(video) Iohannis, după întrevederea cu Erdogan: România și Turcia au obiective și interese comune. Ne leagă apartenența la NATO și faptul că România susține Turcia în procesul de integrare europeană

iohannis si erdogan

foto – captura video – youtube.com
articol -

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe comune pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni cu omologul său turc, Recep Tayyp Erdogan, că România și Turcia au obiective și interese comune și că sunt legate, printe altele de apartenența la NATO. 

”Am ținut în mod expres să mă întâlnesc, în aceste prime luni de mandat, cu omologi ai mei din țări cu care România are parteneriate strategice, cum este Turcia. Salut faptul că președintele Erdogan se află aici și îi mulțumesc pentru vizită. România și Turcia au obiective cumune și interese reciproce. Despre acestea am discutat azi, dar si despre contextul în care ne aflăm și posibilitatea de a dezvolta relațiile noastre. Ne leagă apartenența la NATO și faptul că România susține Turcia în procesul de integrare europeană”, a declarat Iohannis. 

Șeful statului român a precizat că două dintre temele principale de duiscuție cu omologul său turc au fost securitatea în regiune și colaborarea pe plan economic dintre cele două state. 

”Convingerea comună este că o regiune sigură și prosperă este în beneficiul ambelor state. Am avut o discuție aplicată cu accent pe evoluțiile geopolitice actuale. Consolidarea apărării colective în cadrul NATO este un obiectiv comun al României și Turciei”, a precizat Klaus Iohannis.

”Turcia este cel mai mare partener comercial al României, în afara UE. Va trebui să valorificăm împreună potențialul acestui parteneriat.  Ne dorim extinderea cooperării bilateriale în proiecte economice din alte zone, ca Asia centrală și Caucaz”, a mai spus Iohannis. 

În finalul dicursului său, președintele României i-a transmis omologului său condoleanțe în contextul recentelor atacuri din Turcia, asigurându-l pe Erdogan de solidaritatea Romnâniei în astfel de situații. 

”Condoleanțele mele pentru evenimentele nefericite de ieri și pot să vă asigur de toată solidaritatea noastră. Terorismul este un flagel groaznic care se extinde și în a cărei combatere, cu siguranță, națiunile noastre trebuie să colaboreze”, a conchis șeful statului. 

Klaus Iohannis, dicurs dupa întrevederea cu Recep Tayyip Erdogan

articol preluat de pe http://www.b1.ro/