În Rusia a fost adoptată o lege ce limitează investițiile străine în mass-media

828643-putin-tv-marathon-586x319

Duma de Stat a Rusiei a adoptat marți, în primă lectură, un proiect de lege ce vizează limitarea participării acționarilor străini în mass-media națională, pentru a proteja țara împotriva „ingerințelor străine”.

Proiectul de lege în cauză, elaborat de grupul parlamentar comunist și cel ultranaționalist, propune limitarea la 20% a părților ce pot fi deținute de străini în capitalul mass-mediei naționale, inclusiv al celei online.

Aceeași restricție se aplică și în cazul proprietarilor de societăți media care dețin dublă cetățenie.

Legislația în vigoare în Rusia limitează la 50% participarea străină la capitalul posturilor de radio și de televiziune.

‘Trebuie să punem capăt ingerințelor străine în spațiul informațional național’, a declarat pentru AFP unul din inițiatorii proiectului de lege menționat, deputatul ultranaționalist Vadim Denghin. ‘Trebuie să evităm a ajunge în situația în care oricine poate forma opinia publică în Rusia’, a adăugat el.

Textul, susținut potrivit presei ruse de Kremlin, este ‘legat în special de viitoarele alegeri prezidențiale’ din 2018, a recunoscut deputatul citat de AFP.

După ce va fi adoptat definitiv, proiectul de lege va intra în vigoare începând din ianuarie 2016. Mass-media vizată, care după cum scrie cotidianul Novîie Izvestia ar fi aproape jumătate din media din Rusia, va avea la dispoziție un an pentru a se conforma prevederilor legislative sau a-și închide porțile. Printre cele vizate de noul text normativ, AFP menționează ziarele Vedomosti și The Moscow Times, versiunea rusă a revistei Forbes, postul de radio Eho Moskvi.

De la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012, pentru un al treilea mandat, Rusia a adoptat o serie de măsuri pentru întărirea controlului statului asupra mass-mediei și internetului.

Holdingul NMG (Grupul media național), care deține o parte din Pervîi Kanal și care controlează cotidianul pro-Kremlin Izvestia, a anunțat săptămâna trecută numirea în fruntea consiliului său de administrație a fostei campioane olimpice la gimnastică artistică Alina Kabaeva, după ce aceasta a renunțat la mandatul de deputat în Dumă.

Presa rusă susține că Alina Kabaeva ar fi iubita secretă a președintelui rus Vladimir Putin, care a divorțat în vara anului 2013 de soția sa Ludmila.
articol preluat de pe http://independent.md