21 septembrie – Ziua internaţională a păcii (ONU)

21 septembrie - Ziua internaţională a păcii (ONU) - foto preluat de pe unmiss.unmissions.org

foto preluat de pe unmiss.unmissions.org

articole preluate de pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.ro

 

21 septembrie – Ziua internaţională a păcii (ONU)


 

Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie.

Aceasta este dedicată păcii și în special absenței războiului și a violenței.

De exemplu cum ar fi încetarea temporară a focului într-o zonă de război pentru accesul ajutorului umanitar.

Sărbătorită anual, pe plan mondial, această zi a fost instituită în 1981, prin adoptarea, în unanimitate, a Rezoluţiei 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Această zi este marcată pentru a creşte la nivel internaţional angajamentul în slujba păcii dincolo de orice fel de diferenduri şi pentru a contribui în plus la edificarea unei culturi a păcii, potrivit www.un.org.

Cu acest prilej, se urmăreşte şi consolidarea idealurilor păcii în interiorul şi în relaţiile dintre naţiuni, precum şi în rândul oamenilor.

A fost marcată pentru prima dată, în septembrie 1982.

Textul Rezoluţiei 55/282 a ONU, adoptat la 7 septembrie 2001, a stabilit celebrarea acestei zile, începând din anul 2002, la data de 21 septembrie.

Pentru a inaugura ziua, „Clopotul Păcii” este sunat la sediul ONU (în New York City).

Clopotul este turnat din monede donate de copii de pe toate continentele, cu excepția Africii și a fost un cadou de la Asociația Națiunilor Unite din Japonia, ca „un memento al costului uman în război”.

Pe inscripția de pe o parte se poate citi, „Trăiască pacea absolută în lume”.

O altă zi dedicată păcii, este marcată la 1 ianuarie, respectiv Ziua mondială a păcii, instituită, în anul 1968, de Papa Paul al VI-lea. AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

În 2024, tema pentru marcarea acestei zile este ”Cultivarea unei culturi a păcii”.

Tema şi logoul alese pentru marcarea zilei internaţionale în acest an fac trimitere la ideile legate de pace şi cultură a păcii care trebuie cultivate în minţile copiilor şi comunităţilor prin educaţie formală şi informală, în cadrul statelor şi a generaţiilor.

Ziua internaţională a păcii a reprezentat în mod consecvent oportunitatea de a renunţa la arme şi de a monitoriza încetarea focului, însă deopotrivă trebuie să fie un moment în care oamenii să se îngrijească unii de alţii, conform www.un.org.

 

cititi mai mult despre Ziua internaţională a păcii si pe: www.agerpres.rointernationaldayofpeace.orgen.wikipedia.org