14 mai – Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

Galeria deținuților și deportaților politic de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (fotograf Florin Eșanu) - foto preluat de pe www.facebook.com/SighetMemorial

Galeria deținuților și deportaților politic de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (fotograf Florin Eșanu)

foto preluat de pe www.facebook.com/SighetMemorial
articol preluat de pe www.agerpres.ro

 

14 mai – Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

La 14 mai 2024 este celebrată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. Este sărbătorită în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi tineri, intelectuali, români care s-au opus regimului comunist.

Această zi a fost instituită la iniţiativa unui grup de 34 de parlamentari PNL, PSD, UNPR, minorităţi şi neafiliaţi, prin Legea nr. 127/2017, care stabileşte sărbătorirea anuală a zilei de 14 mai de autorităţile centrale şi locale, dar şi de instituţiile de cultură din ţară, prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi manifestări specifice pentru cinstirea memoriei acestor martiri.

La 14 mai 1948, “au fost arestaţi de către regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, a multor români, care, prin exemplul de neascultare şi reală libertate exprimată în faţa regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creştini. (…) În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestaţi peste 10.000 de tineri, anchetaţi, ulterior condamnaţi şi repartizaţi în puşcăriile unde urma să execute fiecare condamnarea”, potrivit www.cdep.ro.

Printre cei care au pătimit în temniţe se numără personalităţi, precum

† părintele Nicolae Steinhardt,

† părintele Daniil Sandu Tudor,

† părintele Arsenie Boca,

† părintele Ioan Iovan,

† părintele Dumitru Stăniloae,

† părintele Arsenie Papacioc,

† părintele Sofian Boghiu,

† părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa,

† părintele Iustin Pârvu,

† pastorul Richard Wurmbrand,

† episcopul greco-catolic Iuliu Hosu,

† părintele greco-catolic Tertulian Langa,

† avocatul şi politicianul Aurelian Bentoiu,

† politicianul Iuliu Maniu,

† poetul Radu Gyr,

† filosoful şi economistul Mircea Vulcănescu,

† chimistul şi fizicianul George Manu,

dar şi mulţi alţi tineri pătimitori în timpul regimului opresiv comunist.

La 16 martie 2016 a fost depusă la Parlament propunerea legislativă pentru instituirea marcării acestei zile. A fost adoptată de Senat la 1 noiembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 16 mai 2017.

În data de 30 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste la data de 14 mai. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 31 mai 2017.

Numeroşi deţinuţi politici şi-au pierdut viaţa în închisorile comuniste de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti.

Închisoarea de la Sighet reprezintă astăzi un cunoscut memorial al victimelor comunismului.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro