Scrisoare deschisă pentru onoarea Bucureștiului

Piata-Matache-Oprescu-demolare

foto – desprevoi.ro
articol – infobdb.ro

Ieri seară, marți, 10 martie, am citit pe Mediafax știrea că primarul general al capitalei, domnul Sorin Oprescu, urmează să primească distincția „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” de la statul francez, conform unui comunicat de presă al Ambasadei Franței la București.

Ne pasă de orașul nostru și cunoaștem activitatea primarilor, fie că vorbim despre cei de sector, fie că vorbim despre primarul general al capitalei.

Am auzit știrea, am discutat și am hotărât să redactăm o scrisoare deschisă adresată domnului Jean-Marc Todeschini, secretar de stat francez (cu rang de ministru delegat) pentru Veterani și Memorie.

Redăm mai jos această scrisoare, vă invităm să o parcurgeți și dacă sunteți de acord cu cele exprimate de noi, să o semnați și dvs.

Pentru a vă adăuga semnătura, este suficient să lăsați un comentariu la acest articol cu mențiunea “semnez” folosind formularul de mai jos. Vă rugăm să vă introduceți numele complet (prenume și nume).

Fără onoare
• scrisoare deschisă •

domnului Jean-Marc Todeschini, secretar de stat pentru Veterani și Memorie
excelenței sale François Saint-Paul, ambasador al Franței în România

Am aflat cu stupoare că primarul general al capitalei, domnul Sorin Oprescu, urmează să primească distincția „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” de la statul francez, în cadrul unei ceremonii care va avea loc mâine, joi, 12 martie, la reședința ambasadorului Franței, însemnele urmând să fie oferite de către Secretarul de Stat pentru Veterani și Memorie. Informațiile au fost publicate de Mediafax, preluate dintr-un comunicat de presă al Ambasadei Franței la București.

Conform comunicatului, „Această decorație pune în valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formație chirurg, fost director al Spitalelor Universitar și Elias din București, precum și cariera politică pusă în serviciul Capitalei, în calitate de primar general, funcție pe care o ocupă din 2008″.

Ne întrebăm pentru care dintre activitățile în calitate de primar al capitalei merită domnul Sorin Oprescu acordarea acestei distincții:

1. distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al capitalei: 90 de case demolate în cartierul Matache–Buzești; menținerea în ruină a zonei Lipscani; clădirile demolate în str. Christian Tell la nr. 16 și 18, construite în 1895 și în 1920, unde a locuit Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang în diplomația românească, împreună cu frații săi, monseniorul Vladimir Ghika (beatificat de Biserica Catolică în anul 2013) și fratele său Alexandru, pictor; Restaurantul Casei Regale „Flora”, de pe Șos. Kiseleff la nr. 39; copia în miniatură a grădinilor de la Versailles, care se aflau în curtea unei vile tot pe Șoseaua Kiseleff dar la nr. 45; casa prințului Gheorghe Cantacuzino „Grănicerul” din Str. Gutenberg nr. 3 pentru care exista studiu istoric ce solicita clasarea ca monument istoric și unde de atunci a fost amenajată o parcare meschină; casa de pe Str. Tudor Arghezi nr. 4 construită în 1840, una din puținele case în stil neoclasic din București etc.

2. aprobarea construcțiilor ilegale în numeroase zonele protejate și distrugerea unor repere ce țin de memoria comunității: un exemplu fiind proiectul de înlocuire a unui astfel de reper, oprit de cetățenii bucureștiului cu mari eforturi – fântâna de la Universitate, loc de întâlnire al bucureștenilor și de adunare pentru manifestații, inclusiv Revoluția din 1989 și manifestațiile reprimate sângeros în timpul mineriadelor.

3. nerespectarea legislației referitoare la urbanism: exemplul Penetrației Ciurel, proiect declarat ilegal in instanta, dar bugetat in continuare.

4. ruinarea patrimoniului istoric și arhitectural prin lipsa intervențiilor specifice, responsabile, de restaurare și reinserare în circuitul cultural și economic: Hotelul Concordia, Casa Mița Biciclista, Hanul Solacolu, Restaurantul Cina și Piața Palatului, Casa Nanu Muscel.

5. lipsa de transparență în activitatea primăriei generale, ignorarea problemelor cetățenilor: transportul în comun, calitatea aerului, reducerea spațiilor verzi și așa insuficiente, lucrările de reamenajare a trotuarului pe segmentul Unirii-Romană, încă nefinalizate, executate de mântuială, cu multe pierderi și care deja necesită reparații, la 1-2 ani de la realizare.

Lista poate continua.

Într-adevăr, domnul primar general Sorin Oprescu a excelat în toate aceste activități!

Aceste exemple nu reflectă comportamentul unui primar de capitală europeană de secol XXI, nu respectă niciun principiu de bună guvernare și sunt tot atâtea sfidări ale legii și ale cetățeanului. Ne exprimăm, prin urmare, mâhnirea cu privire la decizia decernării „Legiunii de Onoare a Republicii Franceze” domnului Sorin Oprescu.

Pentru meritele ca „medic specialist ale domnului Oprescu, de formație chirurg, fost director al Spitalelor Universitar și Elias din București” și în administrarea acestor spitale ale capitalei nu ne pronunțăm, pentru că nu cunoaștem performanțele domniei sale.

Știm însă sigur, trăind în București și cunoscând activitatea domniei sale ca primar general al capitalei, că în funcția de primar nu s-a remarcat în mod pozitiv, ba dimpotrivă.

Această prestigioasă distincție nu va face decât să încurajeze viziunea ignorantă și distructivă a domnului Sorin Oprescu, primarul capitalei aflat în funcție.

Ne pasă de orașul nostru și semnăm în calitate de bucureșteni:

Teodor Pricop
Mihaela Butacu
Ioana Novac
Bogdan Franovici
Andrei Constantinescu
Maria Manoiu
Ruxandra Corduneanu
Ileana Muica
Dan Ghiță
Delia Mihalache
Irina Firuti
Matei Damian
Alexandru Oglindă
Elena Marinela Olteanu
Mircea Kivu
Claudiu Apostol
Alexandru Bucur
Gabriel Balas
Ana Glavce
Daniel Deaconu
Ilinca Macarie
Bitay Andras
Manuela Mureșan
Doina Vella
Raluca Demetrescu
Adina Borta
Victor Vasilescu
Razvan Necula
Gabi Popescu
Mihnea Ciulei
Bogdan Catalin Cazacioc
Bogdan Neagu
Irina Toma
Barbu Chirita Carmen
Catalin I Nicolae
Daniel Strugariu
Adina Poenaru

Semnnati, aici —>>> http://www.infobdb.ro/articole/6611

articol preluat de pe http://www.infobdb.ro