(Vasile Damian) Prostituţia costă Franţa 1,6 mld euro anual

foto - rfi.ro

foto – rfi.ro
articol – Vasile Damian – rfi.ro

Un studiu publicat la Paris de două asociaţii – dintre care una militează pentru suprimarea prostituţiei – estimează Franţa pierde anual 1,6 miliarde de euro din cauza prostituţiei. Totodată prostituţia ar genera o cifră de afaceri anuală de 3,2 miliarde de euro în Hexagon. Dar cum au fost calculate aceste cifre?

Studiul intitulat « Prostcost » a fost realizat de asociaţia Mouvement du nid şi de societatea Psytel şi încearcă să stabilească costul economic şi social al prostituţiei. Analiza, care ajunge la suma totală de 1,6 miliarde de euro pe an, s-a bazat pe date naţionale, studii şi anchete existente, analize de experţi şi interviuri cu prostituate.

Pentru a face diversele calcule au fost identificate « 29 de posturi de cheltuieli » : costuri umane, consecinţe sociale legate de prostituţie, samd. Plecând de la ipoteza că ar exista în Franţa circa 37 de mii de persoane – 85 la sută femei, restul bărbaţi – care se prostituează, costul uman este evaluat între 250 şi 370 de milioane de euro pe an. Costul uman cuprinde violenţele fizice şi psihice dar şi supramortalitatea legate de prostituţie. Se estimează de exemplu că persoanele care se prostituează sunt expuse la violuri de şase ori mai mult decât restul lumii şi de 12 mai mult riscului de suicid. În paralel, cheltuielile sociale de care ar beneficia prostituatele şi prostituaţii sunt estimate între 50 şi 65 de milioane de euro pe an.

În termeni de cifră de afaceri, prostituţia ar genera circa 3,2 miliarde de euro anual, bani plătiţi deci de clienţi. Aceste sume scapă însă din circuitul clasic economic, nu sunt taxate, sunt în mare parte trimise în afara ţării şi deci provoacă şi mari pierderi fiscale pentru Franţa. În fine, câştigul mediu al unei prostituate este evaluat la 7300 de euro pe lună. Din această sumă – mare şi pentru o ţară ca Franţa – trebuie însă deduse « taxele » pe care adesea le percep reţelele în care lucrează aceste persoane. Trebuie apoi fàcută o diferenţiere clară între cei şi cele care se prostituează folosind internetul – peste 60 la sută dintre persoane – şi cele care lucrează pe stradă sau în baruri şi saloane de masaj.

articol preluat de pe http://www.rfi.ro/