Evenimentele Zilei de 4 ianuarie în Istorie: 4 ianuarie 1926 – Actul de 4 ianuarie 1926 (Regenţa); 4 ianuarie 1960 – Asociaţia Europeană a Liberului Schimb; 4 ianuarie 1999 – A cincea mineriadă

Membrii Regenţei - Patriarhul Miron Cristea, prinţul Nicolae şi Constantin Sărăţeanu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Membrii Regenţei – Patriarhul Miron Cristea, prinţul Nicolae şi Constantin Sărăţeanu

foto preluat de pe ro.wikipedia.org

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

4 ianuarie este a patra zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 4 ianuarie

(BOR) Soborul Sfinților 70 de Apostoli; Sfântul Cuvios Teoctist, egumenul de la Kucumia Siciliei; Sfânta Cuvioasă Apolinaria

Soborul Sfinților 70 de Apostoli. Pomenirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la 4 ianuarie - foto: doxologia.ro

Soborul Sfinților 70 de Apostoli. Pomenirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la 4 ianuarie – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Cei 70 sfinți apostoli; Sf. Teoctist

Sfântul Cuvios Teoctist, egumenul de la Kucumia Siciliei. Pomenirea sa de către Biserica ortodoxă se face la data de 4 ianuarie - foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Teoctist, egumenul de la Kucumia Siciliei – foto: doxologia.ro

 

(BRC) Fericita Angela de Foligno, călugăriță

Angela de Foligno (n. 1248 – d. 4 ianuarie 1309) a fost o călugăriță catolică și o scriitoare mistică creștină. Născută în orașul Foligno din provincia Umbria, Italia, ea a intrat în ordinul Terțiar al Sfântului Francisc în 1291 dăruind întreaga ei avere oamenilor nevoiași. Și-a dedicat restul vieții operelor de binefacere, ajutând pe cei bolnavi, în special pe leproși. A creat în jurul ei o comunitate de credincioase, care o ajutau în activitatea ei - foto: ro.wikipedia.org

Angela de Foligno – foto: ro.wikipedia.org

Angela de Foligno (n. 1248 – d. 4 ianuarie 1309) a fost o călugăriță catolică și o scriitoare mistică creștină. Născută în orașul Foligno din provincia Umbria, Italia, ea a intrat în ordinul Terțiar al Sfântului Francisc în 1291 dăruind întreaga ei avere oamenilor nevoiași. Și-a dedicat restul vieții operelor de binefacere, ajutând pe cei bolnavi, în special pe leproși. A creat în jurul ei o comunitate de credincioase, care o ajutau în activitatea ei.

Angela de Foligno este cunoscută pentru lucrările Memoriale și Instructiones în care își descrie conversiunea spirituală și își expune principiile. În aceste lucrări, ea descrie cu prioritate procesul de transformare a iubirii lumești în iubirea pentru Dumnezeu, proces pe care l-a numit “transformatio amoris”. În învățămintele ei ea prezintă o interpretare mistică a patimilor lui Iisus Hristos, a tainei eucharistiei și pune bazele cultului sfintei inimi a lui Isus, dezvoltat ulterior de biserica catolică. A fost beatificată în 1693 de papa Inocențiu al XII-lea.

Angela de Foligno este venerată în mod deosebit de ordinul franciscan. Cultul ei a luat din nou amploare cu prilejul sărbătoririi a 700 de ani de la conversiunea și moartea ei. Un moment important al acestei reconsiderări îl constituie Vinerea Mare din 1983, când Papa Ioan Paul al II-lea a citit pasaje din lucrările Fericitei Angela da Foligno, care prezentau viziunea ei referitoare la patimile lui Hristos. În anii următori s-au organizat mai multe congrese și întruniri pentru discutarea învățămintelor ei și au fost publicate în diferite limbi ediții critice ale lucrărilor ei.

 

Ziua mondială Braille

Ziua mondială Braille este marcată, în fiecare an, la 4 ianuarie. În această zi, în anul 1809, s-a născut francezul Louis Braille, inventatorul alfabetului tactil cu puncte în relief pentru persoane cu deficienţe de vedere, folosit şi astăzi de nevăzători.

Louis Braille s-a născut la Coupvray, localitate situată la 40 de kilometri de Paris. Şi-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, în urma unui accident. Potrivit site-ului www.nbp.org, a studiat la Institutul Naţional pentru Tinerii Nevăzători din Paris, dar cea mai mare parte a timpului liber şi-o dedica încercărilor de a găsi o modalitate eficientă de a reprezenta, tactil, literele şi numerele.

Pe atunci, nevăzătorii încercau să citească folosind reproducerea în relief a literelor obişnuite, o metodă ce se dovedea a fi destul de anevoioasă. Gândul de a găsi un sistem de scriere ce poate fi descifrat cu ajutorul degetelor îl obseda.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Myanmar (fosta Birmania) sarbatoare nationala- Proclamarea independenţei (1948).

Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, este a doua țară ca mărime din Asia de sud-est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest (cu un total de peste 2000 de kilometri de coastă). Țara a fost guvernată de o juntă militară condusă de generalul Ne Win din 1962 până în 1988, sistemul său politic rămânând până astăzi sub un strâns control al juntei militare - foto: ro.wikipedia.org

Myanmar - foto: ro.wikipedia.org

Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, este a doua țară ca mărime din Asia de sud-est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest (cu un total de peste 2000 de kilometri de coastă). Țara a fost guvernată de o juntă militară condusă de generalul Ne Win din 1962 până în 1988, sistemul său politic rămânând până astăzi sub un strâns control al juntei militare

 

Astăzi în istorie pentru 4 ianuarie

 

4 ianuarie 46 î.Hr. - Iulius Cezar înfrânge armata republicană condusă de fostul său locotenent si susținător, Titus Labienus, în Bătălia de la Ruspina (astăzi în Tunisia).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

4 ianuarie 871 - Regele Ethelred de Wessex este înfrânt în Bătălia de la Reading de trupele daneze.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1077 - S-a nascut in China impăratul Zhezong din dinastia Song, al saptelea imparat din aceasta dinastie. A domnit din anul 1085,pana la moartea sa in anul 1100.

 

4 ianuarie 1248 - A murit regele Sancho al II-lea al Portugaliei; (n. 8 septembrie 1207).

Sancho al II-lea al Portugaliei, supranumit Călugăr (n. 8 septembrie 1207, Coimbra - d. 4 ianuarie 1248, Toledo), a fost cel de-al patrulea rege al Portugaliei, fiul cel mare al lui Afonso al II-lea al Portugaliei cu soția sa, Prințesa Urraca de Castilia. Sancho a devenit rege în 1223 și a fost urmat de fratele său, Afonso al III-lea, în 1247. A murit în exil la Toledo, pe 4 ianuarie 1248 - foto: ro.wikipedia.org

Sancho al II-lea al Portugaliei - foto: ro.wikipedia.org

Sancho al II-lea al Portugaliei, supranumit Călugăr (n. 8 septembrie 1207, Coimbra – d. 4 ianuarie 1248, Toledo), a fost cel de-al patrulea rege al Portugaliei, fiul cel mare al lui Afonso al II-lea al Portugaliei cu soția sa, Prințesa Urraca de Castilia. Sancho a devenit rege în 1223 și a fost urmat de fratele său, Afonso al III-lea, în 1247.

În 1264 nobilii recalcitranți sprijiniti de Biserica Catolica l-au invitat pe fratele lui Sancho, Afonso, care locuia în Franta în calitate de Conte de Boulogne, să ocupe tronul. Afonso a renunțat imediat la posesiile sale din Franta și a plecat spre Portugalia. Sancho al II-lea a fost îndepărtat de la tron în 1247 și a ajuns să trăiască în exil la Toledo, unde a murit pe 4 ianuarie 1248.

 

4 ianuarie 1643 - S-a nascut fizicianul, matematicianul și astronomul englez Isaac Newton; (d. 31 martie 1727).

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia), renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society - foto (Sir Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller): ro.wikipedia.org

Sir Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller -foto: ro.wikipedia.org

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia) a fost un renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society.

Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atracției universale și, prin studierea legilor mișcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice.

A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la fondarea și dezvoltarea calculului diferențial și a celui integral. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.

Newton a fost un fizician, înainte de toate. Laboratorul său uriaș a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice, unele dintre ele inventate de el însuși. Newton nu s-a lăsat antrenat de latura pur astronomică și matematică a activității sale, ci a rămas de preferință fizician.

În aceasta constă neobișnuita tenacitate și economia gândirii sale. Până la Newton și după el, până în prezent, omenirea nu a cunoscut o manifestare a geniului științific de o forță și o durată mai mare. Spencer comunica următoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu puțin timp înaintea morții sale:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roșie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în fața mea”.

 

4 ianuarie 1710 - S-a nascut Giovanni Battista Pergolesi, compozitor italian; (d.16.03.1736).

 

4 ianuarie 1720 - S-a nascut compozitorul german Johann Friedrich Agricola (d.1774).

 

4 ianuarie 1785 - S-a nascut Friedrich Wilhelm, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (d. 1831)

Friedrich Wilhelm Paul Leopold (4 ianuarie 1785 – 17 februarie 1831) a fost primul Duce al linei secunde de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg și fondator al liniei care a inclus casele regale ale Danemarcei, Greciei, Norvegiei și Regatul Unit - foto: ro.wikipedia.org

Friedrich Wilhelm Paul Leopold - foto: ro.wikipedia.org

Friedrich Wilhelm Paul Leopold (4 ianuarie 1785 – 17 februarie 1831) a fost primul Duce al linei secunde de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg și fondator al liniei care a inclus casele regale ale Danemarcei, Greciei, Norvegiei și Regatul Unit. Friedrich Wilhelm a fost bunicul Alexandrei a Danemarcei (viitoare regină a Regatului Unit), și strămoșul mai multor membri actuali ai familiei regale britanice, inclusiv Elisabeta a II-a a Regatului Unit. De asemenea, el este strămoșul soțului ei, Prințul Filip, Duce de Edinburgh, prin nepotul său, George I al Greciei.

