Alegeri Prezidentiale 2014, Romanii au facut cozi fara precedent la sectiile de votare din Viena, Munchen, Tivoli, Dublin, Hamburg, Torino, Treviso, Madrid

2014_11_16_munchen3_rsz_crp

LIVE UPDATE – Diaspora, din nou umilită în ziua votului. “Coada e mai mare decât memoria telefonului meu. România, fiii tăi sunt la vot”

de Andrei Pricopie

UPDATE 13:49 – Bruxelles. Coada din faţa Reprezentanţei României pe lânga UE se întinde pe trei străzi. Multe persoane care au venit de dimineaţă nu au apucat nici acum să voteze.

UPDATE 13:46 – O româncă din Franţa a transmis următorul mesaj: “Părinţii şi bunicii noştri au stat la coadă pentru pâine. Noi astăzi am stat la coadă pentru DEMOCRAŢIE. După aproape 5 ore de aşteptat, am reuşit să votăm. Din păcate mulţi dintre miile de oameni care aşteaptă pe toate bulevardele limitrofe ambasadei nu vor reuşi să facă asta. Speranţa noastră e în voi, cei de acasă. Ieşiţi la vot în număr cât mai mare!”

UPDATE ora 13:36 – Mii de oameni stau la coadă pentru a vota în Barcelona.

“Dezastru în Barcelona! Mii de oameni la coadă. Puţine cabine de vot şi totul se mişcă încet. Români cât vezi cu ochii. Coada deja este cât toată strada”, a declarat o persoană aflat la faţa locului.

UPDATE ora 13:00 – Teodor Meleşcanu şi ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru s-au întâlnit cu observatorii acreditaţi la secţiile de votare din Paris, informează MAE.

UPDATE ora 12:55 – La Consulatul român de la Torino stau la coadă aproximativ 5.000 de oameni pentru a vota. La faţa locului au sosi şi jandarmii italieni pentru a asigura ordinea, relatează Gândul.info.

UPDATE ora 12:50 – Paris. Potrivit RFI, 5.000 de persoane stau în acest moment la coazile din jurul celor două secţii de votare. Atmosfera este extrem de tensionată, oamenii scandând mesaje precum “Vrem să votăm!”, “Jos Ponta!”, “Jos comuniştii!”.

“Noi stăm degeaba la coadă aici. Merge cu 10 metri pe oră. N-aveţi nicio scuză să nu ieşiţi la vot. Toţi”, a precizat şi Lucian Mîndruţă prezent la faţa locului.

Ambasada din Paris, dar nu a ieşit până acum să discute cu oamenii, relatează Mediafax.

Întrebat anterior dacă va ieşi să discute cu românii care stau la coadă, ministrul a replicat: “O să mă întâlnesc şi cu oamenii. După cum am văzut, e o coadă mare. Vreau să mă întâlnesc şi cu oamenii, în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii”.

Potrivit unui observator, la ora actuală votează trei persoane pe minut la o secţie, ceea ce înseamn că, în acestr ritm, vor putea vota doar cu 600 de persoane în plus faţă de turul I.

Românii care au venit la secţiile de votare în jurul orei 6.30 au reuşit să voteze în aproximativ o oră, însă o parte din cei care au ajuns cu o oră mai târziu, când numărul persoanelor a crescut semnificativ, nu reuşiseră să voteze nici până la ora 12:00 şi estimau că mai au de aşteptat mai bine de o oră.

“Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine. Am văzut şi pe reţelele de socializare aprecieri, marea lor majoritate în legătură cu modul exemplar în care funcţionează măsurile de fluidizare a alegătorilor şi în acelaşi timp cu păstrarea tuturor condiţiilor legale pentru ca votul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a declarat Meleşcanu.

“Prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără nici un fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot”, a adăugat acesta.

UPDATE ora 12:30 – În Birmingham sunt aproximativ 1.000 de români la coadă, potrivit Gândul.info.

UPDATE ora 12:30 – Un român din Belgia a aşteptat 3 ore şi un sfert să voteze, relatează Hotnews.ro.

UPDATE ora 12:21 – Corespondentul în Spania al Digi 24 a anunţat că în trei ore, au votat 12.000 de persoane, de zece ori mai mult decât în turul întâi.

UPDATE ora 12:20 – La Paris, Ambasada României a solicitat sprijinul jandarmilor – situaţie de urgenţă. Potrivit Digi 24, Jandarmeria franceză nu acţionează în interiorul Parisului decât în situaţii de urgenţă, în rest are responsabilitate poliţia.

“Mi-aduc aminte că ministrul român de externe a fost la Paris, a spus că va vota acolo şi azi aflu că “a lăsat locul liber” pentru un cetăţean român aflat în Paris. Aha! Şi-mi mai amintesc că ambasadorul Mazuru a atras atenţia în mod public că nu va face faţă numărului mare de votanţi români din Paris şi că se impune suplimentarea numărului de secţii”, a declarat Narcisa Iorga, fost membru CNA.

