Proteste și Revendicări – 24 iulie 2020

24 iulie 2020 - Societatea civilă s-a întâlnit cu Procurorul General, pentru a discuta despre Dosarul 10 august - foto preluat de pe www.facebook.com/vedemjust.ro

24 iulie 2020 – Societatea civilă s-a întâlnit cu Procurorul General, pentru a discuta despre Dosarul 10 august

foto preluat de pe www.facebook.com/vedemjust.ro

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ – Societatea civilă s-a întâlnit cu Procurorul General, pentru a discuta despre Dosarul 10 august

articol preluat de pe www.facebook.com/initiativaromania2016

24 iulie 2020

La solicitarea grupurilor civice active în protestele pentru democrație și justiție din Piața Victoriei din ultimii 3 ani, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc astăzi, 24 iulie, o întâlnire cu procurorul general Gabriela Scutea.

Urmare Ordonanței din 26.06, Dosar 2122/DP/2019 ce cuprinde rezoluțiile DIICOT, asumate sub semnătură de procurorul Doru Stoica, în dosarul #10august, principala solicitare a reprezentanților grupurilor civice a fost cea de redeschidere a acestui dosar prin preluarea sa de către Parchetul General.

Această solicitare este susținută de reprezentanții a peste 25 de grupuri civice și de o petiție semnată de peste 40.000 de membri ai Comunității Declic, înaintată astăzi procurorului general.

În debutul întâlnirii a fost reiterat caracterul pașnic, demonstrat în timp, al protestelor din Piața Victoriei și faptul că trăsătura principală a majorității participanților la aceste proteste a fost refuzul abuzurilor și violenței, aspecte caracteristice aflate în contradicție cu afirmațiile cuprinse în Ordonanța DIICOT care laudă demersul forțelor de ordine de a-i trata pe protestatari ca pe o ”cultură iremediabil compromisă” care este nevoie să fie ”întoarsă la stadiul de brazdă”.

Deși la acest moment nu există număr de intrare la Parchetul General în vederea analizei dosarului, procurorul general a recunoscut că a studiat textul ordonanței și a menționat rezervele personale cu privire la modul de redactare al acesteia. Totodată, Gabriela Scutea a specificat faptul că opinia domniei sale, justificată de dreptul procurorului general de verificare a procurorilor din subordine, se va baza pe probatoriul din cele 133 de volume ale dosarului.

Un punct important al întâlnirii a fost reprezentat de discutarea termenelor din dosar, atât a celor nepermis de lungi din ultimii doi ani care au dus la percepția publicului că s-a încercat tergiversarea dosarului cât și a termenelor viitoare de clarificare a unei rezoluții în acest caz astfel încât să nu se ajungă la o situație similară cu dosarele Revoluției sau Mineriadei.

Participanții la întâlnire au adus în atenția procurorului general mai multe aspecte neconforme sau lipsă din textul ordonanței DIICOT care ridică semne de întrebare asupra modului de realizare a anchetei și asupra echidistanței procurorului de caz și justifică, în opinia noastră, redeschiderea dosarului și preluarea acestuia de către Parchetul General: necesitatea desecretizării comunicărilor dintre jandarmi și șefii acestora, motivele pentru care persoanele cunoscute ca agitatori cu antecedente violente nu au fost extrase din mulțime, absența cercetării de teren și expertizei criminalistice asupra grenadelor de mână cu efect iritant-lacrimogen, absența evaluării expertului din dosar asupra nivelului concentrației de gaz, acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor, faptul că nu au fost audiate toate persoanele vătămate care au depus plângere și, nu în ultimul rând, eludarea rolului colonelului Cătălin Răzvan Paraschiv.

În concluzia întâlnirii, dincolo de demersurile legale pe care le vor face reprezentanții grupurilor civice în continuare sau de măsurile pe care le poate lua procurorul general, este imperios necesară asumarea de către magistrați și societatea civilă a unor eforturi comune pentru ca sistemul de justiție din România să fie în măsură să servească cu cinste și să ofere dreptate pentru cetățenii acestei țări.

