(video) Defrișări ilegale, reclamate de Guvern la DNA

foto preluat de pe B1.ro

foto si articol preluate de pe B1.ro

Un raport referitor la situația fondului forestier din România a fost depus de Guvern la Direcția Națională Anticorupție, după o serie de verificări la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, informează B1 TV.

În raport se reclamă defrișările ilegale din țară, angajații de la Romsilva și firmele implicate în traficul fondului forestier fiind acuzate de abuz în serviciu, fals în acte, fals în declarații și fals intelectual.
Se mai arată în raport că marga lemnoasă se videa preferențiar.

Statul a fost păgubit cu sume uriașe de aceste manevre. Urmează să se calculeze prejudiciul statului.

“Biroul de presă al Guvernului este abilitat să vă pună la dispoziție sinteza rapoartelor de control privind verificările efectuate în legatură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea unor direcții silvice județene, unități din structura Regiei Naționale a Pădurilor -Romsilva,  precum și adresa Corpului de Control al primului-ministru către Directia Națională Anticorupție”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

“Corpul de control al primului-ministru a efectuat acțiuni de verificare la direcțiile din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava, în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entități, precum și la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament.

În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privid săvârșirea a unui număr de 52 posibile fapte de natură penală”, se arată în documentul trimis DNA-ului.

Controlul efectuat a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012.

La Direcția Silvică Maramureș, într-un singur caz, 171 de arbori tăiați ilegal au ajuns în circuitul public, în urma a cel puțin 3 infracțiuni.

Astfel, societatea Ariana SRL a taiat ilegal arborii. Prima infracțiune. A doua – angajaţii direcției silvice au uitat să sesizeze organele judiare. Cum lemnul trebuia valorificat, inginerul Romsilva, Vasile Mureșan a comis infracțiunea de fals într-un referat care viza vânzarea celor 171 de arbori tăiați ilegal către compania Holzindustrie Schweighofer SRL.

În urma apariției în presă a unor dovezi privind practicile nu tocmai oneste de achiziție de masă lemnoasă de către compania austriacă, autoritățile române au luat măsuri.

Numele companiei austriece, primul jucător din industria de profil în țara noastră nu este singurul menționat în raportul DNA. Un alt nume important este cel al societăţii Kronospan Sebes SA.

Potrivit raportului DNA, pe raza direcției Silvică Suceava, această companie ar fi implicată în mai multe activități infracționale care au presupus, cel puțin din partea angajaților Romsilva comiterea unor infracțiuni precum abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in declaratii sau fals intelectual. Firmei i se permitea să participe la licitațiile organizate de Romsilva, deși înregistra datorii către regia autonomă, lucru nepermis prin legislație.

Activitatea infracțională ar fi căpătat proporții uriașe după ce în 2009-Consiliul de administrație al Romsilva a adoptat un regulament de vânzare a masei lemnoase adunată anual din pădurile statului, fara să aibă un temei legal, prin depasirea atribuţiilor prevazute în regulamentul de organizare şi functionare al Romsilva, prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, după cum se arată în raportul guvernamental.

Abuzurile din pădurile României ar putea fi stopate, susțin ONG-urile și foști ministri ai Mediului și pădurilor, prin adoptarea noului cod silvic, document care a stârnit o serie de controverse. 


Defrișări ilegale, reclamate de Guvern la DNA

articol preluat de pe http://www.b1.ro/