 

4 ianuarie 1786 - A murit Moses Mendelssohn, filosof german (n. 1729)

Moses Mendelssohn, fiul lui Mendel, s-a născut în 1729 în Dessau, Germania. A fost promotorul unei mișcări de deschidere a religiei iudaice, de reformare a acesteia, pornind din interiorul ei. Considera că mersul la sinagogă nu trebuie să fie obligatoriu, un evreu putând fi la fel de religios în propria lui casă, ca și la sinagogă. A îndemnat studierea limbii ebraice și la abandonarea idișului. Idișul îl considera specific ghetoului, iar el milita pentru ieșirea din ghetou - foto: ro.wikipedia.org

Moses Mendelssohn – foto: ro.wikipedia.org

Moses Mendelssohn, fiul lui Mendel, s-a născut în 1729 în Dessau, Germania. A fost promotorul unei mișcări de deschidere a religiei iudaice, de reformare a acesteia, pornind din interiorul ei. Considera că mersul la sinagogă nu trebuie să fie obligatoriu, un evreu putând fi la fel de religios în propria lui casă, ca și la sinagogă. A îndemnat studierea limbii ebraice și la abandonarea idișului. Idișul îl considera specific ghetoului, iar el milita pentru ieșirea din ghetou.

 

4 ianuarie 1798 - Printul grec fanariot Constantin Hangerli, investit de otomani domn al Tarii Romanesti, a ajuns la Bucuresti.

Constantin Hangerli (cca. 1760 – 18 februarie 1799) a fost un domn al Ţării Româneşti între noiembrie 1797 - ianuarie 1799 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Hangerli  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Hangerli (cca. 1760 – 18 februarie 1799) a fost un domn al Ţării Româneşti între noiembrie 1797 – ianuarie 1799. A fost primul domn din această familie (al doilea a fost Alexandru Hangerli, viitor efemer domn al Moldovei), şi a domnita Românească, numit special de turci pentru o situaţie delicată, turcii având pe atunci mari probleme cu bandele lui Pazvantoglu, care jefuiau întreaga regiune a Dunării din Bulgaria şi Ţara Românească şi deşi turcii (care mai avură asemenea situaţii), încercară un compromis cu puternicele forţe ale bandiţilor înarmaţi, momindu-l pe Pasvantoglu cu onoarea de paşă de Vidin iar pe oamenii săi cu iertarea şi încorporarea în armata otomană, dar fără succes însă, astfel că acesta devenind şi mai puternic şi mai agresiv şi ajungând să ameninţe atât Bucureştiul cât chiar şi Istanbulul.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1809 - S-a nascut Louis Braille, pedagog francez, inventatorul alfabetului Braille (d. 1852)

Louis Braille (n. 4 ianuarie 1809 - d. 6 ianuarie 1852) a fost un pedagog francez care a inventat și dezvoltat alfabetul Braille, de tipărire și scriere pentru nevăzători - (Bust of Louis Braille by Étienne Leroux at the Bibliothèque nationale de France) foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bust of Louis Braille by Étienne Leroux at the Bibliothèque nationale de France – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Louis Braille (n. 4 ianuarie 1809 – d. 6 ianuarie, 1852) a fost un pedagog francez care a inventat și dezvoltat alfabetul Braille, de tipărire și scriere pentru nevăzători. Braille s-a născut la 4 ianuarie 1809 la Coupvray, un mic sat situat la 40 km de Paris. La vârsta de 3 ani, în 1812, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său, își pierde vederea. Între 1816 și 1818 urmează cursurile școlii comunale din Coupvray, iar în 1819 intră la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători (Institution Royale des Jeunes Aveugles – IRJA) din Paris.

Din 1822 Braille experimentează procedeul „scrierii nocturne” elaborat de Charles Barbier și începe cercetările sale pentru elaborarea unui nou sistem de scriere pentru nevăzători, terminând alfabetul Braille în 1824. Studiază algebra, gramatica și geografia, iar în 1827 transcrie în Braille elementele de gramatică. În 1828 aplică sistemul propriu și la notația muzicală. În anul 1833 Braille este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1835 - În ziarul britanic „Bells Life” apare prima rubrică de șah din lume.

4 ianuarie 1835: În ziarul britanic „Bells Life” apare prima rubrică de șah din lume - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

4 ianuarie 1841 - S-a nascut Petru Poni, chimist și mineralog român, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie. (d.02.04.1925).

Petru Poni (n. 4 ianuarie 1841, satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași; d. 2 aprilie 1925, Iași) a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pionier al școlii românești de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Petru Poni – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Petru Poni (n. 4 ianuarie 1841, satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași; d. 2 aprilie 1925, Iași) a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pioner al învățământului chimic în România. A fost profesor la Universitatea din Iași Este autorul celor dintîi manuale de fizică şi chimie în limba română, membru şi preşedinte al Academiei Române (1898-1901, 1916-1920)
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

4 ianuarie 1847 - Apare la Blaj, pana 28 aprilie,la din iniţiativa şi sub conducerea lui Timotei Cipariu, publicaţia “Organul luminării “, transformată în timpul revoluţiei de la 1848 în “Organul naţiunale “(de la 12 mai pînă la 29 septembrie 1848). Este prima gazetă tipărită în Transilvania în întregime cu caractere latine.

