Se decide între viață și moarte
Dragi prieteni,
Vizita președintelui Obama în India, care va avea loc peste câteva zile, va hotărî viața sau moartea a milioane de oameni săraci din Asia, Africa și America Latină. Dar, dacă acționăm acum, ne putem asigura că aceștia vor primi în continuare medicamentele de care au nevoie.
India produce medicamente ieftine pentru tratarea HIV, a malariei și a cancerului, dar marile companii farmaceutice vor să oprească producția de medicamente accesibile, ca să își vândă propriile produse la prețuri mai mari. Lobby-ul lor feroce a convins guvernul american să le apere interesele, amenințând chiar cu sancțiuni comerciale dacă India nu schimbă legile patentelor, care acum pun oamenii mai presus de profituri. Iar Obama are de gând să anunțe o rundă de discuții pentru un nou tratat de investiții, deci presiunea asupra Indiei crește.
Hai să strângem un milion de semnături pentru a proteja rolul de farmacie a săracilor, de care India e atât de mândră, înainte de călătoria lui Obama. Vom face apoi valuri în presă și vom colabora cu experți în domeniul medical din India pentru a înainta un plan al societății civile, prin care vrem să ne asigurăm că dreptul la tratament medical va prevala în fața dreptului comercial.Semnați acum petiția urgentă:
https://secure.avaaz.org/ro/
Greii industriei farmaceutice susuțin că legile patentelor din India permit companiilor să vândă sub prețul pieței, ceea ce îi împiedică pe ei să mai investească în medicamente noi. Dar companiile farmaceutice oferă prioritate descoperirii de medicamente pentru bogați, nu pentru săraci, și deseori își vând produsele la prețuri exorbitante – un nou tratament pentru hepatita C se vinde în prezent cu 1000$ pastila!
La un mic-dejun de la Casa Albă din octombrie, Modi, prim-ministrul Indiei, le-a spus directorilor companiilor farmaceutice să investească mai bine în medicamente accesibile decât să facă jocuri juridice, ca să stoarcă fiecare picătură din patentele pe care le au deja. Dar tot el a înființat și un forum indo-american dedicat legilor pentru patente farmaceutice și a publicat un proiect de lege ce conținea concesii făcute companiilor farmaceutice americane.
Președintele Obama a ținut piept celor care au criticat extinderea sistemului de îngrijire medicală din America. Hai să folosim șansa pe care o avem înaintea călătoriei sale în India, pentru ca din acest moment guvernele – american, indian și altele – să pună pacienții înaintea profitului. Semnați acum petiția urgentă:
https://secure.avaaz.org/ro/
Când o mare companie de medicamente din Elveția a dat în judecată guvernul indian din cauza medicamentelor accesibile pentru pacienții de cancer, 50.000 de membrii Avaaz din India și Elveția au protestat împotriva acestei acțiuni, iar cazul a fost respins de tribunal. Acum, farmacia lumii se confruntă cu o amenințare și mai mare și e momentul să acționăm din nou.
Cu speranță și determinare,
Alex, Bert, Laila, Ricken, Emma, Mojgone, Diego și restul echipei Avaaz
MAI MULTE INFORMAȚII (ÎN ENGLEZĂ):
Let India make cheap drugs (Business Standard)
http://www.business-standard.
India-US panel: Access to medicines may be under threat (Deccan Herald)
http://www.deccanherald.com/
Hard bargaining ahead: The US will mount pressure on India this year (Business Today)
http://businesstoday.intoday.
If US had a patent law like ours, they would discover many more drugs (Times of India)
http://timesofindia.
Ebola in West Africa is a wake-up call (Al Jazeera)
http://www.aljazeera.com/
Novartis loses landmark patent case in India (The Telegraph)
http://www.telegraph.co.uk/