Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române - Foto: (c) Nicolae BADEA / Arhiva AGERPRES

Foto: (c) Nicolae BADEA / Arhiva AGERPRES
Articol: AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Armata Română sărbătorește, la 30 aprilie, Ziua Infanteriei Române.

În baza prevederilor Tratatului de la Adrianopol (1829), încheiat între Rusia și Turcia după război, care stipulau că Țările Române obțin dreptul să-și organizeze ”un număr de gărzi înarmate pământene”, adică să-și înființeze propria lor putere militară, ”al cărei număr și întreținere vor fi stabilite de domni împreună cu divanele lor”, la 30 aprilie 1830 s-a hotărât ”formăluirea în Valahia a șase batalioane pedestrime și 6 escadroane călărime a străjii pământești”.

Din aceste forțe au fost create trei regimente mixte: unul la București, unul la Ploiești și altul la Craiova. În același timp, au luat ființă în Moldova un batalion de infanterie și un escadron de cavalerie, din care s-a înființat primul regiment mixt, cu garnizoana la Iași. În urma Unirii de la 1859 a celor două provincii românești, Moldova și Țara Românească, infanteria a cunoscut progrese importante. În 1860, efectivele infanteriei atingeau cifra de 10.848 oameni.

După reorganizarea armatei din 1917, infanteria a fost structurată în 15 divizii de infanterie. În anul 1938, infanteria reprezenta 52% din efectivele armatei.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/