Uniți Salvăm

1239638_582345535140811_606135377_n

■ Cine suntem?

Uniți Salvăm este o comunitate eterogenă și transideologică de persoane, grupuri informale și organizații. Mai simplu spus, suntem diferiți și nu avem o ideologie comună, dar ne-am organizat ca să acționăm când drepturile ne sunt încălcate.

Funcționăm ca o platformă civică, independentă de sistemul de partide politice, parte a societății angajate în viața publică. Uniți Salvăm are ca misiune construcția și consolidarea unei societăți pluraliste.

■ Scopurile Uniți Salvăm

► Să generăm și să susținem inițiative ale societății civile de interes general
► Să încurajăm democrația participativă, să facilităm participarea tuturor cetățenilor la luarea deciziilor de interes public
► Să asigurăm respectarea statului de drept
► Să contribuim la o dezvoltare economică durabilă
► Să încurajăm și să formăm cetățeni conștienți de drepturile lor, responsabili, solidari, implicați în treburile cetății

■ Valorile pe care ne bazăm?

☼ Solidaritate
☼ Toleranță
☼ Justiție
☼ Dialog
☼ Libertate
☼ Transparență

■ Ce facem, concret?

► Monitorizăm deciziile publice și activitatea responsabililor politici și administrativi
► Informăm cetățenii în probleme de interes public
► Mobilizăm și susținem cetățenii în inițiative de interes general, precum și împotriva deciziilor abuzive, incorecte, nelegitime, ilegale, discriminatorii sau neconstituționale
► Facilităm și organizăm dezbateri publice ale diverselor probleme cu care se confruntă societatea în care trăim

■ Obiective imediate

► Interzicerea mineritului pe bază de cianuri în România și Includerea Sitului Minier Istoric de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Universal UNESCO
► Interzicerea prin lege în România a fracturării hidraulice de mare volum în explorarea și exploatarea gazelor de șist și a altor hidrocarburi provenind din zăcăminte neconvenționale, precum și anularea concesiunilor și a licențelor de explorare și exploatare a hidrocarburilor de șist
► Modificarea legii partidelor politice prin relaxarea condițiilor de înființare a acestora și revizuirea legilor electorale, prin diminuarea pragurilor și a contribuțiilor financiare și reducerea numărului de semnături necesar pentru înregistrarea candidaților independenți

♥ Comunitatea Uniți Salvăm este deschisă tuturor celor care respectă și aderă la misiunea, obiectivele și valorile asumate!

→ Dacă vrei să te implici activ alături de noi, contactează-ne pe pagina Uniți Salvăm (https://www.facebook.com/unitisalvam) sau în grupul nostru (https://www.facebook.com/groups/505149109604582) și intră în dialog. Participă ca voluntar în proiectele pe care le demarăm! Vino să ne cunoști, intră într-un grup de lucru, organizează-te și fă-ți auzită vocea!

■ Și o descriere mai veche, mai puțin tehnică, despre începutul acestei mișcări:

Toamna se face bulionul civic.

Legea dată de Guvern cu dedicație pentru Roșia Montană a declanșat o mișcare civică de solidaritate. În țară și-n afara ei, tineri români și-au spus în stradă părerea despre proiect, anume: că el e indezirabil, că dezbaterea publică nu e una reală, că argumentele de mediu sunt ignorate și finalmente că guvernele de până acum au gestionat situația Roșiei cu lașitate, fugind de răspunderea cu care noi, cetățenii, i-am investit.

Mișcarea e simbolică pentru cei care și-au pierdut speranța la o guvernare bună. În piețe din țară s-au strâns studenți, tineri profesioniști, artiști, mame, pensionari. Români pentru Roșia Montană, care e fitilul speranței noastre. Noi, oameni cu scaun la cap, stăm în fund pe asfalt ca să arătăm că speranța există și îi chemăm alături de noi și pe cei care află într-un fel sau altul de existența mișcării.

Ne unește ritmul pe care-l ni-l susținem cu bătăi ritmice în asfalt. Batem din linguri, cratițe și pet-uri (dar nu lăsăm mizerie în urmă) pentru că acest gest mărunt ne unește spiritual. Avem legitimitate pentru că suntem cetățeni implicați în societate. Unii nu votează că n-au pe cine sau nu vor să valideze sistemul, alții votează și își aleg aleșii pentru a-și duce un mandat la capăt. Dacă credeți că nu contăm, să știți că plătim taxe prin care finanțăm aparatul de stat. Da, suntem educați și voi, cei ce urmăriți interesul personal în detrimentul binelui public trebuie să vă temeți de noi, chiar dacă nu suntem violenți. Suntem mulți, și doar o parte din noi a ales să iasă în stradă în detrimentul unui trai la cutie.

Suntem o generație nealtoită al cărei timp a sosit. Vrem să arătăm că suntem vii și vrem să lăsăm în urmă o țară în care să se poată trăi.

Ieșiți din casă / dacă v-apasă.


Ideea paginii „UnițiSalvăm” s-a născut în cadrul unui atelier spontan în Piața Universității – 3 septembrie 2013. Rațiunea de a fi a paginii e centralizare/organizare/informare. Nu avem lideri, doar cetățeni mai vizibili. Suntem extrem de deschiși oricăror idei, scrieți-ne.

Dacă faci un eveniment în țară, zi-ne și nouă.
articol preluat de pe https://www.facebook.com/unitisalvam/info