(video) Google, în centrul unei anchete a Comisiei Europene. Compania ar fi încălcat regulile concurenţei

google

foto – independent.md
articol – stiri.tvr.ro

Comisia Europeană a anunţat deschiderea unei anchete la adresa companiei Google. Investigaţia îşi propune să stabilească dacă Google a încălcat regulile concurenţei prin sistemul de operare Android prezent pe foarte multe telefoane şi tablete. Comisia va analiza dacă au fost puse piedici sistemelor de operare rivale sau dacă Google a făcut înţelegeri ilegale cu anumite companii. Corespondenţă de la Bruxelles de la Lucian Pîrvoiu.

La sfârşitul a cinci ani de investigaţii, Comisia Europeană e în măsura să arate cu degetul înspre compania Google, care prin dominaţia să mondială în privinţa căutărilor de informaţii pe internet ar fi privilegiat partenerii săi prin direcţionarea căutărilor către propriul serviciu de vânzări on line, împiedicând astfel dezvoltarea unor servicii şi aplicaţii rivale.

Margrethe Vestager, comisar european: “Preferinţa manifestată de Google în motorul de căutare pentru propriile produse, serviciul de cumpărare a preţurilor ne duc cu gândul că suntem în faţa unui abuz al legislaţieti europene în materie de competiţie.”

Compania californiană arată într-un comunicat că dezaprobă declaraţiile comisarului european pentu competiţie, Margrete Vestager.

Google invocă succesul mondial al sistemului de operare Android, care a dus la stimularea competiţiei, scăderea preţului telefoanelor şi mărirea diversităţii de modele. Compania Google are la dispoziţie 10 zile pentru a da un răspuns solicitării Comisiei Europene.

În cazul în care compania va fi găsită vinovată de încălcarea legislaţiei antitrust, aceasta riscă o amendă consistentă pentru abuz şi monopol.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/

Google respinge acuzațiile din partea UE

articol – independent.md

Grupul american Google a respins miercuri acuzațiile formulate de Comisia Europeană potrivit cărora Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe Internet, transmite AFP.

Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Executivul comunitar este că Google acordă un tratament preferențial sistematic propriului său produs de comparare a prețurilor în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afișarea mai vizibilă a Google Shopping. Astfel, este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a prețurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piață.

„Este clar că există foarte multă concurență (inclusiv din partea Amazon și eBay, două dintre cele mai mari portaluri de cumpărături online din lume) iar rezultatele Google Shopping nu au afectat concurența. De acea nu suntem de acord cu decizia Comisiei Europene”, a declarat vice-președintele Google, Amit Singhal într-un mesaj postat pe blogul companiei.

În paralel, Comisia a anunțat că a deschis oficial o anchetă antitrust separată referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce privește sistemul de operare mobil Android. Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

În reacție, Google afirmă că acordurile de distribuție nu sunt exclusive, iar producătorii de dispozitive care utilizează sistemul Android pot să-și instaleze propriile aplicații, precum și aplicații de la alte companii.

„Nu doar Google a beneficiat de pe urma succesului Android. Dezvoltatorii pot ajunge la audiențe uriașe și pot construi afaceri solide. De asemenea, consumatorii au acces la alegeri fără precedent la prețuri reduse. Așteptăm să discutăm aceste chestiuni în detaliu cu Comisia Europeană în lunile următoare”, afirmă directorul de inginerie de la Android, Hiroshi Lockheimer, într-un mesaj postat pe blogul companiei.

Google are zece săptămâni la dispoziție pentru a răspunde la acuzațiile venite de la Comisia Europeană. O soluție amiabilă este în continuare posibilă însă, în cel mai rău caz, Google ar putea primi o amendă echivalentă cu 10% din cifra sa de afaceri, adică peste șase miliarde de dolari.

articol preluat de pe http://independent.md/