(video) Dosar de politician: Țara cu autostrăzi de hârtie. Ministrul Rus nu are timp, are curaj

Ioan Rus - foto captura video youtube.com

Ioan Rus – foto captura video youtube.com
articol – B1 TV

România este țara cu cele mai multe autostrăzi construite pe hârtie din Europa și cine știe chiar din lume. Evident, vinovat de situație nu este în totalitate Ioan Rus, ministrul Transporturilor, instalat în funcție de aproape 1 an. 

Astăzi vi-l prezint așadar pe ministrul Rus dar dintr-o perspectiva inedită: aceea a ministrului care vrea să facă treabă dar care nu va avea șansa să o ducă la capăt. Impotența politicienilor români poate fi văzută cel mai bine în domeniul infrastructurii. Dacă celelalte domenii, cum ar fi finanțele sau economia, pot fi fentate din statistică, aici- cu drumurile – este simplu: ai drumuri sau nu ai drumuri? 

România nu are drumuri deși s-au cheltuit circa 10 miliarde de euro în ultimii 6-7 ani. Evident, acești bani au fost încasați. Și evident, în afacerile cu drumuri vorbim de corupție la nivel inalt. Aproape toți mogulii asfaltărilor din țară au dosare penale pentru evaziune fiscală, vor urma și megadosare de corupție. 

Până atunci, noi tot nu avem drumuri. Ioan Rus este un domn bine intenționat și care în teorie știe ce să facă. Ghinonul său este că nu are timp și dacă va reuși totuși să facă ceva este important să demareze câteva proiecte de autostrăzi care vor fi terminate de alte guverne- asta în cel mai fericit caz. 

Însă Rus, ca și alți predecesori, cum ar fi Dan Șova, a venit și a desenat pe hârtie diverse proiecte de infrastructură. Șova a desenat, înaintea lui au desenat și Ramona Mănescu, și Relu Fenechiu și Ovidiu Silaghi sau Anca Boagiu. Cu mențiunea că Boagiu va da drumul la câteva șantiere importante. 

Problema cu acest așa-zis desenat de autostrăzi este următoarea: Uniunea Europeană îți dă bani pentru infrastructură numai dacă planul făcut de ministerul Transporturilor coincide cu coridorul 4 european de transporturi. 

Pentru că în Europa există o strategie integrată și nu te poți apuca să construiești șosele de capul tău, cum obișnuiesc românii să facă de obicei. În România, drumurile s-au construit în funcție de cine era mai șmecher în Guvern. 

Dacă moldovenii au fost influenți, atunci Hrebenciuc și Sechelariu au umplut Moldova de drumuri județene, dacă erau deștepti puteau face o autostradă Iași- București. Când au venit ardelenii la putere, au împânzit Transilvania de tot felul de așa- zise bucăți de autostradă. 

Dacă erau deștepți ardelenii- portocalii, terminau în orice condiții autostrada Transilvania, adică uneau Bucureștiul cu Oradea prin Brașov. Ioan Rus s-a chinut și a făcut un master plan de transport pe care l-a trimis Uniunii Europeane spre aprobare. 

UE a respins inițial acest master plan iar acum câteva zile ministerul Transporturilor a retrimis un alt plan revizuit. De ce ne-au respins europenii master planul nu este clar pentru că ministrul Rus nu a ieșit să ne explice! Cert este că, din acest masterplan reiese că România vrea să construiască 1300 de km de autostradă în valoare de 13,7 miliarde de euro. Alte 10 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru realizarea a 1800 de km de drumuri expres.

cititi mai mult pe http://www.b1.ro/stiri/politica/dosar-de-politician-tara-cu-autostrazi-de-hartie-ministrul-rus-nu-are-timp-are-curaj-video-111080.html

Dosar de politician: Țara cu autostrăzi de hârtie. Ministrul Rus nu are timp, are curaj

articol preluat de pe http://www.b1.ro/