UPDATE ora 12:08 – Aflat la Paris, Teodor Meleşcanu a declarat că numărul celor care stau la coadă să voteze este “impresionant”, iar mesajul său ca românii să se prezinte cât mai devreme la vot a fost eficient. Ministrul de Externe estimează că ar putea vota 10.000 de persoane, potrivit Gândul.info

În timp ce Meleşcanu făcea aceste declaraţii, la Paris românii protestează în continuare.

“Să fim serioşi: mulţi români din străinătate nu vor putea vota până diseară. Blocarea votului Diasporei este ultima acţiune ruşinoasă a Guvernului Victor Ponta. Ministrul Meleşcanu îi trimite pe românii de la Paris la Nancy, “un oraş superb, leagănul art nouveau”. Batjocură pe toată linia”, a precizat juranlistul Florin Negruţiu.

“Plângem în stradă. Mă simt umilită, e ireal”, a declarat pentru Gândul o tânără din Paris.

UPDATE ora 12:00 – În Verona oamenii stau al cozi imense. Unul dintre românii de acolo a postat un video în care arăta cât de mare este coada, adăugând apoi un mesaj ironic: “Vezi Ponta? Pentru tine stăm la coadă…”

UPDATE ora 11:45 – “La Paris s-au organizat bine să încetinească votul. Cu toate astea, românii stau şi-aşteaptă. Pentru ei, o duminică pierdută la coadă înseamnă cinci ani căştigaţi pentru cei de acasă”, a transmis Lucian Mîndruţă.

UPDATE ora 11:40 – La secţia de vot Montoyer, Belgia, circa 900 de persoane stau la rând, în timp ce la ambasadă sunt peste 1.000.

UPDATE ora 11:33 – Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, stă la coadă pentru a vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale la sediul ICR din Londra, a informat b1.ro.

Potrivit corespondentului Epoch Times la Londra, Ministrul Românilor de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a găsit o soluţie pentru cozi. Ministrul le-a sugerat românilor să se orienteze spre alte secţii de votare în afara capitalei Marii Britanii. Întrebat cu ce este de presupus că vor ajunge oamenii în alte oraşe pentru a vota, Stanoevici le-a sugerat autobuzele puse la dispoziţie de ambasadă însă nu a putut să precizeze unde sunt acele autobuze.

Se pare că aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Paris, unde Ministrul de Externe Meleşcanu le-a recomandat românilor să meargă în alte părţi pentru a vota: “Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care stau la coadă să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy”, a declarat Meleşcanu, citat de digi24.

UPDATE ora 11:20 – În Milano, sute de românii îşi aşteaptă rândul la vot.

UPDAET ora 11:14 – La cele două secţii de votare din Roma, peste 1.000 de persoane îşi aşteaptă rândul să voteze. Coada se întinde pe aproximativ 300-400 de metri, potrivit Evz.ro

UPDATE ora 11:12 – “Paris. Tensiune. Am deja un prim angajat corespondent voluntar care a făcut pentru voi un interviu cu un observator care a fost în secţie. Concluzia: aceeaşi Mărie cu pălaria lui Meleşcanu. Se votează la fel de încet, nu vor apuca toţi. Lumea se înfierbântă”, a raportat de la faţa locului jurnalistul Lucian Mîndruţă.

Când a apărut Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la secţia de votare din Paris, cu puţine ore în urmă, oamenii au început să scandeze “Jos Ponta”.

“Peste 3.000 de oameni in fata Ambasadei Romaniei din Paris. Meleşcanu spune că se voteaza normal…. La Paris se scandează “Vrem să votăm!” Uluitor ce se întâmplă în acest moment în Diaspora, mobilizare fără precedent a românilor! Îmi dau lacrimile de emoţie….Paris peste 3.000, Munchen peste 2.500, Viena peste 1.000, Madrid, Bologna, Stutgard, Torino, Dublin – aproximativ 800 de oameni, Verona-1.000, Londra în faţa celor 3 secţii de vot sunt peste 5.000 de romani (!!!). “Ţara de afară” reacţionează la mitocănia celor de la MAE li BEC”, a declarat jurnalistul Rareş Bogdan.

UPDATE ora 11:15 – Sute de persoane stau la cozi şi în faţa secţiei de votare din Barcelona.

UPDATE ora 11:00 – “Torino secţia 119. Număraţi dvs. Coada e mai mare decât memoria telefonului meu. România, fii tăi sunt la vot”, a transmis de la Adrian Chifu, consilier Local in Verbania Italia.

UPDATE ora 10:34 – Peste 3.000 de oameni stau la coadă, în faţa Consulatului României de la Torino, pentru a-şi exprima opţiunea electorală, a declarat Adrian Chifu, consilier local în Verbania, pentru Realitatea Tv.

Unii dintre românii de acolo se plâng de faptul că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, în timp ce ei sunt ţinuţi “ca la grădina zoologică”.

Coada are aproximativ doi kilometri.

UPDATE ora 10:32 – În Spania la Castellon, Valencia, Coslada şi Alcala de Henares, mii de români îşi aşteaptă rândul la vot.

UPDATE ora 10:30 – La secţia de vot Londra 3, in Brent Civic Centre, coada este de 1 kilometru, potrivit Hotnews.ro.

