30 aprilie – Ziua cooperării civili-militari

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari - foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro

foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro
articol preluat de pe www.agerpres.ro

 

30 aprilie – Ziua cooperării civili-militari

Ziua cooperării civili-militari este sărbătorită, în fiecare an, la 30 aprilie, dată la care a fost înfiinţată, în anul 1997, prima structură cooperarea civili-militari (CIMIC) din Armata României.

CIMIC a fost înfiinţată în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, în cadrul Direcţiei Planificare Strategică şi Control Armamente.

Este un concept NATO ce reprezintă totalitatea acţiunilor întreprinse pentru a stabili şi a menţine cooperarea între comandanţii militari, populaţia civilă şi instituţiile din zona de operaţii, în vederea asigurării unui climat de securitate, folosit, de regulă, pe perioada operaţiilor de sprijin al păcii, potrivit www.revista.forter.ro.

Structurile CIMIC îşi desfăşoară activitatea în sprijinul conducerii acţiunilor militare, desfăşurate cu ajutorul instituţiilor civile şi al populaţiei, pe timpul pregătirii şi desfăşurării acţiunilor militare.

Totodată, acţionează în sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale şi al populaţiei, pentru restabilirea ordinii constituţionale după încetarea ostilităţilor, pentru normalizarea situaţiei în zonele de conflict sau pentru înlăturarea efectelor dezastrelor naturale sau industriale.

Un alt element important îl constituie acordarea sprijinului în realizarea unor proiecte de infrastructură, educaţie şi asistenţă umanitară.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

cititi si:

- 30 aprilie – Ziua Infanteriei Române

- 29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război

-