Primele două zone din România certificate ca destinații ecoturistice

544d1760-4ed0-11e4-badc-c504b431e8f6_piatra-craiului

Comisia Europeană a avizat primele două zone ecoturistice din România: Zărnești-Piatra Craiului, din județul Brașov, și Creasta Cocoşului-Mara-Cosău din Maramureş. Cele două au primit ieri certificatele în cadrul Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism, care a avut loc la Brașov.

Înainte de 1989, orașul Zărnești nu exista pe harta turistică. Primele pensiuni au apărut aici în anul 2000, iar numărul turiștilor a crescut constant. Una dintre atracțiile principale este Rezervația de urși, situată la marginea orașului, acolo unde sunt au fost aduse animale agresate sau prost îngrijte din grădini zoologice.

“Este o destinație unde găsești totul așa cum ți-ar plăcea, să ieși din afara cotidianului, din afara orașelor pline de poluare, să vii să te încarci de energie pozitivă, să te bucuri de toate așa cum Dumnezeu le-a lasat”, a spus Mirela Matichescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Turism, potrivit stirileprotv.ro.

Cea de-a doua destinație ecoturistică se află în Maramureșul istoric și își așteaptă turiștii cu căsuțe din lemn sculptate manual, păstrăvării și meniuri tradiționale.

Printre regulile pe care trebuie să le respecte o destinație ecoturistică se numără faptul că cel puțin două treimi dintre activitățile oferite oaspeților trebuie să aibă legatură cu natura, mai mult de jumătate dintre locurile de cazare să fie mici, cu doar câteva camere și construite din materiale tradiționale, iar meniul să ofere produse locale, de preferință bio.

Criteriile pentru desemnarea destinaţiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi mai mulţi parteneri, au fost lansate la București, în noiembrie 2012. Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) şi a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), de către Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului în România, format din reprezentanţi ai MDRT, Ministerului Mediului şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism, Asociaţiei de Ecoturism din România (AER), WWF Programul Dunăre Carpaţí România, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţíei pentru Turism Rural Ecologic şi Cultural din România şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Potrivit iniţiatorilor, România este prima ţară din Europa care lansează criterii de evaluare pentru destinaţiile de ecoturism.
articol preluat de pe https://ro.stiri.yahoo.com