Dan Dungaciu: Rusia pregătește Rep. Moldova un nou Memorandum Kozak

nu-vrem-federatie-republica-moldova

foto – flux.md
articol – IULIA MODIGA – infoprut.ro

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei și președintele Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), este de părere că Rusia nu pregătește un război cu Republica Moldova, ci federalizarea printr-un nou Memorandum Kozak.

,,Ceea ce Moscova a obţinut prin război în Ucraina a obţinut prin negocierile de formare a guvernului în R. Moldova. E vorba despre un guvern care a blocat inclusiv ca perspectivă integrarea euro-atlantică. Pasul doi al Moscovei, în parteneriat cu Chişinăul, nu va fi deci invadarea R. Moldova sau „anexarea” Transnistriei (ideea stupidă pentru că Moscova a anexat deja, fără acte, regiunea separatistă), ci găsirea unor pârghii de siguranţă în plus. Iar această pârghie este legalizarea ocupaţiei ruse în Transnistria, respectiv „soluţionarea” conflictului prin formule de „federalizare” sau autonomie extinsă pentru Transnistria, care vor avea drept consecinţă blocarea deciziei de politică externă sau de securitate a Chişinăului de către Tiraspol”, semnalează prof. univ. dr. Dan Dungaciu.

Președintele FUMN este de părere că un nou Memorandum Kozak propus de Moscova va fi pe placul coaliției „europeano-comunistă” de la Chişinău, care oferă asigurări că nu va mai discuta despre ideea de aderare la NATO sau ideea de reunificare cu România.

Memorandumul Kozak sau Planul Kozak, numit după inițiatorul său Dmitri Kozak, adjunctul șefului administrației președintelui rus, a fost o propunere făcută în 2003 și care viza soluționarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova. Regiunea transnistreană și Găgăuzia urmau să obțină statut special, care le-ar fi permis să blocheze proiectele de legi pe care le-ar fi considerat dezavantajoase, iar trupele rusești ar fi staționat în stânga Nistrului încă 20 de ani.

articol preluat de pe http://infoprut.ro/