(video) 39 de morţi în atacul din Tunisia. Atentat cu cel puţin 25 de morţi revendicat de ISIS în Kuweit. Atentat la o uzină de gaz industrial din departamentul Isère. Un bărbat a fost decapitat

Atentatul din Tunisia 26 iunie 2015 - foto - stiri.tvr.ro

foto si articol – stiri.tvr.ro

Momentul masacrului din Tunisia, surprins de un turist din camera de hotel. Doliu naţional în Kuweit

articol – stiri.tvr.ro

27 Iunie 2015

Bilanţul atentatului sângeros din Tunisia creşte: cel puţin 39 de persoane şi-au pierdut viaţa, cei mai mulţi fiind turişti englezi. Primele verificări ale Ministerului român al Afacerilor Externe indică fatul că, până la această oră, nu sunt informaţii că printre victime s-ar afla şi cetăţeni români. În Kuweit e zi de doliu naţional pentru pentru cele 27 de persoane ucise vineri într-un atentat sinucigaș îndreptat împotriva unei moschei șiite.

Tunisia evacuează turiștii străini

Turişti străini ucişi în Tunisia

ORA 14:05 Sute de turişti străini au fost deja evacuaţi din hotelurile de pe plajele tunisiene, informează Telejurnalul, care difuzează imagini cu momentul masacrului filmat de un turist din camera sa de hotel. Imagini cu un puternic impact emoţional!

Studentul care a ucis cu sânge rece în câteva minute aproape 40 de oameni a trecut neobservat. Era îmbrăcat ca un turist, iar arma o avea ascunsă în umbrela de plajă. A fost împuşcat pe loc. Ulterior, poliţia a anunţat că tânărul, care avea 23 de ani, provenea dintr-o regiune a Tunisiei profund religioasă, nu era în evidenţele sale şi că a acţionat singur.

De vineri după-amiază, au fost luate măsuri draconice de securitate şi sute de turişti străini au fost deja evacuaţi din hotelurile de pe plajele tunisiene.

Ora 12:50 Premierul tunisian a anunţat, vineri noapte, că cele mai multe victime sunt cetăţeni britanici. Printre aceştia sunt şi germani şi belgieni, a mai spus oficialul, citat de Reuters.

Atacul revendicat de Statul Islamic a fost condamnat de liderii lumii, dar şi de preşedintele Klaus Iohannis.

Îmi exprim regretul profund față de victimele atentatelor teroriste de astăzi (vineri). Aceste atentate ne arată că terorismul reprezintă o amenințare reală în fața căreia trebuie să rămânem fermi și uniți. România este solidară cu statele lumii în lupta împotriva terorismului și va continua să se implice în combaterea acestui fenomen, a transmis preşedintele pe pagina personală de Facebook.

Doliu naţional în Kuweit

E zi de doliu naţional, sâmbătă, în Kuweit. Guvernul a plasat forțele de securitate în stare de alertă. Trei persoane suspectate că ar avea legătură cu atentatul de la moscheea şiită au fost reţinute, potrivit Reuters.

27 de persoane au fost ucise şi peste 200 au fost rănite în atac, a precizat Ministerul kuweitian de Interne, fiind unul dintre cele mai sângeroase care au avut vreodată loc în acest emirat petrolier și primul care a vizat o moschee.

Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

În Franţa e alertă maximă. Autorităţile îl interoghează, sâmbătă, pe principalul suspect al atacului terorist, Yassin Salhi, în timp ce Francois Hollande transmiste un mesaj clar că ţara sa deţine capacitatea de a face faţă provocărilor”, aşa cum a făcut-o şi în urmă cu şase luni, în cazul atacului de la “Charlie Hebdo”.
articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/


39 de morţi în atacul din Tunisia. Atentat cu cel puţin 25 de morţi revendicat de ISIS în Kuweit

26 Iunie 2015

Cel puţin 39 persoane, inclusiv turişti străini, au fost ucise de un bărbat înarmat, care a deschis focul la un hotel din zona turistică Sousse, Tunisia. Potrivit Ministerului de Interne, este vorba despre un “atac terorist”, iar atacatorul a fost ucis. Tot vineri au fost înregistrate alte două atentate soldate cu victime, în Franţa şi Kuweit. În atacul din Kuweit, revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, cel puţin 25 de persoane au murit şi 202 au fost rănite.

Carnagiu în Tunisia și Kuweit

ACTUALIZARE 22.50 Statele Unite au condamnat cu putere vineri atentatele odioase din Franţa, Tunisia, Kuweit şi Somalia, fără să întrevadă vreo legătură între ele, potrivit AFP.

Invitat la Ora de Știri, jurnalistul TVR Titi Dincă

Titi Dincă, publicist-comentator – autorul seriei de documentare Travel, inclusiv din zona Maghrebului – a fost în această primăvară în Tunisia, chiar atunci când ţara era zguduită de atentatul de la muzeul Bardo din Tunis. El a povestit la Ora de Ştiri reacţia tunisienilor la acel moment.

ACTUALIZARE 20.37 Martori ai atacului din Tunisia relatează:

“Am venit de dimineaţă să-mi văd un prieten la biroul lui. Mi-au spus să aştept afară şi că nu am voie sa intru în hotel. Am ieşit şi am auzit focuri de armă. Trăgea pe plajă, pe urmă s-a dus spre piscină. Bărbatul a murit. Sub ochii mei a împuşcat o femeie în picior.”

Poliţia a reţinut un alt bărbat pe care îl suspectează că ar fi fost complicele atacatorului. Tânărul care a deschis focul la întâmplare era un student tunisian care nu se afla în evidenţa serviciilor.

