sfârşit cu dictatorul Ceauşescu – singura persoană pe care am urât-o cu adevărat pe lumea asta, sincer şi până la capăt. Din punctul meu de vedere, lupta votului nu este pentru o persoană sau cealaltă. Este vorba despre a nu îngădui monopolizarea deplină a puterii de către un singur partid. Atât. Şi, sinceră să fiu, mi-e cam teamă de un candidat la preşedinţie (cu şanse mari de a o câştiga) care declară senin, pe faţă, fără nici o jenă, că-şi doreşte să ia “controlul politic asupra DNA-ului” . Vouă nu?

14 nov 2014 Marş în Bucureşti anti-Ponta (1)

14 nov 2014 Marş în Bucureşti anti-Ponta (2)

articol preluat de pe http://taranista.wordpress.com