(USR – București) Firea vrea să privatizeze primăria ca s-o stăpânească după bunul plac
Primăria Capitalei
foto si articol: facebook.com/USR.Bucuresti
Firea vrea să privatizeze primăria ca s-o stăpânească după bunul plac
27 martie 2017
USR se opune deciziei Gabrielei Firea de a înființa o primărie a Capitalei paralelă, care nu dă socoteală nimănui, administrată de indivizi numiți politic și care ar scoate complet de sub controlul cetățenesc cheltuirea banilor publici. USR a făcut plângere prealabilă pentru trecerea ilegală prin consiliu a hotărârilor de „înființare de principiu” a societăților comerciale care ar sparge primăria
București, 27 martie 2017
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) este chemat miercuri, 29 martie, să aprobe propunerile doamnei Gabriela Firea de a înființa zece societăți comerciale care să administreze domenii importante ale municipalității, cum ar fi: spitalele, managementul traficului, parcările, consolidarea clădirilor, parcurile, reabilitarea străzilor sau dezvoltarea urbană. Înființarea acestor societăți a fost deja aprobată „de principiu” în ședința din 28 februarie, în mod ilegal, întrucât hotărârile au întrunit votul a jumătate dintre consilieri (PSD+ALDE) și era nevoie de votul a cel puțin două treimi din consilieri – 34 de voturi din 50 -, conform Legii 215/2001.
USR a solicitat o opinie pe această temă de la Consiliul Concurenței și de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Sperăm ca miercuri aceste propuneri ale primarului să nu întrunească votul a două treimi dintre consilieri și de asemenea sperăm ca majoritatea PSD+ALDE să respecte legea și să nu forțeze înființarea acestor societăți comerciale fără aprobarea CGMB. În caz contrar ne vom adresa Prefectului Capitalei și justiției.
De ce se opune USR privatizării primăriei
În maniera discreționară și opacă în care ne-a obișnuit deja, Gabriela Firea impune pe ordinea de zi de miercuri zece hotărâri întocmite după metoda copy/paste în care ni se spune superficial că înființarea acestor societăți ar fi o recomandare a Uniunii Europene (?) și că ne va fi mai bine cu ele decât așa cum suntem acum.
Deși atunci când s-a votat înființarea de principiu a acestor societăți comerciale ni s-a spus că după asta se va studia oportunitatea lor și vom primi studii de impact, constatăm acum, când înființarea de facto apare din nou pe ordinea de zi, că nu ni se dau mai multe explicații.
Nu ni se spune de câți oameni va fi nevoie ca să funcționeze respectivele societăți, ce se va întâmpla cu regiile sau departamentele din cadrul primăriei, care gestionează deja domeniile supuse privatizării (cum ar fi RADET, RATB, Administrația străzilor, Administrația spitalelor, Administrația parcurilor etc), și nu în ultimul rând de unde vor fi luați bani pentru funcționarea acestor societăți, cel puțin până când ele vor deveni atât de profitabile, încât să se susțină singure, ba chiar să aducă și profit – cum ne promite primăria în unele expuneri de motive.
Expunerile de motive ale celor zece proiecte sunt și ele fragmente incoerente, scrise într-un limbaj de lemn, în care se subliniază necesitatea înființării acestor societăți comerciale pentru ca Bucureștiul să fie mai pregătit în fața provocărilor (?!), se avansează suma de 120.000 de lei care ar fi necesară înființării fiecărei societăți în parte, ca un prim capital social, ba mai mult, în cazul Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă București se spune că ar fi nevoie tot de 120.000 de lei pentru salarii, dar nu și pentru ce perioadă și ce număr de angajați ar fi plătiți din suma asta.
În privința înființării Companiei Municipale Energetice ni se spune că aceasta va avea niște domenii de activitate atât de generoase și diverse încât va produce energie electrică, termică, va moderniza centralele termice existente, va vinde și monitoriza contoare către populație și chiar centrale termice de apartament etc Dar nu ni se spune ce se va întâmpla cu RADET după ce această societate se va înființa: o va îngloba sau nu, dacă da, în ce bază legală?
