Încărcare Evenimente

« Toate Evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

#Observator cu ochii-n ‘14

noiembrie 2, 2014

Poate că vei merge la vot. Poate că nu! Dar orice alegere ai face, votul este un drept. Al tău. Este legat de tine ca om, ca cetățean cu drepturi depline, este legat de numele tău. Constituția îți spune că este al tău. Legile îți spun că este al tău. Chiar și politicienii îți spun că este dreptul tău. Pe deplin și pentru totdeauna, al tău. Al tău, al prietenilor tăi, al familiei tale, al copiilor tăi, al tuturor celor pe care-i cunoști. Și nimeni, dar absolut nimeni nu are voie și nici nu trebuie să poată să ți-l ia. Și totuși…

Și totuși, observi! Observi cum în fiecare an electoral, la fiecare numărătoare a buletinelor de vot se întâmplă ceva ce n-ar trebui și nici nu e firesc să se întâmple. De fiecare dată, presa vuiește pe acest subiect. De fiecare dată! Voturi furate, ștampile puse pe buletine, în numele unor oameni decedați, ”turiști electorali” – toate acestea fac titlurile ziarelor și umplu programele de știri. Și tu observi că nu s-a schimbat nimic! Fie că ai fost la vot, fie că nu, acest lucru nu s-a schimbat. Cineva a furat voturi. Poate că printre ele era chiar al tău. Nu este o excepție, nu este o întâmplare, dimpotrivă: observi că este o constantă și că este un fapt. Dar, mai ales, este ceva premeditat! Iar asta este mai mult decât grav: este înfricoșător!

Nu știi cum se întâmplă exact, dar observi că se întâmplă. Nu știi cine numără voturile, cum numără voturile, când numără voturile. Dar mai este ceva ce nu știi: faptul că poți să afli! Este tot un drept. Și este tot al tău. Ai dreptul și poți fi observator la alegerile prezidențiale! O poți face, chiar poți. Și nici măcar nu este greu. Așadar, poți sta acasă pentru a auzi, din nou, mereu, despre neregularitățile de la alegeri. Te poți amăgi că votul tău nu a fost furat. Sau poți verifica cu ochii tăi. Fii observator! Se tem de prezența ta și de simțul tău de observație. Nu e vorbă goală, chiar se tem. Pentru că tu te reprezinți doar pe tine.

Așadar, poate că mergi la vot, poate că nu. Votul este un drept și doar tu decizi dacă îl folosești sau nu. Dar apărarea drepturilor tale este o obligație.

—– Dacă dorești să fim împreună #cuochiipeei în ziua votului, completează formularul acesta: http://sites.resursecivice.ro/observator/. Solicitarea ta merge către o organizație care se va ocupa de acreditarea și distribuirea observatorilor către secțiile de votare cu cele mai dubioase rezultate în alegerile recente. Adică acolo unde morții votează, autocarele se plimbă nestingherite etc. Organizația care va asigura acreditarea observatorilor, Centrul de Resurse Civice, s-a înfiinţat în 2006 pentru a sprijini, promova şi dezvolta conştiinţa şi iniţiativa civică, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional.

Printre altele, Centrul pentru Resurse Civice a acreditat observatori independenţi la Referendumul privind repornirea mineritului în Apuseni (”Referendumul Cianurii”), organizat de către Consiliul Judeţean Alba în 35 de localități, un referendum invalidat în principal datorită prezenței observatorilor independenți la urne, care au supravegheat și semnalat neregulile din procesul de vot - www.resursecivice.ro/moții-au-ales-sa-nu-se-prezinte-la-referendumul-pe-tema-mineritului/?lang=ro.

După completarea formularului, unul dintre voluntarii Centrului de Resurse Civice te va contacta pentru stabilirea pașilor următori – instruirea în vederea acreditării, precum și alte detalii (obținerea actului care atestă acreditare, act cu care te vei putea prezenta în secția de vot la care ai fost repartizat).

Alte informații utile:

— Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei
www.dreptonline.ro/legislatie/legea_370_2004_alegerea_presedintelui_romaniei_republicata_2011.php

— Manualul observatorului 2012 - www.alegericorecte.ro/images/Manualul%20observatorului%20locale2012.pdf

— La ce să te aștepți - http://hunedoaralibera.ro/metode-de-furt-la-vot-schemele-ilegale-pe-intelesul-tuturor/

Pentru întrebări te rugăm să ne scrii la adresa: observator@resursecivice.ro

 

Detalii

Data:
noiembrie 2, 2014
Event Category:
Etichete Eveniment:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/723937437656049/

Locaţie

România
+ Harta Google

Organizator

Uniți Salvăm
Website:
www.unitisalvam.ro

Lasa un comentariu