”Dărâmă sonda!” Protest împotriva fracturării hidraulice și TTIP

fracking-day-pungesti-0

Catiusa Ivanov
“Dărâmă sonda”, “Respect Pungești”, “Stop exploatării gazelor de șist”, “Viitorul este trist cu gazele de șist”, “Nu corporația face legislaţia”, “Chevron go home”, “Și casa ta ar putea fi luată dacă se găseşte aur sub ea”, “Nu vrem fracturare hidraulică” și “Stop TTIP” sunt doar câteva dintre mesajele transmise de cei circa 100 de oameni adunați sâmbătă în Piața Universității din Capitală. Protestul a fost organizat de Green Peace România și mai multe ONG-uri care se împotrivesc exploatării gazelor de șist și tratatului transatlantic pentru comerț și investiții pentru a sărbători ziua internațională împotriva fracturării hidraulice.

“Astăzi, 11 octombrie sunt mai multe evenimente ce se sărbătoresc simultan. Unul dintre ele, cel mai important la nivel global este Global FrackDown sau ziua mondială de luptă împotriva fracturării hidraulice, ediția a III-a. Este și al treilea an în care se sărbătorește și în România. Astăzi ne alaturăm acestui eveniment care se desfășoară în peste 300 de orașe din lume. Întrucât ultimul an a fost un an plin de evenimente pe această temă a gazelor de șist, avem cunoscut un fenomen Pungești de la care astăzi se împlinește un an. Avem alte locuri din lume unde au avut loc întâmplări între comunitățile locale care au fost invadate pur și simplu de companiile exploatatoare sprijinite de forțele de ordine din fiecare stat. Tot astăzi Europa protestează împotriva tratatului dintre Uniunea Europeană și SUA – Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții – Acest tratat ale cărui negocieri se desfășoară în secret au atras protestele întregii societăți civile din Europa și a unor zone politice. Trebuie să vă spunem că acest tratat reprezintă o amenințare la adresa democrației în sine. Se încearcă printr-un tratat între UE și SUA să se treacă peste suveranitatea cetățenilor, dar și peste suveranitatea statelor. Practic tratatul vine să aducă o supremație a corporațiilor asupra drepturilor fundamentale ale cetățenilor și ale suveranității statelor”, a declarat George Epurescu, unul dintre liderii protestatarilor.

La eveniment au participat și câțiva cetățeni de la Pungești care au fost felicitați pentru acțiunile lor și au primit o bornă pe care scria “Pungești KM. 0 Demnitate Curaj România”.

Cetățenii care au participat la protest se împotrivesc atât exploatării gazelor de șist cât și TTIP-ului. “Am venit să tragem un semnal de alarmă contra fracturării hidraulice la gazele de șist. Sunt și împotriva TTIP-ului, dar în special împotriva exploatării gazelor de șist. Fracturarea hidraulică este o metodă foarte poluantă apoi că în România nu s-au luat toate măsurile de protecție a cetățeanului, iar cetățeanul pe Legea 35 are dreptul la un mediu curat”, a declarat Maria Ciocârlan, 36 de ani.

“Am venit fiindcă sunt împotriva acestor încercări de a porni și în România fracturarea hidraulică și sunt în solidaritate cu mișcarea internațională împotriva fracturării hidraulice. Pe de altă parte, în România este și o mișcare împotriva acestor tratate comerciale cu SUA și Canada, referitor la rezolvarea disputelor între investitori și stat, care dau investitorilor prea mari drepturi și pot duce la scăderea standardelor din UE la nivelul celor din America de Nord”, a explicat Robert Tecuţ, 29 ani.

fracking-day-1
fracking-day-2
fracking-day-3
fracking-day-4
fracking-day-5
fracking-day-6
fracking-day-7
fracking-day-8
fracking-day-9
fracking-day-pungesti
fracking-day-rosia-montana
articol preluat de pe http://romaniacurata.ro/