Ia Statul la întrebări/Dragi părinți, să cerem la final de an bugetul și raportul de activitate al școlilor
foto si articol – romaniacurata.ro
Pentru că tot se apropie Sărbătorile de Crăciun și în școli s-a derulat agasanta campanie de strângere de fonduri, pentru diverse scopuri, despre care nu se știe în ce buzunare au ajuns, România curată vă propune să cereți Inspectoratelor Școlare (utilizând platforma Ia statul la întrebări, precum a făcut cu succes Vlad Petreanu care a reușit să afle bugetul de închiriere al Arenei Naționale pentru Victor Ponta), să vă comunice bugetul școlii la care învață copilul dumneavoastră pentru anul școlar 2013-2014. De asemenea, vă încurajăm să cereți și raportul de activitate al școlii pentru aceeași perioadă. Nu există nici un risc de represalii, școala sau inspectoratul nu va cunoaște numele părintelui pentru că, la fel ca în cazul lui Vlad, Societatea Academică din România își asumă transmiterea întrebării către inspectorat și ulterior a răspunsului către solicitant. Detalii despre modul de lucru pot fi găsite aici http://www.romaniacurata.ro/folosind-aplicatia-ia-statul-la-intrebari-am-aflat-cu-cat-a-inchiriat-ponta-arena-nationala/.
Dacă Guvernul discută despre bugetul național pe anul viitor, la nivel mai mic, cel care afectează viața omului obișnuit, datele publice trebuie și ele să fie scoase la vedere. Pentru a contribui la scăderea nivelului de corupție în școli, este important să știm acum, la final de an calendaristic, care a fost situația financiară a școlii în precedentul an școlar. Puteți cere deci: bugetul total pe anul școlar 2013-2014 și defalcat pe capitole de cheltuieli, planul de investiții al școlii (veți verifica astfel dacă acesta există), achizițiile publice realizate în anul 2014 și puteți întreba și când veți regăsi aceste date publicate deschis, ca să le cunoască toată lumea, pe site-ul școlii.
Deși prin modificările recente ale legii educației, școlile au fost transferate în subordinea autorităților locale și sunt conduse de consilii de administrație din care fac parte și părinții, nu există nici un studiu în România care să coreleze bugetul școlii, situația economică a părinților și a regiunii și rezultatele la testul PISA sau bacalaureat.
Motivul este lipsa de voință politică în a centraliza aceste informații într-o singură bază de date accesibilă online, în care despre fiecare școală ai putea afla bugetul și execuția bugetară, numărul de cadre didactice și statutul lor, rezultatele obținute de elevi la felurite teste și evaluările școlii respective, dacă există. Aceste date lipsesc și de pe site-ul Ministerului Educației, și de pe site-urile inspectoratelor, făcând orice concluzii despre performanța școlară și orice politică în acest domeniu oarbă și ineficientă.
Societatea Academică din România a adresat solicitări în acest sens miniștrilor Educației – precum aici http://www.romaniacurata.ro/propunere-sarministerul-educatiei-trebuie-sa-afiseze-bugetul-pentru-fiecare-scoala/ – însă în absența unei reacții din partea societății românești lucrurile au rămas la stadiul de promisiune.
Dvs. știți bugetul școlii la care învață copilul dvs.? Să facem împreună primul pas prin platforma Ia statul la întrebări. Cereți Inspectoratului Școlar de care aparțineți bugetul și raportul de activitate al școlii sau liceului în care învață copii dumneavoastră, pentru anul școlar 2013-2014. După 30 de zile de la încheierea campaniei de întrebări vom reveni cu o analiză a răspunsurilor primite de toți cei care le vor transmite. Găsiți aici http://www.romaniacurata.ro/ia-statul-la-intrebari/ toate instrucțiunile necesare. Lista inspectoratelor școlare județene și al municipiului București cărora le puteți adresa întrebări o puteți găsi în aplicația noastra.
Pentru orice alte întrebări referitore la aplicația Ia statul la întrebări ne puteți contacta la adresa de email cereri544@sar.org.ro
articol preluat de pe http://www.romaniacurata.ro/