Premierul Ponta a favorizat Petrom și Rompetrol, două firme de pe urma cărora a profitat familia sa

ponta-petrom

Daniel Befu – Romania Curata

În calitate de prim ministru al României, Victor Ponta a luat decizii care au favorizat coloșii economici Petrom și Rompetrol. Aceste decizii ridică mari semne de întrebare după ce, în trecut, firmele familiei Ponta au profitat exact de pe urma acestor companii petroliere.

Promisiunea lui Ponta din 2012: creșterea redevențelor

În urma semnării Cartei Albe a Bunei Guvernări cu România Curată în anul 2012, Victor Ponta susținea nu doar ridicarea la media europeană a redevențelor (taxelor de concesionare) aferente exploatării resurselor minerale, ci și crearea unui fond de investiții de tip norvegian în care veniturile din resurse naturale să fie investite pentru a finanța proiecte și pensii în viitor.

Resursele naturale energetice convenționale sunt în țara noastră proprietate publică, prin articolul Art. 136 din Constituție. Art. 135 afirmă obligația statului să asigure exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional. Legea Petrolului 238/2004 spune că operaţiunile petroliere se concesionează, în schimbul unei redevenţe petroliere către bugetul de stat, stabilită la o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase. Actualul nivel al redevențelor, stabilit pentru o perioadă de 10 ani, a expirat în decembrie 2014. În prezent, companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi.

La aceste cote, la bugetul statului se încasează anual circa un miliard de RON (aproape nimic în comparație cu profitul companiilor) din redevențe miniere și petroliere. În anul 2013 o companie ca Petrom a ajuns sa facă profit net de peste un milliard de euro. În 2014 au fost introduse taxa pe supraprofit și taxa pe stâlp, care au mai redus din acest profit, dar Petrom tot a contribuit cu 50% din profitul companiei mamă, OMV, din Austria. Cu toate acestea, în ciuda promisiunilor, la finele anului 2014 s-a decis să se mai amâne cu un an renegocierea redevențelor, deci companiile au mai câștigat un an de redevențe mici.

Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, a precizat în 2014, că nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile.

Premierii României și Petrom

Strategia economică a Petrom, firma ajunsă la acest superprofit, trebuie să fi fost foarte bună. Dar indiferent care a fost ea, grupul OMV-Petrom a fost și atent în cultivarea relațiilor economice cu familiile a cel puțin trei politicieni cu potențial, foști și posibil viitori premieri ai României:

* Nicolae Văcăroiu, al cărui fiu, Mihai, a primit monopolul pe distribuția în rețeaua de benzinării PETROM a gumei de mestecat, țigărilor, dulciurilor și altor produse consumabile (vezi aici).

* Mihai Răzvan Ungureanu, prin soția lui, după cum au descoperit jurnaliștii RISE PROJECT (investigație nepreluată de presa centrală la acel moment, când MRU era șef SIE – aici). Dna Ungureanu a primit aproape o sută de mii de euro pentru serviciul de a fi făcut parte dintr-un consiliu consultativ al Petrom. Nici un alt membru al acelui consiliu nu a mai primit o asemenea sumă, și nu se știe ce anume a prestat dna Ungureanu, pe câte zile și la ce tarif, într-un an când lucra full time la spitalul Fundeni.

* Victor Ponta. Vom arăta cum.

Firma cumnatului lui Ponta, afaceri ”de milioane” cu Petrom

cititi mai mult http://www.romaniacurata.ro/exclusiv-premierul-ponta-a-favorizat-petrom-si-rompetrol-doua-firme-de-pe-urma-carora-a-profitat-familia-sa/