30 aprilie – Ziua Logisticii Militare

30 aprilie- Ziua Logisticii Militare - foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro

foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro
articol preluat de pe www.amvvd.ro

 

30 aprilie- Ziua Logisticii Militare

La 30 aprilie, Armata României sărbătoreşte Ziua Logisticii Militare, iar anul acesta se împlinesc 25 de ani (n.r. articol publicat pe 30 aprilie 2022) de la înfiinţarea Direcţiei logistice din Statul Major al Apărării, marcând, totodată, introducerea termenului de logistică militară, ca etichetă pentru planificarea şi executarea mişcării şi aprovizionării trupelor.

Termenul „logistică” a fost utilizat pentru prima oară în domeniul militar, logistica fiind considerat ramura artei războiului care se ocupă de mişcarea şi aprovizionarea trupelor.

Conceptul a evoluat din nevoia forțelor militare de a se aproviziona în timpul războaielor.

Inițial ea s-a numit intendență.

Astfel, acest termen al logisticii, defineşte o practică foarte veche.

Apariţia logisticii militare, aşa cum este ea înţeleasă în zilele noastre, coincide cu apariţia armatelor organizate, cu care diversele naţiuni sau state au încercat să-și impună forţa militară asupra vecinilor.

cititi mai mult pe www.amvvd.ro

 

“Logistica militară, un angrenaj complex de activități menit să asigure atat deplasarea și subzistenta forțelor armate cat și mentinerea unei capacități ridicate de luptă a acestora își sărbătorește ziua apariției sale ca armă indispensabilă oricărei armate moderne.

Succesul oricărei bătălii se sprijină în foarte mare măsură pe asigurarea logistică planificată și coordonată. Pentru cei pasionați de istorie, noțiunea de logistică își are rădăcinile în limba greacă și desemna o însușire a unei persoane pricepute la calcule : “logistikos”. Studiile istorice arată că, în unele armate din vechime, existau funcționari administrativi militari care purtau numele de “logista” și aveau abilități în domeniul calculelor numerice.

Profesioniștii logisticieni au existat și acționat încă de la înființarea Armatei Române moderne. Ei au fost cei care, pe timp de pace și război, s-au aflat în spatele oricărei acțiuni militare, asigurând trupelor tot ceea ce au avut nevoie pentru îndeplinirea misiunilor: de la echipament individual și de protecție, armament, muniție, transporturi, servicii medicale, dar și apă, hrana, serviciile de campanie și odihnă.”

sursă: Cătălina Vlădescu (www.facebook.com – Baza 2 Logistică “Valahia”)

 

cititi si:

- 30 aprilie – Ziua cooperării civili-militari

- 30 aprilie – Ziua Infanteriei Române

- 30 aprilie – Ziua internaţională a jazzului (UNESCO)

-

-