Participanți la întâlnire: Lucian Checheriță – VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie, Cristian Mihai Dide – Evoluție În Instituție, Catalina Hoparteanu – Declic, Cosmin Pojoranu – Funky Citizens, Marian Rădună și Raluca Paraschiv – Geeks For Democracy / REZISTENȚA, Angi Serban – Corupția ucide și Diana Maria Voicu – Inițiativa România.

Participanții dețin mandat de reprezentare de la următoarele organizații:
Fundatia Freedom House, România,
Grupul de Dialog Social,
Asociatia World Teach,
Centrul Syene pentru Educație,
Centrul European pentru Educație Juridică,
Societatea Timișoara,
Asociația Valoare Plus,
Asociația Donne Romene din Italia,
Rezistența Civică Galați, și
membrii Contract România: Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Reset Iași, Aradul Civic, Rezist Milano, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, #activAG Pitești, Oradea Civică 2017, Brașovul Civic,
Diaspora Franța Solidară cu România,
Protestatari PRO DEMOCRAȚIE Londra,
Grupul Civic Madrid

articol preluat de pe www.facebook.com/initiativaromania2016

 

Ungaria: Mii de protestatari la Budapesta împotriva restricţionării libertăţii presei

Mii de persoane au protestat vineri seara în Budapesta împotriva restricţionării libertăţii presei din Ungaria, la chemarea partidului liberal de opoziţie Momentum, informează dpa. Participanţii la miting au pornit de la clădirea în care se află sediul redacţiei site-ului de ştiri index.hu şi s-au îndreptat spre reşedinţa oficială a prim-ministrului Viktor Orban din Castelul Buda scandând “Democraţie!” şi “Ne-am săturat!”.

Miercuri, proprietarii site-ului de ştiri index.hu, parteneri de afaceri ai premierului Orban, au forţat demiterea redactorului-şef Szabolcs Dull. Drept răspuns, întreaga echipă de conducere şi aproape toţi angajaţii şi-au depus demisia vineri. Viitorul celui mai popular site de ştiri din Ungaria este acum incert. De mai mulţi ani, Index.hu este deţinut, mai mult sau mai puţin direct, de oameni de afaceri care îl susţin pe premierul Ungariei, Viktor Orban.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Bulgaria – Protestatarii cer pentru a 15-a zi consecutiv demisia guvernului (23 iulie 2020)

Demonstraţiile de la Sofia au continuat joi pentru a 15-a zi consecutiv: protestatarii cer demisia guvernului condus de premierul Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev, relatează BTA.

Ceva mai târziu, seara, preşedintele Rumen Radev s-a alăturat protestatarilor şi a declarat că, deşi aceştia vor demisia guvernului şi a procurorul general, “deţinătorii puterii rămân surzi la vocea poporului şi discută despre remedierea cabinetului“.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Bulgaria - Protestatarii cer pentru a 15-a zi consecutiv demisia guvernului (23 iulie 2020) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Bulgaria – Protestatarii cer pentru a 15-a zi consecutiv demisia guvernului (23 iulie 2020) – foto preluat de pe www.agerpres.ro

 

Mişcarea Fridays for Future planifică o grevă globală pentru climă în septembrie

Fridays for Future (”Vineri pentru viitor”) planifică un alt protest global pe teme de mediu pentru luna septembrie, după ce pandemia de COVID-19 a forţat această mişcare globală a tinerilor preocupaţi de încălzirea globală să ia o pauză, a anunţat un important activist din Germania, potrivit DPA.

După îndelungi consultări cu activişti din diferite locuri de pe glob, am decis să convocăm următoarea grevă climatică globală pentru data de 25 septembrie”, a declarat Luisa Neubauer pentru DPA.

Decizia nu a fost uşoară, a adăugat aceasta. Formele concrete de protest care vor fi puse în practică sunt încă în discuţii.

Din cauza ignoranţei din momentul actual în ceea ce priveşte politicile climatice, dorim în mod clar să ieşim din nou pe străzi”, a spus tânăra activistă în vârstă de 24 de ani.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro