Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 9 mai
Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 9 mai
foto preluat de pe www.facebook.com
articol preluat de pe www.consilium.europa.eu
9 mai 2019
Principalele rezultate
La Consiliul European informal, care a avut loc în România, la Sibiu, în data de 9 mai 2019, au participat șefii de stat sau de guvern din UE. Liderii UE s-au concentrat asupra unor planuri strategice pentru Uniune pentru anii care urmează. De asemenea, aceștia au convenit să se reunească din nou la 28 mai 2019 la Bruxelles pentru a discuta despre rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.
„Am vorbit atât despre chestiuni interne, cât și despre provocări globale, ținând cont de faptul că lumea în care trăim devine tot mai schimbătoare și mai imprevizibilă.”
- Donald Tusk, președintele Consiliului European
Declarația președintelui Donald Tusk, 9/05/2019
Agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024
Liderii UE au discutat despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Aceștia au făcut schimb de opinii cu privire la provocările și prioritățile cu care se va confrunta UE în următorii ani. Discuțiile de la Sibiu s-au bazat pe o notă a Agendei liderilor elaborată de președintele Tusk și au fost structurate în două părți: una dedicată dimensiunilor externe, cealaltă consacrată dimensiunilor interne.
„Această discuție va avea ca rezultat adoptarea, în iunie, de către Consiliul European, a priorităților Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, cunoscute și sub numele de Agenda strategică.”
- Donald Tusk, președintele Consiliului European
Agenda strategică va fi utilizată pentru planificarea lucrărilor Consiliului European și va servi drept bază pentru programele de lucru ale celorlalte instituții ale UE.
Agenda actuală a fost convenită în iunie 2014 de către Consiliul European. Aceasta se axează pe cinci domenii prioritare:
- locuri de muncă, creștere economică și competitivitate
- autonomizarea și protejarea cetățenilor
- politicile privind energia și clima
- libertate, securitate și justiție
- UE ca actor mondial puternic
- Agenda liderilor (informații generale)
- Agenda strategică a UE 2014-2019
- Stabilirea agendei politice a UE (informații generale)
Nominalizările pentru conducerea UE
În contextul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, liderii UE au hotărât să se reunească la 28 mai 2019 la Bruxelles. Cu această ocazie vor discuta despre rezultatele votului și vor demara procesul de desemnare a șefilor instituțiilor UE.
„Acest proces va urma, firește, regulile stabilite prin tratate. Desemnările trebuie să reflecte echilibrul geografic, precum și situația demografică astfel încât atât țările mari, cât și cele mai mici să fie reprezentate în cele mai înalte poziții în Uniunea Europeană.”
- Donald Tusk, președintele Consiliului European
Președintele Tusk a subliniat că ar dori ca Consiliul European să desemneze noii lideri UE în iunie 2019.
Declarația de la Sibiu
Întrucât summitul a avut loc cu ocazia Zilei Europei, șefii de stat sau de guvern au adoptat Declarația de la Sibiu ca semn al unității și încrederii lor în viitorul UE.
„Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene.”
- Declarația de la Sibiu
Textul complet al Declarației de la Sibiu
Situația din Cipru
Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, i-a informat pe lideri cu privire la activitățile de foraj ale Turciei din zona economică exclusivă a Ciprului.
„Uniunea Europeană este unită în sprijinirea Republicii Cipru și se așteaptă ca Turcia să respecte drepturile suverane ale acestui stat membru al UE. Consiliul European va continua să urmărească îndeaproape evoluția acestor evenimente.”
- Donald Tusk, președintele Consiliului European
Summitul a fost găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent președinția Consiliului. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat reuniunea. Au fost prezenți, de asemenea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Informații cu privire la reuniune
Sibiu 09/05/2019
Documente pregătitoare
Comunicate de presă
Remarks by President Donald Tusk at the press conference of the informal summit in Sibiu
09/05/2019, 18:30
Declarația de la Sibiu
09/05/2019, 13:00
cititi mai mult pe: www.consilium.europa.eu; www.romania2019.eu