Ziua internațională a fericirii (20 martie)

Ziua Internațională a Fericirii (20 martie) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ziua Internațională a Fericirii (20 martie)

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe ro.wikipedia.org si www.agerpres.ro

 

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie (proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org).

În 2020, tema Zilei internaţionale a fericirii este reluată de anul trecut: “Mai fericiţi împreună” (“Happier Together”). Organizatorii au dorit, astfel, să sublinieze importanţa pe care grija faţă de bunăstarea semenilor şi a comunităţilor o are pentru propria noastră stare de bine. “Toată lumea vrea să fie fericită – iar viaţa este mai fericită când suntem împreună. Aşa că haideţi să celebrăm umanitatea noastră comună“, se arată pe pagina oficială a evenimentului, www.dayofhappiness.net.

La 20 martie 2019, ONU a dat publicităţii Raportul Fericirii Mondiale (World Happiness Report), bazat pe sondaje efectuate timp de trei ani de Gallup, care evaluează nivelul de fericire perceput de cetăţenii a 156 de state. Printre factorii luaţi în calcul pentru această evaluare s-au numărat produsul intern brut pe cap de locuitor, speranţa de viaţă sănătoasă şi percepţia cu privire la corupţie în instituţiile guvernamentale şi mediul de afaceri. Raportul s-a concentrat în mod special pe ”fericire şi comunitate” având în vedere factori precum media de socializare şi tehnologia, normele sociale, conflictele şi politicile guvernamentale.

Cei mai fericiţi s-au dovedit a fi locuitorii din Finlanda, urmaţi de vecinii nordici din Danemarca, Norvegia şi Islanda. În topul zece al celor mai fericite ţări din lume au mai intrat Olanda, Elveţia, Suedia, Noua Zeelandă, Canada şi Austria. România s-a situat pe poziţia 48.

Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei ”Economişti pentru pace şi securitate”, un ONG afiliat ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenţia asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană creşte proporţional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al ţărilor.

În al doilea rând, cei de la ONU încurajează pe toată lumea să împărtăşească, în mediul online, vestea că 20 martie este Ziua internaţională a fericirii, prin folosirea unor termeni cheie precum: #internationaldayofhappiness (#ziuainternaţionalăafericirii), #happinessday (#ziuafericirii), #choosehappiness (#alegefericirea) sau #createhappiness (#creeazăfericire).

Printre sugestiile pe care cei de la ONU ni le fac pentru a atinge o stare sufletească de mulţumire intensă şi deplină se numără alimentaţia corectă, exerciţiile fizice, gândirea pozitivă. Suntem încurajaţi să petrecem cât mai mult timp alături de persoanele apropiate, dar fără să neglijăm introspecţia. Gratitudinea sinceră şi caritatea sunt, la rândul lor, ingrediente ale fericirii.

Totodată, cei de la ONU ne amintesc că fericirea este contagioasă şi că un simplu zâmbet poate însenina chiar şi ziua unui străin.

Ziua dedicată fericirii mondiale coincide cu Ziua internațională a Francofoniei. Organizația Națiunilor Unite invită, de asemenea, organizațiile internaționale și regionale, precum și societățile civile, inclusiv organizații non-guvernamentale și persoane fizice, să marcheze Ziua Internațională a Fericirii prin diverse activități publice de sensibilizare. ONU a dorit ca inițiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică.

 

articole preluate de pe ro.wikipedia.org si www.agerpres.ro
cititi mai mult despre Ziua internațională a fericirii si pe: www.agerpres.ro; www.dayofhappiness.net; en.wikipedia.org