Parteneriat între Institutul român de Fizică Atomică și Comisariatul francez pentru Energie Atomică

imageResize

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO
Articol: AGERPRES/(A — autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru)

Un nou acord de parteneriat între Institutul român de Fizică Atomică (IFA) și Comisariatul francez pentru Energie Atomică (CEA) a fost semnat, miercuri, la Măgurele, domeniul său de aplicare extinzându-se la cooperarea în domeniul prezervării operelor de artă prin intermediul tehnicilor nucleare, tehnici pentru care CEA are un laborator special în Franța, Arc – Nucleart.

“Rezultatele prezentate astăzi arată că ambițiile noastre au fost depășite. (…) Am format tineri cercetători în mai multe domenii. Acordul semnat este foarte vast în domeniul nuclear, al noilor tehnologii, al energiilor precum cea solară, aplicații medicale, dar și din domeniul științelor vieții. Toate aceste elemente le vom aborda în viitor împreună. Rezultatele sunt excelente, avem numeroase rezultate științifice, publicații științifice, participări în conferințe foarte importante, avem brevete”, a declarat, cu prilejul semnării acordului, administratorul general adjunct al CEA, Herve Bernard, care a apreciat activitatea cercetătorilor români.

Directorul general al IFA, Florin Buzatu, a declarat pentru AGERPRES că la proiectele de cercetare prevăzute de acord participă câteva zeci de cercetători români. “Participăm cu resursă umană consistentă. Aportul tinerilor este lucrul care ne bucură cel mai mult. Experiența pe care cercetătorii români o pot căpăta în cadrul acestor proiecte le va folosi în viitor. Cercetările din cadrul proiectului se fac atât în Franța, cât și în România. Acolo unde facilitățile lor experimentale permit realizarea proiectului și noi nu avem astfel de infrastructură, cercetările se fac acolo. În urma cercetărilor s-a ajuns la brevete. Avem multe aplicații”, a arătat directorul general al IFA.

Roxana Predescu, director general pentru politici și programe de cercetare în partea ANCȘI, a spus că domeniile nou abordate în cadrul acordului de parteneriat sunt cele privind laserele de foarte mare putere și, la propunerea părții franceze, aplicarea tehnicilor de fizică nucleară în domeniul restaurării operelor de artă.

“Acordul permite colaborarea între institutele de profil din cele două țări și dă posibilitatea comunităților științifice să colaboreze pe proiecte de doi sau trei ani în domeniile: fizica nucleară și a particulelor, este vorba de științele vieții, aria domeniilor medicale și de sănătate, protecția mediului și mai nou domeniul energiei. Domeniile nou abordate sunt cele privind laserele de foarte mare putere și la propunerea părții franceze aplicarea tehnicilor de fizică nucleară în domeniul restaurării operelor de artă”, a susținut directorul.

Potrivit Roxanei Predescu, protocolul are o durată de trei ani după care se va discuta o nouă prelungire.

Ea a precizat că fiind vorba despre proiecte de amploare mai redusă, prima categorie de rezultate ale cercetărilor de până acum sunt publicarea de materiale științifice. “Avem și aplicații concrete în domenii precum cel al tratării deșeurilor și fapt extrem de îmbucurător — la un număr de proiecte nu foarte mare avem circa 10% în forma patentelor”, a spus Predescu.

cititi mai mult pe http://www.agerpres.ro/sci-tech/2015/04/01/parteneriat-intre-institutul-roman-de-fizica-atomica-si-comisariatul-francez-pentru-energie-atomica-14-39-09