 

4 ianuarie 1854 - Căpitanul vasului Samarang, William McDonald, a descoperit insulele nelocuite carei poarta numele, aflate între Antarctida şi Madagascar in Oceanul Antartic. Inițial ele au aparținut Marii Britanii , dar în anul 1947 au fost cedate Australiei, fiind în prezent administrate de Australian Antarctic Division of the Department of the Environment and Heritagedin Canberra.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1877 - S-a nascut Sextil Puşcariu, lingvist, filolog, istoric literar, memorialist, membru al Academiei Române, membru al Senatului Miscarii Legionare (moare in inchisorile comuniste la 05.05.1948).

Sextil Iosif Pușcariu sau, mai scurt, Sextil Pușcariu (n. 4 ianuarie 1877, Brașov - d. 5 mai 1948, Bran) a fost un filolog și lingvist, istoric literar, pedagog, cronicar muzical și teatral, publicist și academician român de origine aromână (macedoromână) (vezi: Hristu Cândroveanu, "Un veac de poezie aromână") - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Sextil Iosif Pușcariu sau, mai scurt, Sextil Pușcariu  - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Sextil Iosif Pușcariu sau, mai scurt, Sextil Pușcariu (n. 4 ianuarie 1877, Brașov – d. 5 mai 1948, Bran) a fost un filolog și lingvist, istoric literar, pedagog, cronicar muzical și teatral, publicist și academician român de origine aromână (macedoromână) (vezi: Hristu Cândroveanu, “Un veac de poezie aromână”)

 

4 ianuarie 1880 - Alpinistul britanic Edward Whymper este primul care urcă vârful Chimborazo de 6.267 m, unul dintre cele mai înalte vârfuri ale Anziilor Cordilieri.

Edward Whymper (n. 27 aprilie 1840, Londra - d. 16 septembrie 1911, Chamonix ) a fost un alpinist și explorator britanic, cunoscut pentru prima ascensiune pe vârful Matterhorn în anul 1865 într-o echipă de șapte alpiniști, din care patru au murit la coborâre. El a scăpat cu viață din expedițiile riscante din Groenlanda, din Alpi și din Anzi - foto: ro.wikipedia.org

Edward Whymper – foto: ro.wikipedia.org

Edward Whymper (n. 27 aprilie 1840, Londra – d. 16 septembrie 1911, Chamonix ) a fost un alpinist și explorator britanic, cunoscut pentru prima ascensiune pe vârful Matterhorn în anul 1865 într-o echipă de șapte alpiniști, din care patru au murit la coborâre. El a scăpat cu viață din expedițiile riscante din Groenlanda, din Alpi și din Anzi.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1896 - Utah a devenit cel de-al 45-lea stat american.

 

4 ianuarie 1899 - S-a nascut in localitatea Toracul Mic din Voivodina, lingvistul, academicianul şi profesorul universitar Emil Petrovici; (d. in Craciunelul de Jos, Blaj la 7 octombrie 1968).

Emil Petrovici (n. 4 ianuarie 1899, Begheiți, Comitatul Torontal - d. 7 octombrie 1968, Crăciunelu de Jos, Județul Alba) a fost un lingvist român - foto: ro.wikipedia.org

Emil Petrovici (n. 4 ianuarie 1899, Begheiți, Comitatul Torontal – d. 7 octombrie 1968, Crăciunelu de Jos, Județul Alba) a fost un lingvist român – foto: ro.wikipedia.org

A întocmit cel dintîi studiu de dialectologie slavo-român (“Graiul Caraşovenilor. Studiu de dialectologie slavă meridională”) si a fost principalul autor al “Atlasului lingvistic român”, profesor la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române;

Lucrarea sa de căpătâi rămâne“Atlasul lingvistic român”, partea a II-a, pentru care a întocmit un chestionar cuprinzând 4800 de poziții, cu care a efectuat, între anii 1930 și 1938, 88 de anchete lingvistice (trei dintre ele, consacrate dialectelor sud-dunărene, fiind realizate de Stefan Pasca si Theodor Capidan). După dispariția sa tragică într-un accident de tren, publicarea materialului dialectal rezultat din ancheta pe care a efectuat-o a fost reluată de către elevii săi, Ioan Pătrut și Ion Mării.

 

4 ianuarie 1918 - A apărut, la Paris, a doua serie a publicaţiei săptămânale „La Roumanie” (până la 12 iun. 1919), sub conducerea lui Paul Bratasanu, care desfăşura o bogată activitate pentru apărarea cauzei naţionale româneşti.

 

4 ianuarie 1926 - Actul de 4 ianuarie 1926 - Parlamentul Romaniei a votat îndepărtarea prințului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune și recunoașterea prințului Mihai ca principe moștenitor al României. Pe timpul minoratului lui Mihai s–a instituit o regență formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern.

