#SwissLeaks2: Foști demnitari și afaceriști pe lista conturilor secrete

920-swissleaks_app

riseproject.ro

Nume de cod: SPHYNX

Numele fostului ministru al finanțelor, Mihai Tănăsescu, figurează pe lunga listă a acuzaților din dosarul licențelor Microsoft.

Tănăsescu-300x185
Foto: Liviu Untaru/Mediafax Foto.

Daniela Florentina Ganea, soția lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al finanțelor publice și fost reprezentant al României la FMI, apare în documentele bancare de la HSBC. Soția demnitarului a avut un cont secret la această bancă între anii 1995 și 2004. Numele de cod atașat acestui profil bancar este SPHYNX.

Potrivit regulamentelor BNR, până în anul 2005, cetățenii români cu reședința în România nu aveau voie să deschidă conturi în afara țării.

“JEANNOT”

COSTEA-300x200

Ionuț Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor și fost președinte Eximbank. Foto: Silviu Matei, Mediafax Foto.

Ionuț Mircea Costea. Ionuț Costea, cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoană, a deținut în Elveția contul „Jeannot”, în perioada 1994 – 2000. Nu există date despre rulajul acestui cont. “Nu-mi mai aduc aminte de acest cont”, ne-a spus azi Ionuț Costea, care a fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în trei Guverne CDR, între 1997 și 2000, perioadă în care a negociat împrumuturi în numele statului pe piețele externe de capital.

vladimir_cohn-300x193
Vladimir Cohn, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București. Foto: Nicolae Chiris/Mediafax Foto.

Vladimir Cohn. Fost acționar al clubului Dinamo, Vladimir Cohn a fost client al băncii din Geneva începând cu anul 2004. Între 2006 și 2007, soldul contului său a fost de aproape 3,6 milioane de dolari.

CRETEANU_swiss_leaks_1200px-300x231

Sorin Crețeanu, dosarul “Poșta” și miniștrii condamnați
În iunie 2006, magnatul Imobiliar Sorin Crețeanu, și-a creat la HSBC Geneva un profil bancar aferent contului său. Documentele #SwissLeaks arată un sold de 962.185 dolari în 2007. La cont mai este atașat și numele soției milionarului.

VALVIS-300x199

Jean Valvis. Om de afaceri cu dublă cetățenie, greacă și elvețiană, este cunoscut în România pentru afacerile din lumea fotbalului, ca acționar al echipei Rapid București, dar și cu ape minerale.Valvis a fost proprietarul holdingului Dorna, pe care l-a vîndut, în anul 2002, gigantului Coca Cola, dar și al producătorului de lactate LaDorna, cedat în 2008 francezilor de la Lactalis. Timp de mai mulți ani, Jean Valvis a fost acționar semnificativ al clubului de fotbal Rapid București, deținând 20 la sută din echipă, alături de acționarul majoritar George Copos, condamnat în celebrul „Dosar al Transferurilor”. În prezent, Valvis dezvoltă brandurile Aqua Carpatica și Domeniile Sîmburești.

În anul 2007, pe această firmă exista un depozit de 9.151.890 $.

Medicul din dosarul judecătorilor

Omul de afaceri Gabriel Hanganu avea în cont peste 630 de mii de dolari în anul 2006. Medic de profesie, Hanganu a fost învinut pentru dare de mită în dosarul penal în care mai sunt acuzați afaceriștii Dan Adamescu și Iosif Armaș. În primă instanță, Gabriel Hanganu a fost condamnat la trei ani cu executare. Ca medic, Hanganu a profesat la spitalul Fundeni, însă, după 1989, și-a părăsit profesia și a activat în industria farmaceutică. El a fost și primul contact cu România al producătorul de medicamente Pfizer, care l-a numit apoi director regional. Concomitent, managerul și-a înființat propriile firme de distribuție de medicamente.

cititi mai mult pe http://www.riseproject.ro/articol/swissleaks2-fosti-demnitari-si-afaceristi-pe-lista-conturilor-secrete/