Țara Moților, reprezentată la Bruxelles
Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES FOTO
Articol: AGERPRES/ (A,AS — autor: Marinela Brumar)
Trimisul special al AGERPRES, Marinela Brumar, transmite: Țara Moților va beneficia de o ‘reprezentanță’ la Bruxelles, prin Delegația Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului, un proiect lansat sâmbătă la Bruxelles de către europarlamentarii Victor Negrescu și Emilian Pavel.
Primul proiect pe care-l lansăm chiar astăzi (la deschiderea Delegației Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului — n.r.) este un proiect dedicat deja unor branduri, unor identități locale pe care oamenii din alte țări nu le cunosc. Este practic logica inițială cu care am pornit acest proiect, mă refer la Țara Moților’, a declarat Victor Negrescu.
Europarlamentarul a amintit de faptul că în urmă cu câțiva ani a vorbit cu deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu despre un astfel de proiect. ‘Demersul nostru este legat de un proiect pe care, împreună cu domnul deputat Ioan Dîrzu, l-am gândit, de a face mai multe activități și de a căuta să promovăm și mai bine zona Munților Apuseni, Țara Moților, la nivel european, în așa fel încât particularitățile culturale, tradițiile zonei, să fie bine reprezentate. Iată că acel proiect își atinge rezultatul’, a declarat Victor Negrescu.
Europarlamentarul a spus că vrea să realizeze un plan foarte clar al posibilităților de investiții pentru zona respectivă, atât pentru crearea de locuri de muncă, cât investiții în turism, în așa fel încât cei interesați să poată să cunoască ce oportunități sunt și care este sprijinul acordat de oamenii din zonă în așa fel încât să nu pară o chestiune abstractă a investi în zona munților Apuseni, ci o chestiune concretă.
‘Există peste 400 de reprezentanțe locale la Bruxelles. Mai există încă aproximativ 200 care nu sunt înregistrate, structuri informale precum cea lansată sâmbătă. Spre exemplu, există pentru regiunea de sud-est a Angliei ‘Prietenii zonei de sud est a Angliei’, oameni care s-au adunat pentru a promova o zonă. Asta vom face și noi pentru Munții Apuseni. Practic vom aduna prietenii zonei Munților Apuseni pentru a construi împreună un demers constructiv și pozitiv, un demers care depășește interesele politice. Vorbim de un demers pe care vreau să-l organizăm împreună cu toți cei interesați de bunăstarea oamenilor din zonă și nu numai’, a mai spus europarlamentarul.
Negrescu a menționat că există deja o strategie stabilită. ‘Primul demers pe care o să-l facem este ca, împreună cu agențiile de turism care vând pachete turistice în România, să existe la aceste agenții oferta pentru promovarea ofertelor turistice din zona munților Apuseni, ceea ce nu există în momentul de față la aceste companii. Al doilea demers pe care o să-l facem este să plănuim împreună în interiorul Parlamentului European o dezbatere despre ce înseamnă practic zonele montane și, în mod special ce înseamnă zona Munților Apuseni pentru România, și cum ar putea Uniunea Europeană să contribuie cu investiție și cu fonduri pentru a ajuta aceste zone care practic trăiesc o reconversie profesională, la o schimbare de zonă monoindustrială sau poate minieră către un nou profil de dezvoltare economică, o dezvoltare bazată pe turism’, a declarat acesta.
cititi mai mult pe http://www.agerpres.ro/politica/2015/04/25/tara-motilor-reprezentata-la-bruxelles-20-36-22