Un tânăr postează un filmuleţ în care face apel la români să iasă la vot: “Dragi români, va rugăm frumos ieşiti la vot acasa! Organizarea este deplorabilă! Şi-au bătut joc de noi… doar speranţe false… Vă rog daţi share să vadă cât mai mulţi ce a promis mincinosul de Victor Ponta şi care este din păcate realitatea!”

UPDATE ora 10:05 – La Bologna, sute de persoane aşteaptă să intre însecţia de vot.

UPDATE ora 10:04 – La Viena, câteva sute de români stau la coadă pe trotuarul pe care se află Institutul Cultural Român, potrivit Centrului de Investigaţii Media.

UPDATE ora 9:55: La Paris s-a format o coadă de peste 3.000 de români susţine jurnalistul Lucian Mîndruţă.

“Peste 3.000 de oameni la ora 8 la coada aici la Paris. Incredibil. Dacă te aşezi acum la coada la Paris există riscul să nu apuci să votezi până diseară. Ieşiţi voi! Şi daţi mai departe mesajul acestor tineri pe care statul nu-i mai lasă azi să fie români”, scrie pe contul său de Facebook Lucian Mîndruţă.

UPDATE ora 9:43: În Republica Moldova mii de români stau la coadă în faţa secţiilor de votare, relatează Hotnews.ro

***

Situaţia din primul tur se repetă. Mii de români din Diaspora stau, din nou, duminică dimineaţa la cozi interminabile aşteptând să pună ştampila pe unul dintre cei doi candidaţi la Preşedinţia României, Klaus Iohannis sau Victor Ponta.

Unii dintre aceştia au venit în faţa secţiilor cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de votare, pentru a se asigura că nu vor mai trăi situaţia din primul tur. Au fost situaţii în care românii au venit de la sute de kilometri, cu autocare închiriate, până la cea mai apropiată secţie de votare.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, în Diaspora există o secţie de votare la 10.000 de oameni, uneori şi la distanţe de 200-800 km.

În Paris sunt amenajate doar două secţii de votare, iar la deschiderea acestora sute de oameni erau deja la coadă. Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa a declarat, pentru Realitatea Tv, că în faţa secţiilor sunt două cozi, la care stau 800, respectiv 1.000 de persoane.

Potrivit Mediafax, mii de români stau la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Londra, Chişinău, Torino, München, Berlin, Viena, iar în Spania, la Alcala de Henares, potriviţi Digi24, încă de la ora locală 4:45 sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare.

În Torino, peste 1.000 de români stau la o coadă de aproximativ doi kilometri încă de la primele ore ale dimineţii. Anca Manolea, o jurnalistă din Torino, a declarat pentru B1 TV că situaţia de la Torino este “destul de dezastruoasă”, românii aflându-se în faţa singurei secţii de votare din oraş încă de la ora 5 dimineaţa.

“Situaţia este destul de dezastroasă. Este deja o coada de un kilometru jumătate sau doi, oamenii sunt la coadă de la ora 5 dimineaţă. Există o singură secţie. Sunt mult mai mulţi oameni decât în primul tur. Problema principală este că avem doar o secţie de vot, iar în Torino sunt 50.000 de români, dar vin să voteze români şi din alte zone. În medie votează aproximativ 50 de persoane la 12 minute. Sunt cinci persoane, în loc de trei care completează datele pe listele suplimentare, dar nu este de ajuns. Lumea la prezidenţiale vrea să voteze pentru că este interesată de ce se întâmplă acasă, de aceea sunt destul de activi la alegerile prezidenţiale. De la ora 5, s-au mobilizat, sunt determinaţi, vor să stea la coadă, vor să-şi exercite acest drept constituţional şi nu cred că vor ceda prea uşor”, a declarat Anca Manolea.

articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com/

Pentru prima data in istorie, zeci de mii de romani din diaspora au format cozi de la primele ore ale diminetii in fata sediilor de votare, pentru a fi siguri ca isi pot exercita astazi dreptul la vot. Vezi in articol imagini fara precedent din Viena, Munchen, Tivoli, Dublin, Hamburg, Torino, unde romanii plecati in strainatate stau in fata sectiilor pentru a-si alege presedintele. Imaginile au fost trimise de cititorii HotNews.ro.Romanii la vot in Asolo Treviso – Italia

Romanii la vot in Tivoli – Italia

Romanii la vot in Torino – Italia
Romanii la vot in Torino – Italia
Romanii fac coada la vot in Viena – cum arata coada la ora 07:05
Romanii vor sa voteze – Coada la vot in Hamburg
Romani asteptand sa voteze la sectia de votare din Arganda del Rey – Madrid
Coada la vot in Dublin – ora 7:00 dimineata
Romanii la vot in Stuttgart – ora 7:30, ora Germaniei
Romanii la vot in Stuttgart – ora 7:30, ora Germaniei
Romanii la vot in Munchen
articol preluat de pe http://www.hotnews.ro/

Alegerile din diaspora

paris_1

La Bruxelles pana la ora 10.00 votasera 2300 de persoane la cele patru sectii de votare, fie de trei ori mai mult decat in urma cu doua saptamani. La ora 11.00, se aflau in continuare la coada in asteptare de vot circa 1000 de persoane la fiecare sectie, un record absolut pentru Belgia.

