15 februarie – Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer
foto preluat de pe www.facebook.com/childhoodcancerinternational
articole preluate de pe: basilica.ro; www.agerpres.ro
15 februarie – Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer
Ziua a fost stabilită la inițiativa organizației Childhood Cancer International (CCI) și are ca scop susținerea copiilor și adolescenților diagnosticați cu cancer.
În această zi, la nivel global sunt promovate campanii dedicate ridicării gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil.
CCI reprezintă o rețea globală alcătuită din 176 de federații și organizații din aproximativ 90 de țări.
Conform site-ului organizației, în fiecare an, mai mult de 400.000 de copii și adolescenți, cu vârste sub 20 de ani, sunt diagnosticați cu cancer.
Media de vindecare a celor diagnosticați depinde de regiune.
În țările înstărite rata de vindecare a cancerului este în jur de 80%, iar în țările mai sărace rata de vindecare este în unele cazuri de 20%.
Potrivit datelor colectate la nivel internațional, la fiecare trei minute un copil moare de cancer.
Simbolul Zilei este funda aurie, fiindcă aurul este metalul cel mai prețios, la fel cum și copiii sunt cea mai prețioasă avere a societății.
Când vorbim despre cancerul infantil ne referim la mai mult de 12 tipuri majore şi peste 100 de subtipuri.
Tumorile cerebrale rămân principala cauză a decesului cauzat de cancer la copii.
Cancerele din copilărie sunt în principal cele ale celulelor albe din sânge (leucemie), creierului, oaselor, sistemului limfatic şi tumorilor muşchilor, rinichilor şi sistemului nervos.
Vârsta medie pentru cancerul la copil este de şase ani, iar cancerele la copiii foarte mici sunt foarte agresive.
Trei tipuri de cancer infantil reprezintă majoritatea cazurilor la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani: leucemie – 32%; cancer la creier şi sistemul nervos central – 19%; limfoame – 11%, arată sursa citată anterior.
Obiectivul ţintă al Iniţiativei Globale pentru Cancerul Copilului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de a elimina toată durerea şi suferinţa copiilor care luptă împotriva cancerului şi de a obţine cel puţin 60% de supravieţuire pentru toţi copiii diagnosticaţi cu cancer din întreaga lume până în 2030.
Aceasta reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare şi înseamnă salvarea suplimentară a unui milion de vieţi în următorul deceniu, subliniază ICCD.
Cauzele majorităţii cancerelor infantile sunt necunoscute (într-o mare măsură, factorul genetic jucând un rol puternic) şi nu pot fi prevenite decât prin încurajarea unor obiceiuri de viaţă sănătoase pe care le putem cultiva ca părinţi: hrană sănătoasă, mişcare în aer liber, interacţiune socială sănătoasă, mai arată https://comunitateaoncologica.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro