30 aprilie – Ziua Infanteriei Române

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române - foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro

foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro
articol preluat de pe www.agerpres.ro

 

30 aprilie – Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naştere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro.

Înfiinţarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la Adrianopol (2/14 septembrie 1829), încheiat între Rusia şi Turcia în urma războiului ruso-turc.

Acesta prevedea că Ţările Române obţin dreptul să-şi organizeze “un număr de gărzi înarmate pământene“, ceea ce însemna să-şi înfiinţeze propria lor putere militară, “ale cărei număr şi întreţinere aveau să fie stabilite de domni împreună cu divanele lor“, potrivit www.armataromaniei.ro.

La 30 aprilie 1830, s-a hotărât “formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi 6 escadroane călărime a străjii pământeşti“.

Au fost create trei regimente mixte la Bucureşti, Ploieşti şi Craiova.

În acelaşi timp, în Moldova au fost create un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie, din care a luat fiinţă primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi.

După Unirea celor două provincii româneşti, Moldova şi Ţara Românească, la 1859, infanteria a făcut progrese importante, ajungând, în anul 1860, la efective de 10.848 de oameni, potrivit “Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).

cititi mai mult pe www.agerpres.ro