Proteste anti-corupție în Rusia (26 martie 2017)

Protest Rusia (26 martie 2017)

Proteste cu scântei în Rusia. Liderul opoziţiei luat pe sus de poliţie

Protest Rusia (26 martie 2017) - Alexei Navalnîi luat de poliţie (Twitter, Max Seddon)

Protest Rusia (26 martie 2017) – Alexei Navalnîi luat de poliţie (Twitter, Max Seddon)

articol: Ana Ion – epochtimes-romania.com

26 martie 2017

Cunoscut critic al lui Putin şi viitor contracandidat al acestuia la preşedinţia Rusiei, Alexei Navalnîi a fost luat pe sus de poliţie de la un protest anti-corupţie.

Cel puţin 500 de persoane au fost reţinute duminică în Moscova şi alte câteva zeci în alte oraşe ruseşti, după ce au ieşit în stradă pentru a protesta contra corupţiei. Printre cei ridicaţi de poliţie se numără şi Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cel care a lansat apelul la protest.

Navalnîi, care va candida la preşedinţia Rusiei în 2018, a fost ridicat de poliţişti duminică după-amiază, în centrul Moscovei, în timp ce participa la mitingul anticorupţie organizat din iniţiativa sa. Navalny a fost ridicat de pe stradă şi urcat în dubă. Maşina a fost înconjurată de protestatari, care au încercat, minute în şir, să forţeze uşile pentru a-l elibera pe activistul anti-corupţie, în timp ce scandau “Ruşine” şi “Rusia va fi liberă!”

Protestele de astăzi, în cadrul cărora s-a cerut demisia lui Medvedev, acuzat de fapte de corupţie,. au scos în stradă numeroşi cetăţeni în marile oraşe ale Rusiei, de la îndepărtatul port Vladivostok până în inima Rusiei. Potrivit poliţiei, în Moscova au fost 7000 de persoane însă numărul poate fi mult mai mare.

Protestul a fost convocat de fundaţia anti-corupţie a lui Navalnîi care le-a reamintit ruşilor că premierul Dimitri Medvedev a adunat o impresionantă colecţie de vile, iahturi şi podgorii. Luxoasele proprietăţi ale lui Medvedev includ inclusiv o crescătorie de raţe, aşa că pe multe pancarte în protestele de duminică apăreau răţuşte galbene de jucărie.

articol preluat de pe: epochtimes-romania.com

 

 

Uniunea Europeană a cerut Rusiei să elibereze “fără întârziere manifestanţii paşnici”

Uniunea Europeană a cerut Rusiei să elibereze “fără întârziere manifestanţii paşnici” care au fost arestaţi cu sutele în cadrul mişcării de protest împotriva corupţiei, scrie Le Figaro online.

Operaţiunile Poliţiei în Federaţia Rusă, care a încercat să disperseze manifestanţii şi a arestat sute de cetăţeni, inclusiv pe liderul opoziţei, Alexi Navalnâi, i-au împiedicat să îşi exercite libertăţile findamentale printre care libertatea de exprimare, de asociere şi de reuniune pacifistă, care sunt toate înscrise în Constituţia rusă“, a estimat un purtător de cuvânt al Uniunii Europene într-un comunicat.

Alexi Navalnâi, principalul lider al opoziţiei ruse, care intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018, a fost arestat duminică în timpul unui protest anticorupţie pe care l-a organizat la Moscova, potrivit martorilor oculari, citaţi de postul BBC News online.

Protestatarii au încercat fără succes să împiedice arestarea lui Navalnâi, care le-a cerut manifestanţilor să continue demonstraţia. Mai multe persoane au fost arestate în cursul protestelor anticorupţie care s-au desfăşurat în mai multe oraşe din Rusia, participanţii cerând şi demisia premierului Dmitri Medvedev.

cititi mai mult pe: mediafax.ro

 

 

Kremlin: Mitingurile din Rusia, “o provocare”. Protestatarii au fost instigaţi să comită ilegalităţi

Kremlin: Mitingurile din Rusia, “o provocare”. Protestatarii au fost instigaţi să comită ilegalităţi (Imagine Hepta) – foto: mediafax.ro

Mitingurile de duminică din mai multe oraşe din Rusia, în special cel din Moscova, reprezintă o provocare şi o minciună, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că autorităţile ruse nu pot respecta pe cei care instigă la comiterea de acţiuni ilegale.

