De la 1 ianuarie Republica Moldova va începe să cumpere gaz din România, mai ieftin decât cel rusesc

Gaz-586x319

Independent.md

Republica Moldova va importa gaze naturale din România începând cu 1 ianuarie 2015, prin gazoductul Iaşi-Ungheni, după ce la 22 decembrie 2014 a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare între cele două părți.

Astfel, începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova va cumpăra gaz din România, iar prețul acestuia va fi de 1010 lei românești, circa 277 de dolari, pentru mia de metri cubi. Plata se va efectua în lei românești.

Gazul românesc este cu peste 50 de dolari mai ieftin decât cel rusesc, în condițiile în care de la 1 ianuarie Rusia va exporta gaz către Republica Moldova la un preț de 331,2 dolari pentru mia de metri cubi.

Deocamdată nu este clar care va fi cantitatea de gaze importate din România, întrucât la moment, neexistând o posibilitate de a conecta gazoductul cu Chișinăul, capacitățile de import sunt limitate.

În prezent, Republica Moldova cumpără gaze naturale doar din Federaţia Rusă, la preţul de 374 de dolari pentru o mie de metri cubi. În primele două trimestre ale anului viitor, gazul rusesc va ajunge în Moldova la preţul de aproximativ 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 42 de dolari mai ieftin decât în prezent.

articol preluat de pe http://independent.md/