Greșelile uriașe făcute de Leancă la lansarea lui Ponta în campanie

ponta-lean-586x319

L-am văzut ieri pe Iurie Leancă la lansarea somptuoasă a lui Ponta în cursa pentru prezidențiale și pot să spun că dacă până în acel moment îl credeam pe premierul nostru măcar un diplomat acceptabil, atunci și această percepție a dispărut după discursul său de pe Arena Națională.

Pentru cei care încă nu știu ce a spus ieri Leancă la București, voi face un rezumat pe scurt. S-a afișat lângă Ponta la lansarea acestuia în campanie, a susținut un discurs pătimaș, cel mai pătimaș din câte am auzit eu vreodată la el. A spus că îl susține pe Ponta în cursa pentru prezidențiale. Și a vorbit în calitate de premier, ba chiar și în numele întregii Republici Moldova.

Leancă a gafat. Și a făcut-o într-un mod în care doar un șef de guvern de la Chișinău ar putea-o face.

Gafa politică

În primul rând Leancă a gafat din punct de vedere politic. Eu din ce știam, PLDM este o formațiune care face parte din Partidul Popular European. PSD, al cărui președinte e Ponta, face parte din rândurile socialiștilor europeni, adică cei mai mari adversari politici ai popularilor.

Ba mai mult de atât, acum câteva zile, Plahotniuc și Lupu au fost la București și-au semnat nu știu ce protocol de colaborare în vederea alegerilor prezidențiale și parlamentare de pe ambele maluri ale Prutului. Ultima dată, știam că Leancă e prim-vicepreședinte PLDM. Cel puțin pe hârtie.

În general, în politica europeană, adică unde tindem și noi să ajungem, aceste lucruri contează. Cei din familiile politice europene se susțin, mai ales în alegeri.

PDL-ul și PNL-ul, care au un candidat comun la prezidențiale, pe Klaus Iohannis, fac și ele parte din rândurile popularilor europeni. Ba mai mult chiar, PDL și PLDM aveau relații extrem de apropiate. La alegerile europarlamentare, PLDM-ul a susținut PDL. S-au făcut mai multe conferințe de presă în sediul liberal-democraților de la Chișinău, cu participarea lui Filat și a europarlamentarilor PDL.

Greșeala strategică

Am văzut că niște băieți care-o fac pe unioniștii la Chișinău, dar care, paradoxal, îl vor pe Plahoniuc premier, jubilau deja că cică după ce ajunge Ponta președinte, Leancă va fi premier la București. Absurdul ajungea până într-acolo încât un geostrateg editorialist spunea că și Băsescu ar urma să devină președinte la Chișinău. Mă rog, sâmbătă seară, se strânge la teasc…

Oricum, deși cam toată lumea a rămas șocată de gestul lui Leancă, unii încercau să explice că, vezi Doamne!, România ne-a ajutat, că gazoductul, că nu știu ce… Foarte corect, România ne-a ajutat și, sper eu, ne va mai ajuta.

Însă asta nu te obligă să mergi la București și să vorbești din numele tău, în calitate de premier, din numele cetățenilor țării pe care o reprezinți și implicit a partidului din care faci parte. Nu era nicio problemă dacă te chema Plahotniuc și făceai asta. Dar tu ești Leancă, prim-vicepreședinte PLDM, membru al PPE.

Cum oare Leancă îl va susține pe Ponta, dacă PLDM-ul, partidul său, cel mai probabil va face campanie pentru Iohannis?

Mai mult chiar, cum se vor uita la acest gest, spre exemplu, Angela Merkel, David Cameron sau Donald Tusk, trei dintre cei mai importanți politicieni la nivel european în acest moment, populari europeni cu toții.

Cum se vor uita colegii săi de partid, președintele partidului? Am văzut reacții extrem de dure pe Facebook, la adresa lui Leancă, din partea mai multor PLDM-iști, șocați și ei de gestul acestuia.

Greșeala morală

Șocați s-au arătat și mai mulți politicieni români, populari europeni și ei, printre care și Viorel Badea. Badea, apropo, unul dintre cei mai importanți susținători ai Moldovei din ultimii ani.

Că tot veni vorba de susținători. Cine oare în Parlamentul European a făcut lobby pentru Moldova în ultimii ani? Nu Stolojan, nu Marinescu, nu Macovei, nu Norica Nicolai, nu Renate Weber? N-am prea auzit PSD-iști să susțină prea mult cauza țării noastre.

De Traian Băsescu și susținerea acestui de când este președinte nici nu cred că mai poate fi vorba. Știm cât de multe a făcut președintele României pentru noi.

Ce e cu toată povestea cu Ponta unionistul

Cred că a observat toată lumea că, foarte brusc, peste noapte chiar, de când a anunțat că va candida la președinție, Ponta s-a transformat în unionist. Dacă-l întrebai acum un an de unire, spunea că nici nu poate fi vorba, că mai mult rău ar face decât bine. Cam exact ce spunea și Leancă pe atunci.

De ce face acum acest lucru? E foarte simplu. Pentru că, speră el, îl va ajuta în lupta pentru președinție. Și aici sigur nu se gândește la cele câteva mii de voturi ale basarabenilor, ci la câteva sute de mii de peste Prut. Ideea unirii peste Prut este agreată de peste 65% din populație. Pe fondul crizei din Ucraina și a amenințărilor din partea Rusiei, subiectul protejării Moldovei de „mâna Moscovei” este extrem de actual la București.

În general, adepții unionismului nu sunt votanți PSD. Iar prin tema principală de campanie „Marea Unire”, prin „Ponta Unionistul”, prin susținerea din partea lui Leancă, există șanse mari ca Ponta să mai rupă ceva de la dreapta, adică exact atât cât îi trebuie pentru a ajunge președinte.

Și aici apare Leancă. Leancă, care a procedat extrem de prost din punct de vedere politic, făcând jocurile în acest fel pentru Ponta.

Și apropo, ce a făcut ieri Leancă, pe fondul ultimelor sale gesturi, crește și mai mult tensiunea din sânul PLDM chiar în prag de campanie.

Și este foarte interesant de vorbit, de ce Leancă a mers într-atât de departe, încât să ajungă să gafeze în asemenea hal. A făcut-o inconștient sau a căzut iar pradă șoaptelor celuia pentru care lasă totul la orice oră din zi și din noapte, ajungând la „Codru” cât ai clipi?

Dar la acest subiect vom reveni…

Alex Cozer

articol preluat de pe http://independent.md/