Ziua mondială a astmului (în prima zi de marţi a lunii mai)
foto preluat de pe ginasthma.org
articole preluate de pe www.agerpres.ro
Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua mondială a astmului este un eveniment anual marcat, în prima zi de marţi a lunii mai, de către Iniţiativa Globală pentru Astm (GINA) în colaborare cu grupurile pentru îngrijirea sănătăţii şi cu educatori specializaţi în problemele astmului şi are ca obiectiv îmbunătăţirea informării despre această afecţiune şi despre modurile de îngrijire.
Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Pentru ca o persoană să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori – o sensibilitate genetică şi întâlnirea cu un element declanşator în mediul înconjurător. Specialiştii consideră că numărul cazurilor a crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Din păcate, foarte mulţi bolnavi nu au posibilitatea să-şi cumpere medicamentele necesare tratamentului.
Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii statisticile arată că aproximativ 235 de milioane de oameni sunt afectaţi de astm, la nivel mondial. Este o boală comună în rândul copiilor. Peste 80% din decesele cauzate de astm au loc în ţările cu venituri mici şi cu venituri medii. Medicaţia poate controla astmul. Evitarea fenomenelor declanşatoare de astm poate reduce, de asemenea, severitatea astmului. Gestionarea adecvată a astmului poate permite oamenilor să se bucure de o bună calitate a vieţii.
În Europa 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului. Prevalenţa este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor, iar, în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat. Raportul GINA confirmă faptul că astmul este în creştere în întreaga lume şi estimează că încă 100 de milioane de persoane ar putea să sufere de astm până în 2025.
Prevalenţa simptomelor de astm la adulţi în ţara noastră este în jur de 10%, iar la copii de 6,4%. Datele statistice de la Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică arată ca numărul cazurilor de astm bronşic înregistrat de către medicii de familie în anul 2011, în România, a fost de 23.552, cu 12% mai mult faţă de anul 2009.
cititi mai mult pe agerpres.ro si ginasthma.org