Membrii Regenţei - Patriarhul Miron Cristea, prinţul Nicolae şi Constantin Sărăţeanu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Membrii Regenţei – Patriarhul Miron Cristea, prinţul Nicolae şi Constantin Sărăţeanu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

(…) După hotărârea Consiliului de Coroană, s-a decis convocarea Parlamentului, pentru data de 4 ianuarie 1926. Pe ordinea de zi s-a aflat adoptarea a trei legi, pentru acceptarea renunțării lui Carol și proclamarea lui Mihai ca moștenitor, pentru modificarea Statutului Casei Regale și pentru primirea Regenței.

În calitate de regenți au fost desemnați Prințul Nicolae, fratele mai mic al lui Carol, patriarhul Miron Cristea și președintele Curții de Casație, Gheorghe Buzdugan. Legile au fost adoptate în unanimitate, ele fiind cunoscute ulterior, împreună, sub denumirea de “actul de la 4 ianuarie”; reprezentanții Partidului Național și cei ai Partidului Țărănesc nu au participat însă la vot, în semn de protest față de graba cu care se depusese proiectul de lege pentru primirea Regenței.

În epocă, actul de la 4 ianuarie a fost considerat ca o victorie politică a lui Ion I. C. Brătianu și a Partidului Național Liberal, întrucât Buzdugan și Miron Cristea erau văzuți ca fiind devotați lui Brătianu, iar prințul Nicolae se afla sub influența reginei Maria și era intimidat de personalitatea lui Brătianu.

Carol a încetat astfel să fie membru al familiei domnitoare, devenind o simplă persoană particulară; regele a hotărât ca acesta să poarte numele de Carol Caraiman, “în amintirea locului unde s-a născut”
cititi mai m ult pe ro.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1940 - S-a nascut Gao Xingjian, scriitor francez de limba chineza; Premiul Nobel pentru Literatura pe 2000.

Gao Xingjian (n. 4 ianuarie 1940, Ganzhou, Jiangxi, China) este un scriitor, dramaturg și critic francez de origine chineză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 - foto: ro.wikipedia.org

Gao Xingjian – foto: ro.wikipedia.org

Gao Xingjian (n. 4 ianuarie 1940, Ganzhou, Jiangxi, China) este un scriitor, dramaturg și critic francez de origine chineză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000. În țara sa natală, avangardismul operei sale și libertatea sa de gândire și exprimare i-au atras animozitatea Partidului Comunist Chinez, el petrecând aproape 6 ani în taberele de reeducare în perioada Revoluției Culturale. Constrâns la exil, Gao Xingjian se stabilește în Franța în 1988 unde obține azilul politic, în 1997 obținând cetățenia franceză.

 

4 ianuarie 1940 - S-a nascut Brian Josephson, fizician britanic, laureat al Premiului Nobel

Brian David Josephson (n. 4 ianuarie 1940, Cardiff) este un fizician britanic, evreu din Țara Galilor, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973 pentru descoperirea efectului care-i poartă numele - foto: en.wikipedia.org

Brian David Josephson  - foto: en.wikipedia.org

Brian David Josephson (n. 4 ianuarie 1940, Cardiff) este un fizician britanic, evreu din Țara Galilor, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1973 pentru descoperirea efectului care-i poartă numele. S-a născut la Cardiff, în Țara Galilor, într-o familie evreiască. Mama sa a fost Mimi Josephson (1911 – 1998 ), femeie de litere.

 

4 ianuarie 1941 - A murit Henri Bergson, filozof și scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1927 (“Evoluţia creatoare”, “Gîndire şi mişcare”, “Materie şi memorie”); (n.18.10.1859).

Henri-Louis Bergson (n. 18 octombrie 1859 — d. 4 ianuarie 1941) a fost scriitor și filosof evreu francez ale cărui idei au pătruns și în literatură, prin intermediul operei lui Proust, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1927 - foto: ro.wikipedia.org

Henri-Louis Bergson (n. 18 octombrie 1859 —  - foto: ro.wikipedia.org

Henri-Louis Bergson (n. 18 octombrie 1859 — d. 4 ianuarie 1941) a fost scriitor și filosof evreu francez ale cărui idei au pătruns și în literatură, prin intermediul operei lui Proust, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1927 Motivația Juriului Nobel “ca o recunoaștere a ideilor lui bogate și incitante și strălucitei măiestrii cu care au fost înfățișate”

 

4 ianuarie 1946 - S-a născut, compozitorul si cântărețul roman de muzică ușoară Mihai Constantinescu (d. 2019)

Mihai Constantinescu (n. 4 ianuarie 1946, București, RS România – d. 29 octombrie 2019, București, România) a fost un cântăreț român de muzică ușoară (“Un simplu om”, “Sus, în deal”, “Un zîmbet, o floare”). A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București în anul 1973. În anul 1972, termină Școala Populară de Artă, clasa Florica Orăscu. Mihai Constantinescu face parte din corul de copii al Radiodifuziunii, iar în anul 1964 intră în grupul Mondial. În această perioadă încep să-i apară primele piese. Lansează piesa «Păpușa».

