22 aprilie – Ziua Planetei Pământ – Ziua Internaţională a Mamei-Pământ (ONU)

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internaţională a Mamei-Pământ (ONU) - foto preluat de pe www.facebook.com/EarthDay.Org

foto preluat de pe www.facebook.com/EarthDay.Org
articole preluate de pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

22 aprilie – Ziua Planetei Pământ – Ziua Internaţională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, sărbătorim, în fiecare an, Pământul prin marcarea Zilei Planetei Pământ, dar şi a Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ (ONU), ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hex, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”.

Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, ca zi de luptă împotriva poluării, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu.

Simbolul ales pentru această sărbătoare a planetei Terra este litera grecească teta de culoare verde pe fundal alb.

Ziua Pământului a fost marcată pentru prima dată la 22 aprilie 1970, când aproximativ 20 de milioanede cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri au participat la manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Ulterior, în 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

La 23 aprilie 2009, prin Rezoluția 63/278, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 22 aprilie ca “International Mother Earth Day“, sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

O altă inițiativă a ONU pentru planeta noastră a fost Rezoluția 60/192 din 22 decembrie 2005, prin care anul 2008 era proclamat Anul Internațional al Planetei Pământ.

În întreaga lume, cuvântul “mamă” are o mare putere. Pământul este “mamă” pentru fiecare din noi — o planetă uluitoare care, din timpuri imemoriale, a susținut nenumărate forme de viață. Atâta timp cât trăim, avem nevoie de aer, apă, sol fertil și nenumărate alte daruri pe care această planetă ni le oferă, susținea secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul pentru ediția 2015 a acestei zile.

În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot “adopta” părți ale planetei.

Tema stabilită pentru Ziua Planetei Pământ vizează schimbările climatice, care reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii şi pentru sistemele de susţinere a vieţii care fac lumea noastră locuibilă.

Ziua dedicată Pământului reprezintă un răspuns unanim la un mediu aflat în criză din cauza deversărilor de petrol, a smogului sau a râurilor atât de poluate care, în unele cazuri, au luat foc, potrivit www.earthday.org.

 

Tema Zilei Pământului din 2024: ”Planeta vs materiale plastice”, atrage atenţia asupra riscurilor pentru sănătate provocat de materialele plastice. EARTHDAY.ORG, organizatorul la nivel mondial al Zilei Planetei Pământ şi cel mai mare recrutor al mişcării ecologiste din întreaga lume, susţine angajamentul oamenilor de a pune capăt plasticului de dragul sănătăţii umane şi planetare, cerând o reducere “cu 60% a producţiei din TOATE materialele plastice până în anul 2040″.

Prin Ziua Planetei Pământ se susţine eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosinţă, promovarea urgentă pentru un Tratat puternic al ONU privind poluarea cu plastic şi încetarea rapidă a utilizării acestuia.

Guvernele şi ONG-urile din întreaga lume se vor reuni la Ottawa pentru a continua negocierea condiţiilor United Nations Global Plastic Treaty în Ziua Pământului din acest an.

Primul dintre cele cinci rapoarte axate pe această temă, oferă o privire de ansamblu asupra unora dintre cele mai recente cercetări care studiază impactul microplasticelor asupra sănătăţii bebeluşilor şi copiilor.

Există dovezi că microplasticele se bioacumulează în organele noastre majore (inclusiv în creier) şi dovezi că nanoplasticele pot încălca bariera hemato-encefalică.

Microplasticele au fost găsite în placenta umană.

Microplasticele au fost detectate în laptele matern.

De asemenea, există dovezi că bebeluşii ingeră mai multe microplastice şi microfibre decât adulţii din cauza stadiilor cheie de dezvoltare.

Un studiu sugerează că bebeluşii ingerează/inhalează de 10 ori mai multe microplastice decât adulţi, se arată pe site- ul www.earthday.org.

cititi mai mult despre Ziua Planetei Pământ si pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; en.wikipedia.orgwww.earthday.orgwww.un.org