Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson (11 aprilie)

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson (11 aprilie) - foto preluat de pe www.awarenessdays.com

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson (11 aprilie)

foto preluat de pe www.awarenessdays.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

La 11 aprilie, în fiecare an, se marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, aceasta fiind și ziua de naștere a celui care a descris pentru prima dată afecțiunea, medicul James Parkinson. Lalelele roșii reprezintă simbolul internațional adoptat de toate organizațiile ce luptă cu boala Parkinson. Marcată doar la nivel european, Ziua de Luptă Împotriva Bolii Parkinson este o inițiativă a European Parkinson’s Disease Association. Din 1997, manifestările s-au extins și pe celelalte continente.” Cu ocazia acestei zile, în întreaga lume au loc acțiuni de conștientizare a publicului larg despre această afecțiune, iar în ultimii ani și în România s-au organizat campanii menite să informeze și să educe oamenii despre Boala Parkinson.

Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson este o organizație de pacienți care desfășoară în fiecare an astfel de campanii, prin acțiuni de comunicare atât în mediul online și cu mass-media, cât și prin organizarea unor evenimente neconvenționale în spații publice, menite să atragă atenția asupra Bolii Parkinson.

Primul covor din lalele realizat în România, prima instalație multisenzorială dedicată unei afecțiuni sau realizarea a două spectacole de teatru, special create în acest an pentru a reda simptomele motorii, și jucate în stații de metrou intens circulate, sunt doar câteva dintre proiectele care au atras atenția prin creativitate, și în același timp, au informat publicul și pacienții.

În țară în ultimii ani, au luat ființă multe asociații a bolnavilor de Parkinson.

Una dintre acestea este ASOCIAȚIA BOLNAVILOR DE PARKINSON ȘI A ALTOR AFECȚIUNI NEUROLOGICE DEGENERATIVE „SUFLETUL LALELELOR” DIN JUDEȚUL BOTOȘANI, înființată la data de 14 decembrie 2017. La 11 aprilie 2018 la Botoșani s-a desfășurat cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA BOLII PARKINSON, o amplă conferință la care au participat medici neurologi, medici psihiatri, psihologi, medici BFT, asistenți sociali și comunitari din județ, medici DSP, reprezentanți ai DGASPC Botoșani, reprezentanți ai PREFECTURII și CONSILIULUI JUDEȚEAN BOTOȘANI, alături de bolnavii de parkinson și aparținătorii acestora. Aflată la început de drum, acest ONG are numeroase activități, fiind omniprezentă în viața celor bolnavi.

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson (11 aprilie) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson (11 aprilie) – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Marcată prin manifestări pe parcursul întregii luni Asociaţia Europeană a Bolilor Parkinson sprijină două evenimente în 2019 – Summit-ul virtual dedicat bolii Parkinson – INSIGHT (11-13 aprilie 2019) şi campania #UNITED pentru Parkinson, o campanie de conştientizare, care face posibilă comunicarea între persoanele cu Parkinson la nivel mondial. Summit-ul mondial online, organizat de programul australian PD Warrior, în perioada 11-13 aprilie 2019, aduce împreună experţi, cadre universitare, specialişti şi, totodată, persoanele care trăiesc cu această boală, precum şi pe îngrijitorii acestora.

Pentru 2019 Asociaţia Europeană a Bolilor Parkinson a lansat în premieră Concursul de poezie al revistei online Parkinson’s Life, invitând cititorii să trimită un poem original ce explorează orice aspect al bolii Parkinson, de la simptome la stilul de viaţă, tabu sau îngrijirea unei persoane iubite, potrivit www.epda.eu.com.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.

Primele simptome ale bolii Parkinson apar, cel mai frecvent, după vârsta de 60 de ani, dar 1 din 10 pacienți sunt diagnosticați cu boala Parkinson înainte de 50 de ani, iar 1 din 20 pacienți în jurul vârstei de 40 de ani însă poate fi luată genetic și sa se nască cu ea.

La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% și 80% din celulele din zona de control a activităților motorii sunt deja distruse.

Severitatea Bolii Parkinson, modul în care progresează și impactul asupra vieții pacientului variază de la caz la caz, dar tratamentele disponibile permit controlul bolii mult timp după stabilirea diagnosticului.

Depistarea timpurie a Bolii Parkinson, vizitele la medicul neurolog, urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecărui stadiu al bolii, o alimentație adecvată și activitatea fizică zilnică îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

La scară mondială, boala este diagnosticată la 300 000 persoane în fiecare an. Incidența și prevalența bolii cresc odată cu vârsta. Boala Parkinson afectează 1% din persoanele cu vârsta peste 65 ani. Rareori, boala survine în copilărie sau adolescență. Incidența bolii este de 1,5 ori mai mare la bărbați decât la femei.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org