Un rom din România a protestat în pielea goală în fața Parlamentului din Andaluz

castagitana1

inforoes.com

Un activistul român de origine romă, Lagarder Danciu, a protestat, gol pușcă, miercuri, 21 ianuarie, timp de două ore, în Sevilla, în fața Parlamentului Andaluz.

El a spus că a ales această formă de protest pentru a aduce la cunoștința oamenilor abuzurile și neglijența autorităților de la București și a misiunilor diplomatice din Spania față de etnia romă, informează pagina de Internet a Platformei Cetățenești pentru Democrație și Transparență.

Conform aceleași surse, Lagarder Danciu cere justiție socială pentru comunitatea romă și deschiderea unor anchete care să investigheze ONG-urile rome precum: Unión Romaní, Fakali-Amuradi și Fundación Secretariado Gitano pe care le consideră direct răspunzătoare pentru sărăcia cruntă în care se află etnicii romi din Spania.

Protestatarul avea o pancartă pe care scria „acabar con la #castagitana” (sfârșitul etniei rome). Alături, a scris și câteva nume: Juan de Dios Ramírez Heredia, Beatriz Carillo de los Reyes și Pedro Puente Fernández, președinți de organizații rome care, conform lui Lagarder Danciu, gestionează anual peste 70 de milioane de euro, fonduri publice pentru Integrarea Socială și pe Piața Muncii a romilor.

Activistul a mai declarat că : „Statul (spaniol – n.red.) ar trebui să-și asume direct responsabilitățile și garantarea drepturilor acestei comunități și să nu mai transfere aceste lucruri organizațiilor, așa cum se face în prezent.”

El a mai spus că „va continua protestul social până când va îndepărta «afacerile familiale» ce profită de fonduri publice ale principalilor responsabili de sărăcia a mii de familii rome ce trăiesc pe stradă, fără a avea acces la serviciile sociale de bază”.

Contactat telefonic de Inforoes, Dorin Cioabă regele internațional al romilor și președintele Uniunii Internaționale a Romilor (IRU) a declarat cu privire la protestul activistului rom:

„Casa Regală Cioabă se solidarizează cu protestul domnului Lagarder Danciu, dar nu cu forma în care a protestat. Condamnăm ferm această formă de protest și ținem să precizăm că nu susținem sau încurajăm modul de manifestare pe care domnul Lagarder l-a ales.dorin-cioaba

Cunoaștem situația în care se află comunitatea romă din Spania și de pretutindeni și susținem protestul dar nu forma în care s-a desfășurat.

Casa regală Cioabă investighează toate organizațiile care au beneficiat de fonduri pentru întrajutorarea comunităților rome de pretutindeni, iar acolo unde se vor găsi nereguli ne propunem să facem publice datele și să sancționăm aceste instituții sau ONG-uri.

Îl invităm pe domnul Lagarder să trimită un e-mail la adresa contact@dorincioabă.ro  și să încercăm să rezolvăm aceste probleme de o formă mult mai civilizată.”

Și Claudiu Covaciu, președintele filialei Uniunii Internaționale a Romilor (IRU) Spania, a condamnat forma în care protestatarul a ales să revendice drepturile romilor.

„IRU Spania dezaprobă astfel de manifestări. Considerăm că cetățeanul în cauză ar fi trebuit să aleagă o formă mult mai educată de protest. Nu cred că cele trei organizații amintite au vreo vină pentru situația actuală.claudiu covaciu

Suntem deschiși în a găsi o soluție privind protestul domnului Lagarder, fapt pentru care îl rugăm să ne trimită un e-mail la adresa internacionaliruspain@gmail.com cu datele dânsului de contact, și eu, personal, îl voi contacta.

IRU Spania dorește găsirea unei alte căi de a rezolva situația actuală în care se găsesc romii din Spania, dar în niciun caz nu va apela la gesturi de acest gen.”

Sursa: Pagina de Internet a Platformei Cetățenești pentru Democrație și Transparență.

articol preluat de pe http://www.inforoes.com/