În expunerea de motive pentru înființarea Companiei Municipale Parcuri și Grădini, primarul Gabriela Firea plânge de mila Administrației Parcurilor, care nu are suficienți angajați profesioniști din cauza salariilor mici pe care le oferă, de aici și degradarea spațiilor verzi din București, din cauza lipsei investițiilor. Totuși nu ni se spune cum va reuși noua companie să atragă investiții ca să le ofere salariaților bani mai mulți și să îngrijească parcurile publice mai bine.
Promisiuni generoase sunt făcute și în celelalte proiecte, privind înființarea Companiei Străzi Poduri și Pasaje, a Companiei Municipale Medicale, a Companiei Municipale Turistica, a Companiei Municipale Parking București sau a Companiei Municipale Managementul Traficului.
USR consideră că aceste promisiuni nu sunt altceva decât un mod populist al doamnei Firea de a-și ascunde incapacitatea managerială de a eficientiza departamentele și regiile primăriei, în spatele unor promisiuni complet nefundamentate economic. Înființarea acestor societăți comerciale nu este altceva decât o privatizare de facto a Primăriei Capitalei, pentru a o scoate complet de sub supravegherea Consiliului General și implicit a cetățenilor care și-au trimis acolo și alți reprezentanți decât cei ai PSD și ALDE.
Deși afirmă că prin această privatizare, Primăria urmărește de fapt atragerea de specialiști, realitatea va fi că PSD+ALDE își creează astfel mai multe posturi în care să-și numească oamenii, ce nu vor putea fi controlați legal, deoarece nu ar mai fi funcționari publici, deci vor putea să dispună discreționar de patrimoniul public și privat al Capitalei, fără să dea socoteală altcuiva decât șefilor de partid.
Ce putem face ca să oprim privatizarea primăriei
USR a făcut deja o plângere prealabilă pentru trecerea ilegală prin CGMB a proiectelor de înființare de principiu a acestor societăți comerciale, fără votul a două treimi dintre consilierii în funcție.
Așa cum vedem că scrie în preambulul proiectelor de hotărâri, și înființarea de facto a societăților comerciale va trece prin consiliu tot cu votul majorității. În condițiile în care Gabriela Firea și consilierii PSD+ALDE își vor menține hotărârea și vor încălca din nou prevederile Legii 215/2001, USR va depune și o plângere penală pentru abuz în serviciu. Totuși, plângerea penală nu suspendă automat și înființarea societăților comerciale respective, deci asta nu o va împiedica, momentan, pe Gabriela Firea să privatizeze primăria.
De aceea, este nevoie și de mobilizarea cetățenilor pentru asta. Scrieți-le consilierilor generali și primarului Gabriela Fireacă nu sunteți de acord cu înființarea societăților comerciale care ar urma să administreze spitalele, parcurile, străzile, parcările sau termoficarea din București. Trimite-i un email președintelui Consiliului General, Marian Orlando Culea, și spune-i să nu aprobe proiectele propuse de Gabriela Firea în ședința de miercuri. Mesajul ar putea fi acesta:
Doamnă primar, domnule consilier,
Mă numesc …., sunt cetățean al Capitalei, și nu sunt de acord cu înființarea societăților comerciale prin care doriți să administrați spitalele, parcurile, termoficarea, traficul sau alte domenii de interes ale Capitalei. Vă cer să renunțați la aceste hotărâri în cadrul Consiliului General. Aștept de la dumneavoastră să eficientizați și să transparentizați activitatea Primăriei Capitalei, nu să o privatizați și să o ascundeți de controlul legal și democratic. De asemenea vă solicit să respectați votul tuturor cetățenilor Capitalei și să intrați în legalitate cu funcționarea CGMB, prin validarea mandatelor consilierilor USR.
Vă mulțumesc!
Puteți folosi adresele de e-mail: Gabriela.Firea@pmb.ro, Marian.Culea@pmb.ro (Președintele de ședință), sau paginile lor de Facebook. De asemenea, adresa de e-mail: relatiipublice@pmb.ro.
Când le scrieți puneți și USR (consilieri.cg@usr.ro) în copie, ca să nu poată pretinde PSD că nu i-a scris nimeni.
articol preluat de pe: facebook.com/USR.Bucuresti