Seful Jandarmeriei Romane, cercetat penal dupa ce a semnat in fals ca general ordinele pentru interventia in forta de la Pungesti

Mircea-Olaru-sursa-foto-Adevarul

foto si articol – investigatiimedia.ro

Comandatul Jandarmeriei Romane, generalul Mircea Olaru, este cercetat penal de Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Iasi, dupa ce a semnat ordinele pentru interventia in forta din decembrie 2013 de la Pungesti ca general, desi era doar colonel. Informatia apare intr-o ordonanta a unui procuror de la Parchetul Curtii Militare de Apel prin care dosarul privindu-l pe Olaru se disjunge si se trimite procurorilor militari ieseni, pentru continuarea cercetarilor.

Conform Jandarmeriei Romane, pana in prezent generalului Olaru nu i-a fost comunicata calitatea procesuala din acest dosar si nu a fost audiat de procurorii militari de la Iasi.
Oficial, generalul Olaru este acuzat de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals.

In 29 decembrie 2014, procurorul general adjunct al Parchetului Curtii Militare de Apel, colonelul Nae Niculae, emite o ordonanta in dosarul 135/P/2014. In acest dosar, seful Jandarmeriei Romane, generalul Mircea Olaru, fusese reclamat, alaturi de jandarmii care au participat la interventia in forta impotriva protestatarilor anti-Chevron de la Pungesti, pentru presupusele acte de violenta petrecute in localitatea vasluiana in ziua de 1 decembrie 2013.

Reclamatia impotriva lui Olaru viza abuzul in serviciu in cazul emiterii ordinelor de interventie la Pungesti, precum si o alta fapta de abuz in serviciu, coroborata cu fals intelectual si uz de fals. Acestea din urma ar fi fost savarsite in 28 si 29 noiembrie 2013, atunci cand Olaru, la acel moment colonel, ar fi semnat doua documente de serviciu in vederea interventiei de la Pungesti ca general.

In documentul emis de procurorul militar Nae Nicolae, obtinut de Centrul de Investigatii Media, informatia apare succint in pagina doi si pe larg in pagina cinci.

Asadar, doua acte de serviciu, datate 28 si 29 noiembrie, au fost semnate de Mircea Olaru “cu gradul de general de brigada”, desi, la acel moment, conform procurorului, Olaru era doar colonel.

Ce-i drept, decretul de avansare in grad a colonelului Olaru a fost semnat de presedintele Traian Basescu in 28 noiembrie 2013. Avansarea a fost comunicata public in aceeasi zi de catre Administratia Prezidentiala.

Decretul semnat de presedinte a fost publicat sub numarul 956 in Monitorul Oficial numarul 736 din 29 noiembrie 2013.
In continutul decretului, insa, se afirma fara echivoc ca avansarea in grad se produce “la data de 1 decembrie 2013″.

Mai jos, textul integral al decretului prezidential citat:

“Articol unic. La data de 1 decembrie 2013, domnului colonel Olaru Marcel Mircea i se acordă gradul de general de brigadă cu o stea”.

Pe langa continutul clar al decretului prezidential, procurorul militar care dispune cercetarea lui Olaru pentru abuz in serviciu, fals si uz de fals a luat in calcul si o adresa a directiei de resurse umane a Jandarmeriei Romane din care se intelege acelasi lucru: ca Olaru a dobandit gradul de general de brigada la data de 1 decembrie 2013.

Reprezentantii Jandarmeriei Romane au invocat faptul ca documentele semnate de colonelul Olaru ca general nu pot fi date publicitatii, ele nefacand obiectul Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

cititi mai mult si vedeti documentele pe http://www.investigatiimedia.ro/seful-jandarmeriei-romane-cercetat-penal-dupa-ce-a-semnat-in-fals-ca-general-ordinele-pentru-interventia-in-forta-de-la-pungesti/