Mihai Constantinescu mai cânta cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin. Primele înregistrări sunt făcute la solicitarea lui Titus Munteanu din repertoriul francez. Titus Munteanu îl remarcă la una din audițiile organizate de clasa Floricăi Orăscu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1947 - A apărut in Hamburg primul număr al revistei vest-germane „Der Spiegel” , avându-l ca director pe Rudolf Augstein.

DER SPIEGEL 22/1947 - foto preluat de pe www.spiegel.de

DER SPIEGEL 22/1947 – foto preluat de pe www.spiegel.de

Der Spiegel este o revistă săptămânală germană de știri, reportaje și comentarii politice, economice, culturale și eseuri înființată în 1947 la Hanovra de publicistul vest-german Rudolf Augstein. Augstein a condus revista până la sfârșitul vieții sale în anul 2002. La debut, Der Spiegel a avut un tiraj de 15.000 de exemplare, iar în 2010 tirajul a fost de aproape 1 milion de exemplare, fiind cea mai citită revistă din Germania și din Europa. Din 1952 sediul săptămânalului se află în orașul Hamburg. Revista apare lunea. Uneori se tipăresc două versiuni ale aceleiași ediții, care se deosebesc doar prin ilustrația de pe copertă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.spiegel.de

 

4 ianuarie 1948 - Birmania şi-a proclamat independenţa faţă de Marea Britanie (de la 29.05.1989 se numeşte Uniunea Myanmar).

Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, este a doua țară ca mărime din Asia de sud-est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest (cu un total de peste 2000 de kilometri de coastă). Țara a fost guvernată de o juntă militară condusă de generalul Ne Win din 1962 până în 1988, sistemul său politic rămânând până astăzi sub un strâns control al juntei militare - foto: ro.wikipedia.org

Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania – foto: ro.wikipedia.org

Myanmar, numită oficial Republica Uniunea Myanmar, cunoscută în limba română și ca Birmania, este a doua țară ca mărime din Asia de sud-est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest (cu un total de peste 2000 de kilometri de coastă). Țara a fost guvernată de o juntă militară condusă de generalul Ne Win din 1962 până în 1988, sistemul său politic rămânând până astăzi sub un strâns control al juntei militare.

 

4 ianuarie 1954 - A murit Elena Farago (Elena Paximade), poetă simbolistă română care a compus poezie pentru copii.

Elena Farago (n. 29 martie 1878, Bârlad – d. 4 ianuarie 1954, Craiova) a fost o poetă română care a compus poezie pentru copii. Creații cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit” - foto: ro.wikipedia.org

Elena Farago – foto: ro.wikipedia.org

Elena Farago (n. 29 martie 1878, Bârlad – d. 4 ianuarie 1954, Craiova) a fost o poetă română care a compus poezie pentru copii. Creații cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit” În 1922 a fondat la Craiova, împreună cu Ion B. Georgescu, C. Gerota, Ion Dongorozi, C.D. Fortunescu, revista literară Năzuința, la care au colaborat: Simion Mehedinti, Perpessicius,Ion Barbu,Victor Eftimiu Camil Petrescu s.a . De asemenea a patronat și revista educativă pentru copii și tineret Prietenul Copiilor (1943-1946).

 

4 ianuarie 1954 - Elvis Presley a înregistrat al doilea disc „demonstrativ”.

Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi - d. 16 august 1977, Memphis, Tennessee) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock 'n' Roll-ului sau simplu, The King, cu toate ca a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel - foto: 706unionavenue.nl

Elvis Aaron Presley - foto: 706unionavenue.nl

Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi – d. 16 august 1977, Memphis, Tennessee) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock ‘n’ Roll-ului sau simplu, The King, cu toate ca a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel

 

4 ianuarie 1958 - Sputnik 1 s-a prăbușit de pe orbită pe Pământ.

Sputnik 1 a fost primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957, la 19h 29 min 34 s UTC și pus pe orbită la 19 h 33 min 48 s, de la Cosmodromul Baikonur, aflat în Kazahstan. Satelitul a fost plasat pe o orbită eliptică joasă. Lansarea lui Sputnik 1 a marcat începutul cuceririi spațiale - foto: ro.wikipedia.org

Sputnik 1  - foto: ro.wikipedia.org

Sputnik 1 a fost primul satelit artificial care a orbitat în jurul Pământului, lansat de Uniunea Sovietică la data de 4 octombrie 1957, la 19h 29 min 34 s UTC și pus pe orbită la 19 h 33 min 48 s, de la Cosmodromul Baikonur, aflat în Kazahstan. Satelitul a fost plasat pe o orbită eliptică joasă. Lansarea lui Sputnik 1 a marcat începutul cuceririi spațiale.

 

4 ianuarie 1959 - Luna 1 a devenit prima navă spațială care a ajuns în vecinătatea Lunii.

