Ponta: Discuțiile legate de exploatări de zăcăminte aurifere și de gaze de șist trebuie să primească un răspuns în Parlament

imageResize (1)

AGERPRES/ (A — autor: Cătălina Barbu, editor: Mihai Simionescu)
Foto: (c) LIVIU SOVA/AGERPRES ARHIVĂ

 

Ponta: Discuțiile legate de exploatări de zăcăminte aurifere și de gaze de șist trebuie să primească un răspuns în Parlament

 

Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seară, în ședința plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea noului guvern, că Parlamentul este cel care trebuie să ofere “un răspuns definitiv” referitor la exploatările care se pot face în România.

Vom veni în fața Parlamentului cu măsuri legislative și strategice referitoare la mediu, ape, păduri, care fac parte acum dintr-un singur portofoliu. Parlamentul trebuie să decidă, indiferent de cum va propune Guvernul, Parlamentul va trebui să decidă pe termen lung care este sistemul de redevențe pe următorii 10-15 ani. Parlamentul va trebui să decidă, pentru cel puțin 10-15 ani, ce fel de exploatări se pot face și nu se pot face în România. Cred că discuțiile legate de exploatări de zăcăminte aurifere, de gazele de șist trebuie să primească un răspuns definitiv aici, în Parlamentul României și cred că dvs. sunteți cei care veți spune foarte clar: ‘România face acest gen de exploatări sau nu‘”, a spus Ponta.

Totodată, premierul a adăugat că în domeniul energiei România a făcut pași importanți și a afirmat că trebuie continuați pentru a obține “un obiectiv strategic — independența noastră energetică într-un context economic, politic, regional extrem de complicat și extrem de periculos pentru dezvoltarea și independența noastră, inclusiv politică, în viitor“.

Victor Ponta și-a exprimat speranța că președintele ales Klaus Iohannis, împreună cu Parlamentul și cu Ministerul Educației, vor putea elabora “o nouă strategie de dezvoltare a Educației, care să crească competitivitatea educației din România și care să ne permită să ne ridicăm la nivelul competiției europene“.

În ce privește Educația și Sănătatea, sunt trei ani neîntrerupți, eu îmi doresc să fie cinci ani neîntrerupți, în care România nu a mai închis nicio școală sau spital. Este un lucru important după o perioadă dificilă în care școli, spitale au fost închise și lucrări au fost abandonate. Am reușit să alocăm sumele necesare pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură.
De asemenea, avem în bugetul pe 2015 și trebuie să avem și în bugetul pe 2016 sumele necesare și pentru creșterea veniturilor persoanelor care lucrează în Sănătate și Educație“, a mai spus Ponta.

articol preluat de pe: .agerpres.ro