Oficialul rus a declarat că Administraţia de la Kremlin respectă dreptul cetăţenilor de a lua parte la proteste, dar doar atât timp cât demonstraţiile nu încalcă legea şi sunt organizate în locuri permise de lege, potrivit agenţiei de ştiri Tass.

Kremlinul “nu poate respecta pe cei care, ieri (duminică), în mod deliberat au înşelat oamenii şi au instigat la comiterea de acte ilegale“, a declarat Peskov, acuzând că inclusiv minori au fost plătiţi să participe la un protest neautorizat.

Kremlinul nu este îngrijorat de posibila repetare a protestelor, ci se teme că unele forţe vor încerca din nou să manipuleze activiştii civici pentru a-şi îndeplini propriile scopuri.

Reprezentantul Preşedinţiei a lăudat şi acţiunile forţele de ordine care au intervenit împotriva protestatarilor, arestând mai multe sute de participanţi, inclusiv pe Alexi Navalnîi, liderul opoziţiei ruse.

Kremlinul a respins şi cererile formulate de Consiliul Europei şi Departamentul de Stat al SUA privind eliberarea celor reţinuţi.

cititi mai mult pe: mediafax.ro

 

Cine este femeia carata de patru politisti inarmati pana in dinti, la protestele din Rusia. Fotografia ei s-a viralizat

Protest Rusia (26 martie 2017) - foto: © Maksim Shipenkov

Protest Rusia (26 martie 2017) – foto: © Maksim Shipenkov

 

Kremlinul susține că manifestația anticorupție de la Moscova a fost ‘o provocare’

Manifestația anticorupție organizată duminică la Moscova de către opozantul Aleksei Navalnîi a fost ‘o provocare’, a acuzat luni Kremlinul, la o zi după arestarea a peste o mie de persoane care au participat la proteste, transmite AFP

Ceea ce am văzut ieri în numeroase locuri, și probabil că la Moscova mai mult decât oriunde, a fost o provocare și o minciună“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a adăugat că Navalnîi “a mințit” spunând că manifestațiile erau “legale”.

De asemenea, Peskov a mai afirmat că minorilor care au participat la manifestații li s-a promis o ‘recompensă’ financiară în cazul în care ar fi fost arestați, fără a oferi însă probe pentru a-și susține acuzațiile.

Există informații în legătură cu faptul că minorilor care au participat la manifestațiile de la Moscova li s-a promis recompense financiare”, a spus, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precizând că acuzațiile se bazează pe ‘fapte‘.

În plus, Kremlinul a respins apelurile Statelor Unite și Uniunii Europene de a-i elibera pe protestatarii arestați, potrivit Reuters.

Peskov a mai spus că autoritățile ruse sunt îngrijorate că activiștii de opoziție vor încerca și în viitor să încurajeze oamenii să încalce legea.

El a adăugat că Kremlinul va asculta cerințele persoanelor care au luat parte la manifestațiile ce au avut loc duminică în mai multe orașe din Rusia.

Procesul lui Navalnîi a început luni, opozantul fiind dus la un tribunal din centrul Moscovei, în prezența jurnaliștilor și a circa 20 dintre susținătorii săi.

Va veni momentul când noi îi vom judeca pe ei (cu onestitate de această dată)“, a scris opozantul pe Twitter, făcând referire la autoritățile ruse.

Aleksei Navalnîi este inițiatorul mobilizării anticorupție care a adunat duminică zeci de mii de persoane în mai multe orașe din țară. Arestat chiar în debutul manifestațiilor la Moscova, el și-a petrecut noaptea în detenție.

SUA și UE au condamnat arestările manifestanților și au cerut eliberarea lor.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

articol preluat de pe: agerpres.ro