30 aprilie – Ziua internaţională a jazzului (UNESCO)

30 aprilie - Ziua internaţională a jazzului (UNESCO) - foto preluat de pe www.facebook.com/intljazzday

foto preluat de pe www.facebook.com/intljazzday
articol preluat de pe www.agerpres.ro

 

30 aprilie – Ziua internaţională a jazzului (UNESCO)

În noiembrie 2011, UNESCO a proclamat data de 30 aprilie Ziua internaţională a jazzului.

Muzica, de-a lungul veacurilor, s-a dovedit a fi un instrument puternic de comunicare.

Atunci când ea izvorăşte din fuziunea mai multor culturi diferite şi creează o expresie armonioasă, care vorbeşte despre ele, devine desăvârşită.

Jazzul se încadrează perfect în această categorie.

Este un stil unic de muzică, care îşi are originea în sudul Statelor Unite, cu rădăcini şi în tradiţiile muzicale africane şi cu influenţe europene.

El a devenit o formă de artă internaţională, care evoluează continuu, traversând globul, inspirându-se din muzica ţărilor şi regiunilor pe care le străbate.

În România, Ziua internaţională a jazzului este celebrată în numeroase oraşe prin organizarea de întruniri, concerte şi festivaluri.

Între mari artişti ai jazzului românesc se numără: Aura Urziceanu, Lucian Ban, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Damian Drăghici, Vlaicu Golcea, Eugen Gondi, Mihai Iordache, Pedro Negrescu, Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Paul Weiner.

Prima ediţie a Zilei internaţionale a jazzului a fost marcată de UNESCO şi Institutul Thelonious Monk de Jazz, în 2012, prin organizarea a trei concerte susţinute la Paris, la sediul mondial al UNESCO, la ”Congo Square” din New Orleans, locul de naştere al jazz-ului şi la Sala Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, concerte care au reunit artişti de renume mondial.

Ediţia 2024 a Zilei internaţionale a jazzului este sărbătorită în peste 190 de ţări pe 30 aprilie.

Directorul general UNESCO Audrey Azoulay şi ambasadorul UNESCO pentru bunăvoinţă Herbie Hancock au anunţat că oraşul Tanger, din Maroc este gazda la nivel internaţional.

Prezentată în parteneriat cu Ministerul Culturii din Maroc şi oraşul Tanger, sărbătoarea timp de patru zile (27-30 aprilie) subliniază moştenirea jazz-ului şi va evidenţia legăturile culturale şi artistice dintre oamenii din Maroc, Europa şi Africa.

cititi mai mult pe: www.agerpres.rowww.unesco.org