ACTUALIZARE 20.25 Numărul morţilor din staţiunea Sousse din Tunisia s-a ridicat la 37, a declarat ministrul Sănătăţii, conform agenţiei de ştiri TAP, citată de Reuters.

ACTUALIZARE 20.00 Clienţii hotelului Riu Imperial Marhaba din staţiunea balneară Sousse, în Tunisia, sunt majoritari din Marea Britanie şi din Europa Centrală, a anunţat, vineri, reţeaua hotelieră, fără a preciza naţionalitatea victimelor, informează AFP. În momentul atentatului, “în hotel erau 565 de clienţi”. O irlandeză se numără printre cele 28 de persoane ucise, a anunţat ulterior ministrul afacerilor externe al Irlandei, Charlie Flanagan. Şeful diplomaţiei irlandeze nu a exclus posibilitatea ca printre victimele acestui atentat, cel mai sângeros din istoria recentă a Tunisiei, să se numere şi alţi cetăţeni irlandezi.

Laura Sitaru, expert în lumea arabă – Intervenție în cadrul Ediției speciale TVR News

Prin telefon, Hari Bucur Marcu, expert în securitate națională

Prin telefon, jurnalista Laura Davidescu de la Euronews

cititi mai mult pe http://stiri.tvr.ro/37-de-morti-in-atacul-din-tunisia-atentat-cu-cel-putin-25-de-morti-revendicat-de-isis-in-kuweit_62232.html


 

Franţa: Atentat la o uzină de gaz industrial din departamentul Isère. Un bărbat a fost decapitat

articol - stiri.tvr.ro

26 Iunie 2015

Atac la o uzină din Franţa - foto - stiri.tvr.ro (lemonde.fr)

Atac la o uzină din Franţa – foto – stiri.tvr.ro (lemonde.fr)

Un cadavru a fost găsit decapitat şi mai multe persoane au fost rănite într-un atac care a cuprins şi explozii, la o uzină chimică din Saint-Quentin-Fallavier, departamentul Isère, în sud-estul Franţei. Autorul atentatului purta un drapel islamic. Bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost reţinut şi se presupune că este angajatul celui decapitat. Atacul s-a produs la ora locală 10.00. Atentatul survine la 6 luni după cel produs în ianuarie la Paris, soldat cu moartea a 17 persoane, notează AFP.

Atentat în Franța

Un bărbat a fost decapitat într-o uzină din Franța

Prin telefon, la Telejurnal, Mihaela Antoche, jurnalist român în Franța

Declarație a ministrului francez de Interne, Bernard Cazeneuve

Prin telefon, jurnalista Laura Davidescu de la Euronews

Statele Unite au condamnat cu putere vineri atentatele odioase din Franţa, Tunisia, Kuweit şi Somalia, fără să întrevadă vreo legătură între ele, potrivit AFP.

Prin telefon, la Ora de Știri, jurnalistul Cristina Hermeziu

Procurorul general al Franţei a anunţat că au fost reţinute 4 persoane: principalul suspect, soţia lui, sora sa şi un bărbat urmărit de poliţie pentru activităţi teroriste. Jurnalista Cristina Hermeziu a transmis pentru Ora de Ştiri ultimele reacţii din Franţa.

Un purtător de cuvânt al guvernului francez spune că atacul asupra uzinei chimice nu a fost gândit ca un atac asupra unei companii americane. “Nu există nicio evidenţă care să ducă la o asemenea concluzie”, a spus oficialul, potrivit Reuters.

Jurnalistul Euronews Laura Davidescu, la Telejurnal despre atentatul din Franța

Presupusul atacator, Yassin Salhi, are 35 de ani, este tată de familie, trei copii, vecinii săi povestesc că ducea o viaţă normală, nu dădea niciun semn care să fi putut prevesti un astfel de act, a transmis Laura Davidescu, jurnalist Euronews, pentru Telejurnal. Din ceea ce au spus autorităţile apare filmul macabru al atentatului, este vorba de primul atentat care poartă semnătura Statului Islamic comis pe teritoriul Franţei. “Semnătura” Statului Islamic este decapitarea. Yassin Salhi, după toate informaţiile, azi dimineaţă s-a dus la serviciu, şi-a omorât patronul, nu se ştie exact cum anume a deplasat corpul, este clar că acest corp decapitat a fost găsit în incinta acestei întreprinderi de gaz şi substanţe chimice industriale, capul înfipt practic în grilajul gardului uzinii.

Preşedintele Hollande a revenit de urgenţă la Paris şi a convocat Consiliul de Securitate Naţională care a decis ridicarea alertei antiteroriste şi punerea în aplicare a planului Vigipirate.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: “În Franţa avem o atitudine care trebuie apărată: unitatea noastră. Capacitatea noastră de a face faţă provocărilor aşa cum am arătat-o la începutul lunii ianuarie. Este onoarea Franţei, este mândria noastră”.

Atentatul din apropiere de Lyon a declasat reacţii puternice în Franţa.

“Este înfiorător, înfiorător, dar cred că nu trebuie să cădem în spirala fricii şi să ne retragem în sine”.

“Constat că există o nebunie legată de reacţiile omului. Sunt anti-musulmane. Nu este bine. Trebuie să ne păstrăm sângele rece şi să nu cădem în această capcană”.

cititi mai mult pe http://stiri.tvr.ro/franta–atentat-la-o-uzina-de-gaz-industrial-din-departamentul-is–re–un-barbat-a-fost-decapitat_62221.html