Luna 1, also known as Mechta, E-1 No.4 and First Cosmic Ship, was the first spacecraft to reach the vicinity of the Earth's Moon, and the first spacecraft to be placed in heliocentric orbit. Intended as an impactor, Luna 1 was launched as part of the Luna programme in 1959, however due to an incorrectly timed upper stage burn during its launch, it missed the Moon; in the process becoming the first spacecraft to leave geocentric orbit - foto (A museum replica): en.wikipedia.org

Luna 1 (A museum replica) – foto: en.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1960 - A fost semnata Convenţia de la Stockholm, pentru înfiinţarea Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.

On 4 January 1960 in Stockholm, Gottlieb Gut, the Swiss Ambassador to Sweden, signs the Convention establishing the European Free Trade Association (EFTA) - foto preluat de pe www.cvce.eu

On 4 January 1960 in Stockholm, Gottlieb Gut, the Swiss Ambassador to Sweden, signs the Convention establishing the European Free Trade Association (EFTA) – foto preluat de pe www.cvce.eu

Asociaţia Europeană a Liberului Schimb este o organizaţie interguvernamentală care include Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Semnarea la 4 ianuarie 1960, a Convenţiei de la Stockholm de către reprezentanţii a şapte state (Austria, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie) a reprezentat momentul de constituire al organizaţiei, potrivit https://europa.eu şi https://www.efta.int.

The ratification and entry into force of the Convention establishing the European Free Trade Association (EFTA) takes place in Stockholm on 3 May 1960 - foto preluat de pe www.cvce.eu

The ratification and entry into force of the Convention establishing the European Free Trade Association (EFTA) takes place in Stockholm on 3 May 1960 – foto preluat de pe www.cvce.eu

La 3 mai 1960, Convenţia a intrat în vigoare şi a început să funcţioneze de drept Asociaţia Europeană a Liberului Schimb. Statele semnatare şi-au asumat prin semnarea Convenţiei de la Stockholm promovarea comerţului liber şi a integrării economice.
cititi mai mult pe: www.agerpres.roro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1960 - A murit Albert Camus, filozof și scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1913)

Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria franceză, azi Dréan, Algeria - d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franța) a fost un romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului - (Portrait from New York World-Telegram and Sun Photograph Collection, 1957) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Albert Camus – (Portrait from New York World-Telegram and Sun Photograph Collection, 1957) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Albert Camus (n. 7 noiembrie 1913, Mondovi, Algeria franceză, azi Dréan, Algeria – d. 4 ianuarie 1960, Villeblevin, departamentul Yonne, Franța) a fost un romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului. („Mitul lui Sisif”, „Ciuma”, „Strainul”)

Motivația Juriului Nobel
“… pentru importanta lui creație literară care, cu o lucidă stăruință, aruncă o lumină asupra problemelor conștiinței umane din vremea noastră
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1965 - A murit T. S. Eliot, poet de origine americană, laureat al Premiului Nobel; (n. 1888).

Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză - in imagine - T.S. Eliot după Lady Ottoline Morrell (1934) - foto: ro.wikipedia.org

Thomas Stearns Eliot după Lady Ottoline Morrell (1934) – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză Motivația Juriului Nobel “…pentru contribuția sa remarcabilă, de pionierat, la poezia zilelor noastre”

 

4 ianuarie 1970 - A încetat din viaţă actorul Mişu Fotino (tatăl), fondator al Teatrului de Stat din Braşov. (n. 1886).

 

4 ianuarie 1980 - Ca raspuns la invazia sovietică în Afghanistan, la 27 dec. 1979, președintele Carter suspendă vânzările de tehnologie și grâne către URSS, iar câteva zile mai târziu cere Congresului să amâne ratificarea Tratatului SALT II.

Jimmy Carter si Leonid Brejnev la semnarea Tratatului SALT II - foto: ro.wikipedia.org

Jimmy Carter si Leonid Brejnev la semnarea Tratatului SALT II – foto: ro.wikipedia.org

 

4 ianuarie 1990 - A avut loc prima conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social (GDS) din Romania, grup constituit din personalităţi ale vieţii cultural-artistice şi ştiinţifice.

 

4 ianuarie 1998 - A murit compozitorul roman Vasile Veselovschi.

Vasile Veselovski (n. 18 decembrie, 1925, Pitești (Găvana) - d. 4 ianuarie 1998) , compozitor de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine” - foto: ro.wikipedia.org

Vasile Veselovski – foto: ro.wikipedia.org

Vasile Veselovski (n. 18 decembrie, 1925, Pitești (Găvana) – d. 4 ianuarie 1998) , compozitor de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitarǎ cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine”

 

4 ianuarie 1999 - Aproape 15 000 de mineri de la Compania Naționala a Huilei din Valea Jiului încep o grevă care va duce la cea de a cincea mineriadă.

Câteva mii de mineri conduşi de Miron Cozma, au pornit într-un marş de protest neautorizat, spre Bucureşti - foto: Dragoş Cristescu / Mediafax Foto

Câteva mii de mineri conduşi de Miron Cozma, au pornit într-un marş de protest neautorizat, spre Bucureşti – foto: Dragoş Cristescu / Mediafax Foto

Greva a fost pornită pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile. Minerii grevisti amenintau că vin la București, în cazul în care revendicările lor nu vor fi satisfăcute. Guvernul a refuzat să negocieze.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

4 ianuarie 2004 - Roverul Spirit lansat de NASA, a ajuns pe Marte la ora 4,35 UTC.

