Omul de afaceri Gruia Stoica, condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, sentinţa nefiind definitivă.

Gruia-Stoica

foto – stiripesurse.ro
articol – mediafax.ro

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru cumpărare de influenţă, în acelaşi dosar avocatul Doru Boştină primind o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, sentinţa nefiind definitivă.

Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care a judecat procesul de corupţie în care au fost inculpaţi omul de afaceri Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină, a decis, joi, să-l condamne la patru ani de închisoare pe proprietarul GFR, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată, Gruia Stoica a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare şi trei ani de interzicerea exercitării unor drepturi, pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Judecătorii au decis să scadă din această pedeapsă perioada în care Gruia Stoica a fost reţinut pe o durată de 24 ore, în data de 29 ianuarie 2014, perioada în care acesta a fost arestat preventiv între 30 ianuarie şi 9 mai 2014, inclusiv, precum şi perioada arestului la domiciliu, de la 10 mai 2014 până în prezent.

Totodată, judecătorii au menţinut măsura preventivă a arestului la domiciliu, în condiţiile în care sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată.

Conform aceleiaşi sentinţe publicate pe portalul instanţelor de judecată, avocatul Doru Boştină a fost condamnat la pedeapsa de trei ani de închisoare, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Potrivit documentului citat, judecătorii au dispus, în cazul avocatului Doru Boştină, aplicarea articolelor 65 şi 66 literele a, b, g şi k din Codul penal, pe perioada executării pedepsei, ceea ce presupune că acesta nu are dreptul, printre altele, să fie ales sau să ocupe funcţii publice, să exercite profesia sau activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pe perioada executării pedepsei.

Totodată, magistraţii ploieşteni menţin măsura controlului judiciar în cazul lui Doru Boştină, luată în 14 februarie 2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit aceleiaşi sentinţe a Curţii de Apel Ploieşti, Gruia Stoica şi Doru Boştină au fost obligaţi să plătească fiecare câte 4.000 de lei cheltuieli judiciare.

Sentinţa de joi a Curţii de Apel Ploieşti poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Gruia Stoica a fost arestat preventiv în acest dosar de corupţie la sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut, fiind acuzat de către procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi firma acestuia, GFR.

La jumătatea lunii februarie a aceluiaşi an, procurorii i-au trimis în judecată pe Gruia Stoica în stare de arest preventiv şi pe Doru Boştină cu interdicţie de a părăsi ţara. Ulterior, în 9 mai, instanţa a decis ca Gruia Stoica să fie judecat în arest la domiciliu.

cititi mai mult pe http://www.mediafax.ro/social/omul-de-afaceri-gruia-stoica-condamnat-la-patru-ani-de-inchisoare-pentru-cumparare-de-influenta-13935592