Ziua internațională a moașelor (5 mai)

UNICEF/Vishwanathan - An Auxiliary Nurse Midwife performs critical ante-natal services in Shrawasti, India - foto preluat de pe news.un.org

UNICEF/Vishwanathan – An Auxiliary Nurse Midwife performs critical ante-natal services in Shrawasti, India

foto preluat de pe news.un.org
articole preluate de pe: www.asociatiamoaselor.org; agerpres.ro

 

La 5 Mai, se sarbatoreste Ziua Internationala a Moaselor, propusa pentru prima data de Confederatia Internationala a Moaselor (ICM) in 1987, la Conferinta Moaselor din Olanda. Incepand cu anul 1992, aceasta zi este celebrata in fiecare an de catre moasele din peste 50 de tari, cu acceptul si recunoasterea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Asociatia Moaselor din Romania (AMsR) se aliniaza sarbatoririi Zilei Internationale a Moaselor, un prilej deosebit pentru reluarea activitatii ca asociatie profesionala, avand un rol important in colaborarea cu toate organismele nationale si internationale implicate in dezvoltarea standardalor de educatie si practica, cat si a normelor de etica pentru moase, ce vor contribui la ridicarea profesionalismului moaselor din Romania.

Pana in anul 2008, Asociatia Moselor din Romania a fost membra ICM si cu siguranta va redeveni.

În fiecare an, Ziua internațională a moașelor este sărbătorită de moașe, studenți, beneficiari și toate părțile implicare în procesul nașterii printr-o conferință online de 24 ore, care acoperă o gamă largă de subiecte cu vorbitori din întreaga lume.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederația Internațională a Moașelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moașă ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcție de particularitățile (obiceiuri, tradiții, sisteme medicale) din fiecare țară. Moașele sunt considerate esențiale pentru atingerea obiectivelor OMS și CIM de reducere a mortalității materne și a noilor născuți.

Confederația Internațională a Moașelor este o organizație non-guvernamentală acreditată și reprezintă moașele, asociațiile și organizațiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor și a nou-născuților. Aceste organizații includ OMS și alte agenții ale ONU, organizații globale de îngrijire a sănătății profesionale, inclusiv Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică, Asociația Internațională de Pediatrie, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, organizațiile non-guvernamentale și grupuri ale societății civile. După cum se menționează pe www.internationalmidwives.org, în prezent, CIM are ca membre 119 Asociații ale Moașelor, reprezentând 106 de țări de pe toate continentele. Confederația este organizată în patru regiuni: Africa, America, Asia Pacific și Europa. Împreună, aceste asociații reprezintă peste 400.000 de moașe la nivel global.

cititi mai mult pe: www.asociatiamoaselor.org; agerpres.rowww.internationalmidwives.org