Vehiculul spațial Spirit, denumit oficial Mars Exploration Rover - A sau MER-A, este primul dintre cele două vehicule spațiale de tip „rover” ale misiunii Mars Exploration Rover a organizației NASA. „Rover” e un cuvânt englez cu traducerea „vagabond” și care aici se referă la un automobil pentru teren accidentat. A amartizat cu succes la ora 04:35 UTC în ziua de 4 ianuarie 2004 - in imagine - Desen artistic al unui rover pe Marte - foto: ro.wikipedia.org

Desen artistic al unui rover pe Marte – foto: ro.wikipedia.org

Vehiculul spațial Spirit, denumit oficial Mars Exploration Rover – A sau MER-A, este primul dintre cele două vehicule spațiale de tip „rover” ale misiunii Mars Exploration Rover a organizației NASA. „Rover” e un cuvânt englez cu traducerea „vagabond” și care aici se referă la un automobil pentru teren accidentat. A amartizat cu succes la ora 04:35 UTC în ziua de 4 ianuarie 2004. A fost urmat de „fratele său geamăn”, Opportunity (MER-B), care după trei săptămâni a amartizat pe cealaltă parte a planetei. Numele lor au fost alese printr-un concurs de eseuri sponsorizat de NASA.

 

4 ianuarie 2006 - Ariel Sharon, premierul Israelului a suferit un masiv atac cerebral, urmat de hemoragii puternice. Operat de trei ori, premierul a fost plasat de medici în comă profundă, pentru a-i proteja creierul de alte leziuni.

Ariel Șaron (născut Ariel Scheinermann, la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Palestina sub mandat britanic - d. 11 ianuarie 2014, Tel Hashomer, Ramat Gan, Israel) a fost un general și politician israelian, prim ministru al Israelului între anii 2001-2006 - foto: ro.wikipedia.org

Ariel Șaron – foto: ro.wikipedia.org

Ariel Șaron, (născut Ariel Scheinermann, la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Palestina sub mandat britanic – d. 11 ianuarie 2014, Tel Hashomer, Ramat Gan, Israel) a fost un general și politician israelian. A fost cel de-al 11-lea prim ministru al Israelului între anii 2001-2006, fondator al micului partid „Shlomtzion”, apoi al partidului de centru-dreapta Likud și apoi al partidului de centru Kadima, ministru al apărării (1981-1983), ministru de externe (1998-1999), ministru al agriculturii, al comerțului și industriei etc. Înainte de intrarea în viața politică, s-a distins ca militar, ca unul din comandanții brigăzii de parașutiști, fondator al unității de comando 101 și ca general-maior, comandant al trupelor frontului de sud.

 

4 ianuarie 2006 - A încetat din viaţă la Montreal, bolnav de Alzheimer, poetul canadian de origine română, Irving Peter Layton (Israel Pincu Lazarovitch).

Irving Layton (n. 12 martie 1912 Târgu Neamț, România, d. 4 ianuarie 2006 Montreal, Canada) a fost un poet evreu canadian născut cu numele Israel Pincu Lazarovici, numele de fată al mamei sale fiind Flamplatz - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Irving Layton – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Irving Layton (n. 12 martie 1912 Târgu Neamț, România, d. 4 ianuarie 2006 Montreal, Canada) a fost un poet evreu canadian născut cu numele Israel Pincu Lazarovici, numele de fată al mamei sale fiind Flamplatz Încă din anii ’40 a fost recunoscut drept unul dintre cei mai prolifici, versatili, revoluţionari şi controversaţi poeţi ai şcolii “moderne” canadiene. Reputaţia i s-a consolidat în anii ’50-’60, mai ales după publicarea lucrării “A Red Carpet for the Sun” în 1959. Unul dintre elevii săi celebri a fost Leonard Cohen, muzician, scriitor, promotorul postmodernismului canadian. (n. 12 martie 1912, Târgu Neamţ, România).

 

4 ianuarie 2010 - A fost inaugurată oficial cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, având o înălțime de 828 m.

Burj Khalifa este un zgârie-nori din Dubai, cea mai înaltă clădire (structură arhitectonică) construită vreodată de om, măsurând 828 m înălțime. Construcția a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari

A fost proiectata de arhitecti americani si construita de o firma specializata din Coreea de Sud. La data de 9 februarie 2010, platforma de observație de la etajul 124 a fost închisă publicului din cauza unei defecțiuni electrice.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; ro.wikipedia.org; www.burjkhalifa.ae

 

4 ianuarie 2020 - Libia – Cel puţin 28 de morţi într-un raid aerian la Tripoli. Cel puţin 28 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite sâmbătă într-un raid aerian împotriva unei şcoli militare la Tripoli, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Guvernul de uniune naţională (GNA), relatează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com