(video) Dronă dirijată cu puterea minţii. O demonstraţie care a uimit lumea întreagă

Dronă dirijată cu puterea minţii - foto captura video stiri.tvr.ro

foto (captura video) si articol – stiri.tvr.ro

V-aţi gândit vreodată că aţi putea porni televizorul sau aprinde lumina fără să mişcaţi niciun deget? Pare ceva demn de un film science-fiction. Dar nu este imposibil, spun cercetătorii. Deocamdată, o echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să pună la punct o tehnologie prin care oamenii pot controla drone numai cu ajutorul creierului. Prima demonstraţie publică a uimit lumea întreagă.

Drona a decolat de pe un aerodrom de lângă Lisabona. Nu a fost dirijată în zbor de o telecomandă, ci de mintea unuia dintre cercetători.

„Folosim o cască ce captează la nivelul pielii activitatea electrică a creierului. Preluăm semnalele şi le transmitem unui calculator, care le transformă în mişcări vizibile pe ecran”, a explicat cercetătorul Rui Costa.

Cu alte cuvinte, omul nu trebuie decât să se gândească intens la direcţia în care vrea să mişte drona. Iar aparatul de zbor se conformează. Nu este chiar simplu, e nevoie de multă concentrare.

În timp, aşa ceva ar putea deveni un reflex. Ar fi la fel de simplu cum este condusul unui automobil.

Tehnologia a fost deja testată pe un simulator de zbor pentru avioane mari. Dar nu e singurul domeniu în care ar putea fi aplicată. În viitor, oamenii ar putea aprinde sau stinge lumina cu mintea. Ar putea scrie e-mail-uri fără sa atingă tastele calculatorului. Iar persoanele cu dizabilităţi s-ar putea bucura de proteze bionice, controlate în exclusivitate de creier. Sau ar putea chiar pilota avioane.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/