Știri din Republica Moldova – 24 iulie 2020

Protest la sediul SIS (24 iulie 2020) - foto preluat de pe pages.md

Protest la sediul SIS (24 iulie 2020)

foto preluat de pe pages.md

24 iulie 2020

 

Starea de urgenţă în Republica Moldova se prelungeşte până la 31 august

Starea de urgenţă în Republica Moldova se prelungeşte până la 31 august, a anunţat vineri guvernul de la Chişinău. Decizia a fost aprobată la şedinţa de astăzi a Comisiei Naţionale Extraordinare în Sănătate Publică, condusă de premierul Ion Chicu.

Organizarea ceremoniilor, precum nunţi sau botezuri, va fi în continuare interzisă în localurile publice şi private.

În acelaşi timp, va fi permisă desfăşurarea evenimentelor în cadrul unităţilor de alimentaţie publică cu participarea a cel mult 50 de persoane, cu respectarea strictă a regulilor.

Totodată se va permite desfăşurarea activităţilor de turism şi recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane.

Persoanele în vârstă de peste 63 de ani nu vor avea voie în locuri publice, decât dacă se impune dintr-o necesitate stringentă. Vor rămâne închise terenurile de joacă pentru copii, terenurile de sport, parcurile de distracţii sau zonele de agrement. Rămâne suspendată şi activitatea cluburilor de noapte sau disco-baruri, indiferent de denumirea şi tipul unităţii comerciale, a precizat prim-ministrul Chicu, conform unui comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

SIS, pichetat de unioniști: De ce acest serviciu nu se ocupă de prezența militarilor ruși în regiunea separatistă sau de „kuliokul” cu bani primit de Dodon?

Reprezentanții Asociației „UNIREA-ODIP” au protestat astăzi, la sediul Serviciului de Informație și Securitate, manifestându-și astfel dezacordul față de tentativele instituției de a îngrădi libertatea de exprimare. Manifestația a avut loc în contextul în care directorul adjunct al SIS, Artur Gumeniuc, a sesizat Consiliul Audiovizualului, cu privire la o transmisiune televizată a unioniștilor, invocând lipsa dreptului la replică.

Cu megafoane și purtând măști de protecție cu inscripția „Cenzură”, unioniștii au acuzat SIS că în loc să se implice în problemele stringente ale statului, precum prezența militarilor ruși în regiunea separatistă sau „kuliokul” cu bani primit de președintele Dodon, instituția atacă nejustificat unioniștii.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Serviciul de Informație și Securitate sesizează Consiliul Audiovizualului privind declarațiile unui invitat. Se pare că angajații SIS au uitat de restul amenințărilor cu care se confruntă acest stat și au decis să ia la ochi, în mod nejustificat, unioniștii. Și vorbim aici nu de simpli ofițeri SIS, dar chiar de directorul adjunct al instituției. De ce SIS nu manifestă echidistanță și nu se implică la fel de activ în cazul televiziunilor de propagandă rusești?”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele „UNIREA-ODIP”.

cititi mai mult pe infoprut.ro