Sectie de vot Bruxelles. Foto: Mihaela Gherghisan

Sectie de vot Bruxelles. Foto: Mihaela Gherghisan

La sectia de la Reprezentanta Romaniei pe langa UE, care a contopit cele trei foste sectii de votare de la Liege, Ostende si Liege, se astepta mai departe in frig, ca si la turul 1 dar si in caldura, pentru cei care au ajuns deja in cladire. Zilele trecute circulase ideea ca doar 10-15 persoane sa fie acceptate odata  in incinta sectiei pentru a se evita incorfotul caldurii si a inghesuielii. Acest lucru nu a mai fost posibil din cauza abundentei votantilor.

Sectie de vot Bruxelles. Foto: Mihaela Gherghisan

Sectie de vot Bruxelles. Foto: Mihaela Gherghisan

Aici este afisat si timpul estimativ de asteptare pentru toate cele patru sectii astfel incat oamenii sa se orienteze in timp real spre o sectie sau alta. La celelalte trei sectii, toate vecine, politia a inchis strada

PARIS: corespondentul RFI Vasile Damian

Mobilizare masiva la Paris inca din primele ore ale diminetii. Cu o ora inainte de deschiderea celor doua sectii – prima la ambasada, a doua la consulat – erau deja doua-trei sute de persoane la coada. Primii erau acolo de la 2 dimineata. « Am dormit in duba cu numar de Brasov de dupa colt » mi-a zis unul dintre primii doi votanti. « Am venit sa votez ca Romania este patria mea si vreau schimbare » a adaugat colegul lui.

Paris, Rue de L'Exposition blocata. Foto: Vasile Damian

Paris, Rue de L’Exposition blocata. Foto: Vasile Damian

Odata declansat procesul electoral la 7 fix, treburile s-au pus in miscare rapid. Ce este frapant de aceasta data este organizarea in interiorul sectiei. Exista la intrare un fel de « coordonator » – un voluntar din diaspora – care iti spune exact in ce cabina sa intri ca sa votezi dupa ce te-ai legitimat. In prealabil alti voluntari – sunt in total cateva zeci – ii ajuta pe cei de la coada sa completeze, eventual, declaratia pe propria raspundere daca nu au facut-o deja de acasa.

Reportaj audio de la Paris

UPDATE VIDEO: Mii de romani au blocat efectiv strazi intregi din centrul Parisului, inghesuindu-se pe trotuarele si strazile care duc la sectiile de vot de la Ambasada Romaniei. Sursa: HotNews.ro on YouTube

Doua ore si jumatate dupa inceperea votului la Paris sunt deja in jur de patru-cinci mii de pesroane la cele doua cozi. Lumea s-a mobilizat mult mai devreme decat la primul tur, aceesta fiind dealtfel si unul din indemnurile organizatorilor. Politia franceza s-a mobilizat si ea masiv si pare usor depasita de amploarea multimii. Spre centrul de presa amenajat la ICR nu mai poti intra decat cu legitimatia de presa aratata inca din strada politistilor francezi. Pe Rue Saint-Dominique oamenii de ordine sunt tot mai nervosi si uneori chiar tipa la automobilistii gura-casca daca vreunul sta prea mult sa se uite la uriasa coada.

Inregistrare video, ora 7:30, Paris. Via Cristian Pantazi on YouTube:

Ministrul roman de externe Teordor Melescanu, prezent la Paris inca de aseara, a facut o scurta declaratie presei. MAE si-a exprimat satisfactia ca apelul lansat penru ca lumea sa vina inca din primele ore ale diminetii a fost urmat. Teodor Melescanu a apreciat de asemenea ca cei care vin de acaasa – precum el – ca sa voteze aici la PAris ii priveaza pe cei din diaspora de dreptul la vot. Cu ale cuvinte si contrar celor promis si anuntate, oficialul roman nu a votat la Paris. O va face la intarcerea sa la Bucuresti.

Teodor Melescanu a evitat de asmenea sa-i intalneasca pe oameni de la cozi preferand sa-i vada doar pe voluntarii din sectii. In opinia ministrului roman, daca toate decurg ca pana acu – niciun om lipsa in cele doua sectii pariziene dotate cu nuarul maxim de stapile si cabine 7 – atunci el spera ca circa 10 mii de romani sa poata vota pana la finele zilei. Reamintim ca la primul tur nu au votat decat 4400 de romani in capitala Frantei si 3800 la turul doi din 2009.

Republica Moldova – corespondetul RFI Valeria Vitu

Sute de oameni așteaptă să voteze la cele patru birouri electorale, deschise în incinta Ambasadei și a Consulatului României, dar și la Institutul Cultural Român. Mulți dintre cetățeni au venit din nordul și sudul țării doar ca să voteze pentru viitorul președinte al României.

Într-un număr cu mult mai mare decât în primul tur de scrutin, moldovenii cu cetățenie română au venit dis-de-dimineață la Consulatul României, unde funcționează două secții de votare. Și pentru că e aglomerație mare, numărul polițiștilor care asigură ordine publică a fost suplimentat. Coada de la Consulat devine tot mai mare de la oră la oră. Oamenii au ajuns aici din mai multe raioane ale țării. Deși au în apropiere au secții de votare, alegătorii spun că la Chișinău ”votarea are loc mai în siguranță”. Până a-și exercita dreptul la vot, cetățenii așteaptă câteva ore.

