Ponta: Sunt pentru exploatarea gazelor de şist cu respectarea standardelor de mediu!

ponta-cotidianul.ro_-820x300

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că este pentru exploatarea gazelor de şist cu respectarea standardelor de mediu, adăugând însă că mai întâi trebuie aflat dacă România dispune sau nu de astfel de resurse neconvenţionale.

‘Sunt în primul rând pentru explorare (n.r. – în ce priveşte gazele de şist), nu ştiu dacă avem sau nu, s-ar putea să avem surprize din acest punct de vedere şi, în momentul în care vom avea această certitudine, nu mai repede de câţiva ani, sunt pentru exploatarea lor cu respectarea acelor standarde de mediu care au avut succes în America şi în alte ţări’, a spus Ponta la Adevărul Live.

El a adăugat că proiectul Roşia Montană nu se va putea face într-o perioadă scurtă sau medie de timp, 5-10 ani, pentru că nu poate fi făcut un proiect economic de asemenea anvergură împotriva opiniei publice şi, potrivit lui, este clar că opinia publică, după multe dezbateri, a adoptat o anumită opţiune.

Premierul a menţionat că o altă discuţie despre o nouă lege a redevenţelor va fi reluată în 2015, când expiră moratoriul legat de redevenţele de la petrol.

‘Avem o expertiză de la FMI şi Banca Mondială în aşa fel încât sistemul pe care îl adoptăm în 2015 să aibă două componente: pe de o parte, să avem cât mai multe resurse bugetare; pe de altă parte însă, să rămânem atractivi, pentru că noi putem să punem mâine redevenţe 90%, dar vom lua 90% din nimic. Toţi cei care vor să investească în România mi-au spus că există o limită peste care nu mai vor să investească. Dar vor fi crescute redevenţele cu siguranţă’, a precizat premierul.

Victor Ponta a arătat că, geopolitic vorbind, este foarte important ca România să nu depindă peste câţiva ani de ‘toanele celor care închid robinetul la Gazprom’. (agerpres/FOTO cotidianul.ro)

articol preluat de pe http://radioiasi.ro/