29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război

29 aprilie - Ziua Veteranilor de Război - foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro

foto preluat de pe www.facebook.com/mapn.ro
articole preluate de pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.rowww.facebook.com/mapn.ro

 

Ziua Veteranilor de Război

Ziua Veteranilor de Război este o sărbătoare națională din România, care a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 2007, la 29 aprilie: „În semn de recunoaștere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României”.

Această dată a fost aleasă deoarece, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878),

Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de veteran de război, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostașilor care au luptat în acest război

În Războiul de Independenţă (1877-1878) au murit 10.000 de ostaşi din cei peste 58.000, care au constituit Armata de Operaţii, potrivit site-ului oficial al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, www.veterani-ww2.ro.

În Primul Război Mondial, pentru eliberarea şi reîntregirea naţională, a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, respectiv peste 880.000 de militari, şi s-au jertfit peste 410.000 de soldaţi (peste 335.000 de morţi şi dispăruţi şi peste 75.000 de invalizi).

Ulterior, în cel de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi, potrivit informaţiilor prezentate în albumul “100 de ani de viaţă, 100 de ani de istorie“, publicat cu prilejul Centenarului Marii Uniri, pe site-ul www.mapn.ro.

La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

În semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă, veteranilor li s-au asigurat mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri. Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea, la articolul 2, că:

Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare“.

După Primul Război Mondial au fost adoptate diferite legi, prin care participanţii la campanii şi urmaşii lor au primit diferite drepturi şi avantaje reparatorii.

cititi mai mult pe www.agerpres.roveteraniiromaniei.mapn.robasilica.ro

 

Live: Suntem la Monumentul Eroilor Patriei din București, unde are loc ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

 

La Est de Nistru, în 23 aprilie 1944, luptând în Batalionul 9 Vânători de Munte, caporalul Gheorghe Mihailă a fost rănit de explozia unui obuz. S-a reîntors în unitate la 19 iulie 1944, când a fost propus pentru desconcentrare.

La 8 august 1944, lăsat la vatră, caporalul Gheorghe Mihailă se rătăcește pe dealul Feleacului, în drumul lui spre casă, unde un ultim glonț i-a curmat viața și visul de a reveni în localitatea natală, Netotu (astăzi Gura Văii, jud Brașov).

Glonțul i-a străpuns inima, după ce a trecut prin cartea de rugăciuni, livretul militar și bancnota de 1000 lei purtate în buzunarul de la piept. Bancnota o primise pentru a ajunge acasă.

În 4 mai ar fi împlinit 103 de ani.

Fotografiile sunt primite de la nepotul lui, Bogdan Mihailă.

Sacrificiul impune respect!