Mulți dintre cei veniți au deja completat formularul declarației pe propria răspundere pe care fiecare cetățean, din afara României, trebuie să-l completeze. Astfel, oamenii semnează cu nu au votat și nu vor mai vota în altă parte. Unii primesc formularul la poarta misiunii diplomatice, alții vin cu el completat de acasă, doar ca să nu le mai ia din timp atunci când intră să voteze.

Ambasada Romaniei la Chisinau, Foto: Marcel Galofteanu on Facebook

Ambasada Romaniei la Chisinau, Foto: Marcel Galofteanu on Facebook

La doar câțiva metri de Consulatul României pot fi zărite zeci de afișe electorale, proaspăt lipite, cu candidatul PSD, Victor Ponta. Și în imediata apropiere a Ambasadei României, unde votează cetățenii, am văzut două panouri cu Victor Ponta ce promovează sloganul ”Mândri că suntem europeni”. Putem vorbi de agitație electorală, ori potrivit legislației în vigoare, asemenea acțiuni sunt interzise în ziua scrutinului.

Pe lângă cele patru birouri electorale din capitală, oamenii pot veni în alte 17 secții de votare în mai multe raioane din țară, la consulatele românești din Ungheni, Bălți și Cahul precum și în incinta caselor de cultură, licee și școli la Orhei, Nisporeni, Hâncești, Călărași, Cimișlia Soroca, Drochia, Giurgiulești, Cantemir, Florești, Leova, Edineț și Fălești. Agitație mare este acum și la secția de votare de la Ialoveni, de lângă Chișinău.

În primul tur de scrutin, aproape 22 mii de moldoveni cu cetățenie română au votat. Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă estimează că acest număr va fi cu mult mai mare în cel de-al doilea tur de scrutin. Pentru comparație, în 2009, s-au prezentat la urne aproape nouă mii de cetățeni români din R.Moldova.

Republica Moldova - sectia de vot Ialoveni

Republica Moldova – sectia de vot Ialoveni

Republica Moldova, sectie de vot Chisinau. Foto: Valeria Vitu

Republica Moldova, sectie de vot Chisinau. Foto: Valeria Vitu
Imagini din Londra, Viena, Munchen, Stuttgart, Bruxelles

Sectie de vot ICR Viena. Foto: Maria Moghina

Sectie de vot ICR Viena. Foto: Maria Moghina

Inregistrare video, sectie de vot Stuttgart – via Ana G. on YouTube

Coada la Londra, Kensington - foto: Mircea Barbu on Twitter

Coada la Londra, Kensington – foto: Mircea Barbu on Twitter

Coada la vot din Viena - foto: Bianca Oanea on Facebook (via Martor Ocular Realitatea TV)

Coada la vot din Viena – foto: Bianca Oanea on Facebook (via Martor Ocular Realitatea TV)

Coada la vot din Munchen, Germania. Foto: Radu Neag on Facebook)

Coada la vot din Munchen, Germania. Foto: Radu Neag on Facebook)

Austria, sectie de vot ICR Viena. Foto: Luiza Puiu via Centrul de Investigatii Media

Austria, sectie de vot ICR Viena. Foto: Luiza Puiu via Centrul de Investigatii Media
ITALIA – corespondentul RFI Elena Postelnicu

ora 10:00 - Romanii din Italia au iesit la vot inca de la primele ore ale diminetii. La Secțiile de la Consulatele din Roma si Torino sunt la coada, la aceasta ora, aproximativ 1000 de persoane. La celelalte 2 sectii de votare din capitala italiana sunt in jur de 400 de persoane.

In Italia, cei aprox 850.000 de romani cu rezidenta au la dispoziție 51 de sectii de votare. Cele mai multe sectii de votare sunt in regiunea Lombardia – 9 sectii cu 2 la Milano. In regiunea Lazio, unde traieste cea mai mare comunitate de romani de 137.000 de persoane sunt 8 cu trei sectii la Roma, iar in regiunea Piemonte 5 sectii.

Sectie de vot Roma. Foto: Elena Postelnicu

Sectie de vot Roma. Foto: Elena Postelnicu

Sa mentionam ca Primaria din Roma face o exceptie la restrictiile dure de trafic pentru ca romanii sa poata vota duminica. La Roma astazi este “Duminica Fara Automobile” daca vor fi opriti de agentii de la politia rutiera, cetatenii vor trebuie doar sa arate ca se afla in posesia unui document romanesc. Hotararea primariei a fost adoptata in urma demersurilor intreprinse de Ambasada Romaniei la Roma.

Inregistrare video Torino, ora 7, via Razvan Purdel on YouTube

ora 8:00 - Romanii din nordul Italiei au mers la vot inca de la primele ore ale diminetii. La Torino, sectia unde in turul precedent, in jur de o suta de persoane nu au reusit sa voteze (deoarece era ora închideri), de aceasta data inca de la ora 6.00 se formase o coada de 400 de persoane. La aceasta ora (8.30) la coada sunt 1000 de romani. La sectiile de la Roma si Milano cozile sunt de cateva zeci de persoane.

In Italia, cei aprox 850.000 de romani cu rezidenta au la dispoziție 51 de sectii de votare. Cele mai multe sectii de votare sunt in regiunea Lombardia – 9 sectii cu 2 la Milano. In regiunea Lazio, unde traieste cea mai mare comunitate de romani de 137.000 de persoane sunt 8 cu trei sectii la Roma, iar in regiunea Piemonte 5 sectii. La alegerile prezidențiale din 2009, in turul doi, au votat in Italia la 55 de sectii 42.700 de romani.

Spania – corespondentul RFI Mugur Chiujdea

Agitație mare la Madrid în jurul acestui al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale. După scandalul creat de proasta organizare a votului din străinătate, prea puține măsuri s-au luat pentru ameliorarea situației, mai multe cabine de vot și un număr maxim de ștampile, dar secțiile de vot a rămas aceleași, 38.  Față de alegerile parlamentare anterioare, când s-au asigurat 41 de secții de vot, de data aceasta Ministerul de Externe a preferat să păstreze același număr ca la alegerile prezidențiale din 2009, adică 38 de secții pentru 800 de mii de conaționali care sunt răspândiți de-a lungul și de-a latul unei țări cu o suprafață dublă față de cea a României. De fapt, în organizarea acestor alegeri, nici ipotetic nu s-a plecat de la premiza asigurării condițiilor de vot pentru toată comunitatea, deoarece pentru cei 800.000 de mii de români aflați în Spania s-au asigurat  doar 113.000  de buletine de vot.

Sectie de vot Madrid. Foto: diasporavoteaza via Facebook

Sectie de vot Madrid. Foto: diasporavoteaza via Facebook

În centrul și în aria metropolitană a capitalei spaniole, unde trăiesc aproape 220.000 de români, au fost organizate 9 secții de vot, dintre care patru în Madrid, două în sediul Ambasadei României iar celelalte două în incinta Consulatului. În jurul Madridului mai există secții de vot în Coslada, Alcala de Henares, Arganda del Rey, Getafe și Mostoles, municipalități cu importante comunități de români.

Există, de asemenea, patru secții de vot în Catalonia și una în Insulele Baleare. În Andaluzia, Aragon, Castilla la Mancha sau în Comunitatea Valenciană se află celelalte secții de vot. În Castellon de la Plana, oraș din apropierea Valenciei, unde trăiesc aproape 30.000 de romani, există 2 secții de vot. Nu există secții de vot în Insulele Canare, unde de asemenea trăiește o importantă comunitate de români, care, pentru a vota, ar trebui să facă un anevoios voiaj cu avionul pana în Peninsula Iberica.

Sectie vot Castellon, Spania. Foto: HotNews.ro

Sectie vot Castellon, Spania. Foto: HotNews.ro

Deci, nu se poate spune ca li s-a asigurat posibilitatea de a vota tuturor românilor de aici. De fapt, cu actualul sistem de vot,  este imposibil să se ajungă la toți cei peste 800.000 de compatrioți,  care sunt răspândiți prin toate cătunele Spaniei.  De altfel, până la aceste alegeri nici românii de aici nu au avut prea mult apetit pentru exercițiul electoral, conform experiențelor anterioare, când s-au înregistrat mereu participări foarte reduse, între 2% la alegerile europarlamentare și aproximativ 5% la alegerile prezidențiale din 2009. Ei bine, la aceste alegeri situația s-a schimbat considerabil, pe rețelele de socializare, după cum se știe, s-a pornit o adevărata revoluție, se polemizează cu multă pasiune, s-au făcut multe apeluri ca oameni să vină să voteze, atmosfera a devenit foarte tensionată, amintind de începutul anilor 90, iar duminica trecută un grup de români s-a strâns în fața Ambasadei pentru a protesta contra pregătirii insuficiente a acestor alegeri.

Alegerile din Romania se reflectă și în presa spaniolă de astăzi. Cunoscutul cotidian El Pais, sub titlul ”România își alege președintele pe fondul acuzațiilor de corupție și spionaj”, nu uită să amintească faptul că, citez: ”Mii de români au protestat pentru neregulile apărute în legătură cu votul din străinătate” după care citează un analist politic bucureștean, rezumând astfel alegerile pentru Președintele României: ” Victoria lui Iohannis ar însemna o schimbare radicală în politica față de Rusia, Iohannis fiind foarte critic cu afacerile dintre România și Moscova”.

Interesant este titlul pe care îl alege cotidianul conservator ABC pentru alegerile de astăzi, ”Mihai al României, revenirea Regelui” după care amintește de promisiunea lui Victor Ponta de a organiza un referendum privind restaurarea monarhiei.

