Legea Partidelor – De ce e nevoie de modificarea Legii Partidelor?

parlament-800x295

Întrebari şi raspunsuri
De ce e nevoie de modificarea Legii Partidelor?
- Democrațiile avansate și-au dat deja seama de utilitatea unei legislații permisive pentru înființarea partidelor. În țări ca Franța, Marea Britanie sau Germania, e nevoie de doar 3 oameni pentru înființarea unui partid. Din acest punct de vedere, România se află pe ultimul loc în clasamentul democrațiilor din Europa, fiind nevoie de 25.000 de membri din 18 județe, plus București.

- Doar așa se garantează dreptul fundamental de libertate de asociere, prevăzut și de Constituție.

- Vor rezulta mai multe alternative de alegere la vot.

- Vor avea șansa să fie aleși oameni noi, cu idei noi, pornind din comunităților lor.

- Pot să se creeze astfel mișcări politice de jos în sus, plecând din comunitățile locale cu posibilitatea de a crește și a se dezvolta în mișcări politice naționale.

De ce mă privește ca persoană fizică sau ONG de nișă?
Pentru că politicul decide tot – unde se repară următorul drum, cine este directorul școlii la care merge copilul tău, cum se alocă fondurile pentru ONG-uri, care este nivelul taxelor și impozitelor etc., iar deciziile politicienilor te afectează în fiecare zi.

Nu vor fi prea multe partide?
- Nu. La fel cum nu pot exista prea multe firme sau prea multe ONG-uri, ci concurența decide care dintre ele merită să supraviețuiască. Proiectul propus specifică două filtre prin care doar partidele active vor rămâne pe piață. La articoul 26 se specifică: „În fiecare an partidele politice sunt obligate să-şi declare numărul de membri la Tribunalul Bucureşti până la data de 31 decembrie”. De asemenea, la articolul 48, alineatul 1, litera b se precizează că orice partid se dizolvă în condițiile în care „nu a desemnat candidaţi, singur sau în alianţă, în două campanii electorale parlamentare succesive, în cel puţin o circumscripţie electorală.”

Mai multe partide nu înseamnă mai mulți bani de la bugetul de stat?
- Nu. Partidele primesc bani de la bugetul de Stat, însă Legea 334/2006 prevede la articolul 14, alineat 2 următoarele: „Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat”. Asta înseamnă că indiferent câte partide am avea, Statul va finanța partidele cu aceeași sumă, împărțită la numărul de partide care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a primi subvenția de la Stat.

Ce am de câștigat?
- Tu, copilul tău, prietenul sau cunoscutul tău cu spirit civic vor avea șansa să fie aleși de comunitățile lor mult mai ușor, concurând astfel clasa politică actuală care și-a dovedit ineficiența.

Nu e Legea Partidelor din România în acord cu legislația europeană? De ce să mai fie schimbată?
Uniunea Europeană nu reglementează acest domeniu, lăsând prerogativele privind organizarea administrativ-teritorială sau a partidelor politice la aprecierea fiecărei țări în parte. Tocmai de aceea, nu există un sistem unitar valabil în toată comunitatea europeană.

După modificarea Legii Partidelor, Partidul Desenelor Animate va intra în legalitate?
Da. Dar asta nu înseamnă automat că va primi finanțare de la bugetul de Stat sau că va guverna. Singurul suveran în această privință este alegătorul, cel care decide care partid merită să dea consilieri locali, primari, președinți de consilii județene, parlamentari etc. Pe de altă parte, va putea intra în legalitate partidul locuitorilor din cartierul X al orașului Y, care vor putea trimite în Consiliu Local reprezentanți care să le rezolve probleme punctuale, pe care poate ceilalți consilieri de până acum le-au ignorat.

Cât de groase vor fi buletinele de vot după modificarea Legii Partidelor?
Mai groase decât acum, la fel ca și în alte state europene. De exemplu în Olanda, la alegerile locale din 2014, 30% din voturile valabil exprimate au fost obținute de partide locale, iar buletinele de vot mai stufoase n-au reprezentat un impediment.

Ce pot face pentru modificarea legii?
- De câte ori i-ai cerut parlamentarului tău să susțină o modificare legislativă? Acum o poți face fie online – selectezi județul tău, parlamentarul sau parlamentarii cărora vrei să te adresezi și le trimiți un e-mail cu ajutorul aplicației – fie prin varianta mai eficientă prin care îi faci o vizită la biroul său parlamentar și îi ceri personal acest lucru. Găsești adresele birourilor parlametare folosind harta interactivă de pe site.

- Poți să te înscri aici: http://partide.amper.org.ro/ro/proiect-pentru-schimbarea-legii-partidelor/sustinatori/ ca susținător într-una din cele trei categorii.
articol preluat de pe http://partide.amper.org.ro/