(video) Dosar de politician: Oligarhii ruși, interesați de piața asigurărilor

Ilie Carabulea - foto - (captura video) - youtube.com

Ilie Carabulea – foto – (captura video) – youtube.com
articol – B1.ro

În timp ce România se afundă în scandaluri politice, Rusia începe să pompeze banii la București în diverse operațiuni speciale. Băieții lui Putin au demarat investiția într-o platformă extinsă de presă sub numele de Vocea Rusiei. 

În paralel, sub nasul Autorității de Supraveghere Financiară – ASF, rușii se pregătesc să investească masiv în piața asigurărilor din România. ASF este o instituție lovită de scandaluri de corupție ce au culminat cu arestarea lui Dan Radu Rușanu; teoretic, ASF, ar trebui să reglementeze piața bursieră, piața companiilor de asigurări și sistemul de pensii private. În realitate, ASF este supusă jocurilor politice. 

O să vă dezvălui azi detaliile unei afaceri ce miroase a corupție, în centrul căreia se află compania de asigurări Carpatica; acționarul principal al companiei, omul de afaceri Ilie Carabulea, a fost arestat de două ori deja pentru dare de mită. În acest moment, Ilie Carabulea negociază cu o companie austriacă vânzarea Carpatica către un grup de afaceriști din Moscova. Rușii vor să preia compania pentru a intra pe piața europeană, dar solicită ca tranzacția să fie anonimă. Cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară sunt obligați să avizeze această tranzacție. 

La prima vedere nu ar fi nicio problemă, însă Carpatica este o bombă cu ceas, este o companie aflată în pragul falimentului, care, dacă ar da faliment ar pune în genunchi piața asigurărilor din România. Carpatica este societatea care a eliberat în piață cele mai multe polițe RCA – polițe de asigurare obligatorii pentru mașini. Falimentul Carpatica ar afecta câteva milioane de români. Cei de la ASF cunosc situația financiară reală a companiei Carpatica, dar de frica opiniei publice și a scandalurilor mușamalizează acest dosar. Carpatica are nevoie de 100 de milioane de euro pentru a-și capitaliza operațiunile. Adică, pentru a putea să plătească în continuare polițele de asigurări către români, Ilie Carabulea trebuie să facă rost de 100 de milioane de euro sau să vândă compania afaceriștilor din Rusia. 

Așadar, suntem în pragul unui nou scandal financiar de proporții, asta dupa intrarea în administrare specială a companiei ASTRA, celălalt asigurator important de pe piața românească. 

La Astra, pe același tipar oarecum, omul de afaceri Dan Adamescu este acuzat că a devalizat asiguratorul Astra cu câteva sute de milioane de euro. În acest moment, reprezentanții autorității de supraveghere financiară- ASF pot să salveze compania Carpatica de la faliment dacă declanșează o procedură de administrare specială- prin această procedură specială firmele și oamenii asigurați de Carpatica vor putea fi protejați. Însă, afaceristul Ilie Carabulea forțează vânzarea companiei către grupurile din Rusia. În acest sens, Carabulea a desemnat-o ca și director la Carpatica pe controversata Angela Toncescu, fosta șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Angela Toncescu are sarcina să-i convingă pe membri ASF că societatea Carpatica poate fi vânduta rușilor, deși situația ei financiară este extrem de proastă. Toncescu se bazează pe relațiile pe care le are în interiorul ASF, relații care o pot ajuta să stopeze intrarea Carpatica în procedura specială de administrare. 

Aceste jocuri de culise pe mize de milioane de euro se fac atât la ASF cât și pe holurile Parlamentului României. Asta în ciuda faptului că procurorii DNA au făcut arestări grele în cadrul companiei Carpatica și la ASF. În 2013, procurorii l-au arestat pe Marian Mîrzac, membru în conducerea autorității de supraveghere – ASF după ce acesta a luat șpagă un autoturism Audi tocmai de la patronul Carpatica Ilie Carbulea. Carabulea îi plătea lui Mîrzac protecția împotriva controalelor de la ASF. Încă de atunci, cei de la ASF știau că societatea Carpatica este devalizată și nu are rezerve suficiente de bani pentru a plăti daunele. În dosar a fost arestat și Carabulea și pus sub învinuire directorul Mustățea de la Carpatica. Un alt protector al lui Ilie Carabulea era senatorul Șerban Mihăilescu – zis Miky Șpagă, cel care a recomandat-o de fapt pe Angela Toncescu să preia Carpatica. 

Această afacere urâtă va exploda la autoritatea de supraveghere ASF, zguduind încă o dată piața financiară din România, o piață putrezită de interese și hoții halucinante. Zilele următoare aflăm povestea FALIMENTĂRII companiei de asigurari ASTRA.

Dosar de politician: Oligarhii ruși, interesați de piața asigurărilor

articol preluat de pe http://www.b1.ro/