În străinătate sunt amenajate 294 de secții de votare. Peste 18,2 milioane de români sunt așteptați la alegerile prezidențiale. Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean si inlocuirea lui cu Teodor Meleşcanu.

articol preluat de pe http://www.rfi.ro/

DIASPORA SE ȚINE DE CUVÂNT! Lumea a venit să voteze înaintea deschiderii secțiilor

#votcurat

LONDRA: Coadă impresionantă la Consulatul Român din Londra

CHIȘINĂU: Fără cuvinte…

chisinau 1

DUBLIN: Coadă…

 

COSLADA (Spania): Coadă imensă

TORINO: Coada s-a dublat în jumătate de oră la deschiderea secție

PARIS: Cozi la secțiile de votare, la deschiderea secțiilor

Românii din Munchen s-au pus la coadă la încă de ieri. Preventiv și-au luat și periuțele de dinți cu ei. La Londra s-a stat la rând încă de la începutul săptămânii. Alexandru Popescu a plecat pe jos din Ploiești și merge spre Bruxelles, unde, pe 1 Decembrie, vrea să transmită mesajul că românii nu vor cianură și gaze de șist. După ce a parcurs pe jos peste 2.000 din kilometri din cei 3.000 ai traseului, Alexandru Popescu a ajuns la Paris, unde speră să voteze astăzi.

Primul român a votat însă în Auckland, în Noua Zeelandă, după care a notat pe pagina de Facebook: ”E 1-0! Mândru ca sunt român. De fapt sunt mândru ca sunt primul român din lumea asta care are șansa si privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoției, corupției, minciunii, arogantei, anormalului.” – citește mesajul integral al lui Dan Coroian-Vlad aici.

România Curată vă va ține la curent cu situația votului din diaspora pe tot parcursul zilei. Dacă ai informații și imagini foto și/sau video te rugăm să ni le trimiți pe adresa contact@romaniacurata.ro , iar dacă postezi pe Facebook, folosește hastagul #votcurat pentru a le face cunoscute și altora.

MUNCHEN: Așteptând la coadă la vot, cu periuțele de dinți în mâine (sursa: Facebook)

cu periutele de dinti in manaLONDRA: Oameni de rând, la rând să voteze încă de sâmbătă

PARIS: Alexandru Popescu, pe drum, înainte de Paris, unde speră să poată vota astăzi

articol preluat de pe http://romaniacurata.ro/

ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN STRĂINĂTATE, turul II: Mii de români la cozi în faţa secţiilor de votare din Paris, München, Viena. Peste 3.000 de oameni la Consulatul din Torino: “Suntem ţinuţi ca la Zoo” – LIVE TEXT, FOTO, VIDEO

Mii de români stau la coadă, duminică dimineaţă, în faţa secţiilor de votare din mai multe oraşe europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor, pentru a fi siguri că vor vota.

UPDATE Atmosferă tensionată la Paris, unde românii sunt nevoiţi să aştepte câteva ore pentru a putea vota

Românii care stau câteva ore la coadă pentru a putea vota la cele două secţii de la Paris scandează mesaje antiguvernamentale şi “Vrem să votăm”, unii dintre votanţi cerând prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, printre ei.

cele două secţii de votare de la Paris, numărul românilor care stau la coadă să voteze este estimat de RFI la 5.000 de persoane, primii venind să voteze încă înainte de deschiderea urnelor.

Potrivit unor martori oculari, atmosfera este tensionată, oamenii strigând “Vrem să votăm!”, “Jos Ponta!”, “Jos comuniştii!”, dar nu până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

Mai multe persoane sunt nemulţumite de faptul că nu s-au organizat secţii în plus faţă de turul I şi solicită prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

Acesta se află la Ambasada din Paris, dar nu a ieşit până acum să discute cu oamenii.

Anterior, întrebat dacă va discuta cu oamenii, şeful diplomaţiei a declarat: “O să mă întâlnesc şi cu oamenii. După cum am văzut, e o coadă mare. Vreau să mă întâlnesc şi cu oamenii, în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii”.

Un observator a precizat că, la ora actuală, votează trei persoane pe minut la o secţie.

Totodată, acesta a subliniat că, potrivit estimărilor, în acest ritm vor vota doar cu 600 de persoane în plus faţă de turul I, când şi-au putut exprimat votul 4.378 de români, la cele două secţii din capitala franceză.

Cei care s-au prezentat în jurul orei 6.30 au reuşit să voteze în aproximativ o oră. Însă după ora 7:00, numărul persoanelor de la coadă a crescut semnificativ, astfel că un grup de români veniţi la ora 7:30 nu reuşiseră să voteze până la ora 12:00 şi estimau că mai au de aşteptat mai bine de o oră.

UPDATE Ambasadorul Ioan Jinga stă la coadă la ICR Londra să voteze

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, aşteaptă alături de numeroşi români să voteze la ICR Londra, unde coada la secţia de votare era de peste 1.000 de oameni încă de la ora locală 8.00.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, aşteaptă la coadă să voteze la secţia de votare de la sediul ICR.

La 8:00, la o oră de la deschiderea scrutinului, se formase deja o coadă de peste 1.000 de oameni.

Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge “relativ repede”, timpul de aşteptare fiind de aproximativ o oră.

Cozi s-au format de la primele ore ale dimineţii şi la celelalte două secţii din capitala britanică, de la Ambasadă şi Consulat.

Primii români au venit încă din timpul nopţii şi au aşteptat deschiderea urnelor.

În Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înfiinţate 11 secţii de vot.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 2 noiembrie, mii de persoane nu au putut vota la secţiile din Londra şi au protestat ore bune după închiderea urnelor.

Problemele cu votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, vineri, ca românii din diaspora să vină la vot duminică devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

UPDATE Peste 3.000 de oameni, la cozi la Consulatul din Torino. Oamenii se plâng că sunt ţinuţi ”ca la Zoo”

Peste 3.000 de români aşteaptă să voteze, la ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Consulatului României de la Torino, unii dintre aceştia reclamând că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, iar ei sunt ţinuţi ”ca la grădina zoologică”.

Adrian Chifu, consilier local în Verbania, a declarat la Realitatea TV că în prezent peste 3.000 de români stau la cozi în faţa Consulatului de la Torino, aşteptând să voteze.

”Se intră în grupuri de câte 50 de persoane, apoi se închide poarta. Suntem ţinuţi ca la grădina zoologică, cu lanţurile puse la porţi. Cerem Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri”, a afirmat Chifu.

Primii români s-au aşezat la coadă în faţa Consulatului de la Torino încă de la ora 6.00.

În Italia trăiesc cei mai mulţi români din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numărul lor a scăzut în ultimii ani. În consecinţă, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidenţiale de anul acesta să reducă, faţă de 2009, numărul secţiilor de votare, de la 55 la 51.

Publicaţia La Stampa a scris, în 3 noiembrie, că scrutinul prezidenţial din România a generat tensiuni la Consulatul român din Torino, unde au existat doar trei secţii de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar oamenii au stat ore în şir la coadă.

UPDATE Sute de oameni aşteaptă la Chişinău să voteze; cozile s-au format încă de la ora 5.00

Câteva sute de persoane aşteaptă la rând, duminică dimineaţă, la cele patru secţii de votare din Chişinău, cozile formându-se încă din jurul orei 5.00, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României.

Sute de români s-au prezentat la cele patru secţii de votare din Chişinău (două la Consulat şi câte una la Ambasadă şi la ICR) încă de la ora 5.00 dimineaţa, cu două ore înainte de deschiderea urnelor, la ora locală 7.00 (aceeaşi cu ora României).

Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, zeci de români din Republica Moldova nu au putut să voteze până la închiderea urnelor la secţiile din capitală şi la cea din Ialoveni, în apropiere de Chişinău.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane.

UPDATE Mii de români la cozi în faţa secţiilor de votare din Paris, Torino, München, Viena

La Paris, unde sunt amenajate două secţii de votare, la deschiderea secţiilor sute de oameni erau deja la coadă.

Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa, aflat la Paris, a spus că în faţa secţiilor de votare s-au format două cozi, la una dintre acestea aflându-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealaltă peste 1.000 de persoane.

”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mică şi peste o mie la cealaltă. 800 coada mai mica si peste o mie. Poliţia e cu noi, e linişte, a început ploia. Toată lumea este foarte motivată” a afirmat Urdaş la Realitatea TV.

El a spus că se intră în grupuri organizate şi că ”totul merge foarte repede”, însă cozile sunt mult mai mari faţă de primul tur al alegerilor.

Situaţia de la Paris nu este singulară, mii de români stând la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

Munchen

De asemenea, în Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare, potrivit Digi24.

UPDATE Zeci de români din diaspora, la coadă încă de sâmbătă seară pentru a putea vota

Primul român din diaspora care a votat la alegerile de duminică este un clujean stabilit în Noua Zeelandă, unde singura secţie de votare, aflată la Auckland, s-a deschis sâmbătă la 20.00, ora României.

Pentru a fi siguri că vor ajunge la urne, zeci de români stabiliţi în Europa de Vest s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară.

La München, câţiva tineri s-au aşezat la rând, în faţa secţiei de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. În fotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la secţia de votare cu un steag al României, au în mâini periuţe de dinţi.

ALEGERI PREZIDENŢIALE în diaspora: Jandarmi italieni, la Consulatul român de la Torino, unde 5.000 de oameni stau la coadă

La orele prânzului, la Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir pentru a putea vota.

“Coada este foarte mare, se întinde pe aproape un kilometru. 5.000 de oameni aşteaptă la codă să voteze. Forţele de ordine au sosit la Consulat pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care oamenii sunt revoltaţi de faptul că la fiecare jumătate de oră se permite intrarea a 40-50 de persoane în curtea instituţiei şi apoi porţile se închid”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Adrian Chifu, consilier local la Verbania.

Potrivit acestuia, oamenii strigă “Vrem să votăm”, “Jos Ponta”, “Jos comunismul!” sau “Iohannis iese preşedinte”.

Cei care au venit la Consulat înainte de deschiderea urnelor au reuşit să voteze după două ore şi jumătate, dar acum timpul de aşteptare este mult mai mare, oamenii fiind nevoiţi să stea ore în şir la cozi.

Secţia de votare de la Consulatul de la Torino are şapte ştampile şi toţi membrii biroului sunt prezenţi. Această secţie este singura din Torino, deşi în oraş şi în împrejurimi trăiesc aproximativ 100.000 de români.

Secţia de vot s-a dovedit insuficientă şi la primul tur, când mai multe sute de persoane nu au putut vota.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/